StoryEditorOCM
4 kantunaNA DANIMA HRVATSKOG TURIZMA U SLAVONIJI MARIO PALEKA PREUZEO NAGRADU

Zadar proglašen najuspješnijom destinacijom nautičkog turizma

Piše TZ ZADAR
4. listopada 2019. - 21:00
_DSC6887

Sinoć su u Vinkovcima, u sklopu Dana hrvatskog turizma koji se održavaju u Slavoniji od 02. do 05. listopada, dodijeljene prvi dio nagrada Hrvatske turističke zajednice i Hrvatske gospodarske komore u kategorijama za destinacije godine, atrakcije godine, nagrade poslovnom sektoru (Turistički cvijet – kvaliteta za Hrvatsku) te ljude u turizmu. 

Zadar i Zadarska županija apsolutni su pobjednici u kategoriji nautičkog turizma. Grad Zadar proglašen je najuspješnijom destinacijom nautičkog turizma, dok su marine D-Marin Marina Dalmacija i Olive Island Marina, proglašene za najbolje u kategorijama "Velika i Mala marina"

- Iznimna nam je čast i privilegija biti dobitnik ove nagrade za najuspješniju destinaciju nautičkog turizma u Hrvatskoj. Ovo veliko priznaje struke je samo dodatni poticaj da smo na pravom putu i da nastavimo razvijati Zadar u pravcu prepoznatljive destinacije nautičkog turizma. Nagrada za najuspješniju destinaciju godine vrlo je važna, budući da je Zadar i zadarski akvatoriji među pionirima nautičkog turizma. Nautička sezona se odvija već od ožujka pa sve do listopada, čak i u mjesecu studenom, što je svakako značajno pridonosi razvoju cjelogodišnjeg turizma. Veliki je broj nautičkih gostiju koji dolaze u Zadar, budući da imamo šest marina koje su moderno uređenje i zadovoljavaju svim svjetskim i europskim standardima. Također, zadarski arhipelag pruža iznimno puno mogućnosti kada je u pitanju nautički turizam. Zadarski akvatorij je vrlo atraktivan, ugodan, otoci su puno bliže nego na nekim drugim destinacijama, što našim gostima pruža veliku mogućnost mirne plovidbe, gdje nema puno valova i vjetra, nego upravo nudi optimalne uvijete za jedrenje, što nautičari i prepoznaju -  istaknuo je Mario Paleka direktor TZ grada Zadra, te dodao kako su naše prednosti za daljnji razvoj nautičkog turizma i blizina grada Zadra kao TOP destinacije, odlična prometna povezanost te blizina avionske zračne luke.


Osim priznanja za najuspješniju destinaciju nautičkog turizma, Zadar i Zadarska županija mogu biti ponosni i na još dvije značajne nagrade u nautičkom turizmu. 


U sklopu nagrade Hrvatske turističke zajednice i Hrvatske gospodarske komore (Turistički cvijet – kvaliteta za Hrvatsku), D-Marin Marina Dalmacija iz Sukošana osvojila je prvu nagradu u kategoriji "Velika marina", dok je za najbolju "Malu marinu"  proglašena Olive Island Marina u mjestu Sutomišćica na otoku Ugljanu.


- Zadar u ovom trenutku bilježi 9% više gostiju u odnosu na prošlu godinu, što je za nas još jedan veliki poticaj i uspjeh, s obzirom na to da se u gradu Zadru dugi niz godina nisu otvorili hoteli visoke kategorije, a za kojima vapimo. Nadamo se kako će svaka nagrada, pa tako i nagrada za najuspješniju destinaciju nautičkog turizma, biti dodatni poticaj investitorima za proširenje ponude hotelskog smještaja visoke kategorije u gradu Zadru - zaključio je Paleka.

 
Nautički turizam ima veliki značaj u produženju sezone i diversifikaciji turističke ponude, a Zadar kao najuspješnija destinacija nautičkog turizma s odličnom infrastrukturom i ljepotom zadarskog arhipelaga i dalje proaktivno razvijati i širiti svoju nautičku ponudu.
Nagrada za najuspješniju destinaciju nautičkog turizma koju je ponio Zadar, svakako je i najbolja pozivnica građanima Zadra, kao i svim posjetiteljima na nadolazeću tradicionalnu zadarsku jedriličarku regatu " Zadarska Koka 2019."  koja će se održati u subotu 26. listopada, u Zadarskom kanalu.

Također, sinoć je nagradu za Hostel godine ponovo osvojio Boutique Hostel Forum u Zadru, kojem čestitamo na još jednom u nizu uspjeha. 
 


Prema istraživanju „Stavovi i potrošnja nautičara u Hrvatskoj – TOMAS NAUTIKA Jahting 2017." Koje je za Ministarstvo turizma proveo Institut za turizam, Hrvatska je danas u svjetskim okvirima, a posebice na Mediteranu, jedna od najpopularnijih nautičkih destinacija. 

Prosječna dnevna potrošnja nautičara prema istraživanju iznosila je 126 eura po danu, dok je ona kod klasičnih  turista oko 79 eura dnevno. U strukturi prosječnih dnevnih izdataka 69 posto se odnosi na plovilo, a 31 posto na ugostiteljske usluge i usluge kulture, sporta i zabave. Prosječna starost nautičara koji posjećuju Hrvatsku 43 godine, od čega je 55 posto turista u dobi od 30 do 49 godina, 30 posto je starijih od 50, a 15 posto mlađih od 29 godina. Nautičari u turizmu ostvaruju najveću dnevnu potrošnju, turisti visoke platežne moći koji traže visoku uslugu i ponudu.
 
19. travanj 2024 18:50