StoryEditorOCM
4 kantunaRAZRIJEŠENA DRAMA SA ZBRINJAVANJEM OTPADA U JAGODNJI GORNJOJ

HDZ u Biogradu slavi, HDZ u Polači bijesan: „Srpski manjinac“ podržao općinsku vlast – na dovozu smeća zarađivat će više od milijun kuna! Polačanii: Dajte nam i nuklearni otpad iz Krškog!

8. listopada 2019. - 20:30
pozar_biograd5-200709

U ponedjeljak navečer u Polači se odigravala provincijska politička drama sa svim obilježjima „ozbiljne igre“: glavne su glumačke zvijezde bile unaprijed poznate, zakulisni interesi i podmetanja su bili jaki i veliki, novac se krio iza svega, a jedan se potpuni epizodist, u liku općinskog vijećnika srpske nacionalne manjine, iznenada prometnuo u  ključnog glumca od čije je izvedbe ovisila cijela predstava. Unaprijed je bilo sigurno samo to da će njegova ruka, bila ona podignuta ili spuštena, za jednu od suprotstavljenih strana označiti poraz. To se i dogodilo.

Ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić otkazao je prošlog tjedna već najavljeni dolazak u Zadar gdje se trebala razmrsiti neugodna priča oko zbrinjavanja otpada iz Biograda i Pakoštana. Mještani Dikla ne žele dodatni otpad s tog područja, pa se, s obzirom da izgradnja CGO-a Biljane Donje kasni, tražilo alternativno rješenje. Tako se došlo do deponija Polače u Jagodnji Gornjoj, ali se otvorio „politički problem“: vladajuća Nezavisna lista načelnika Tomislava Prtenjače nije mogla osigurati većinu u Općinskom vijeću, opozicija iz HDZ-a predvođena bivšim načelnikom Viktorom Prtenjačom se protivila dovozu smeća iz Biograda i Pakoštana, pa je ispalo da presudni glas ima Ljubo Marčić, predstavnik srpske nacionalne manjine.

Općinsko vijeće je nekoliko puta odgađano, pa su u međuvremenu krenula različita uvjeravanja i pritisci, tražio se dovoljan broj ruku za izglasavanje odluke. Po neslužbenim informacijama, u takvom je tretmanu bio i najmanje jedan od vijećnika HDZ-a, ali se svjetlo okrenulo prema Marčiću koji je na jednoj od prethodnih sjednica ostao suzdržan. To je dovelo do napetosti koja je razriješena tako što je „manjinac“ ipak podigao ruku „za“, nakon čega su HDZ-ovci napustili vijećnicu uz uzvike nekih od njih „eto vam sada SDSS, Pupovac i Uzelac“.

Općinsko vijeće je tako dalo suglasnost za pregovore s Biogradom i odredilo cijenu od 250 kuna po toni otpada. Matematika biogradskog gradonačelnika Ivana Kneza i načelnika Pakoštana Milivoja Kurtova je jasna: biogradski deponij na Baštijunu se zatvara, a otpad negdje moraju zbrinuti, pa što košta da košta. Sada ga odvoze u Obrovac, ali Polača bi bila jeftinija. Pritom je politički paradoks u tome što su i Knez i Kurtov HDZ-ovci, jednako kao i šef polačke opozicije Viktor Prtenjača koji je na potpuno suprotnoj strani!

A da cirkus bude još veći, razilaženje među HDZ-ovcima je razriješio - „srpski manjinac“!

Jasna je i matematika općinske vlasti u Polači: oni tvrde da su im iza bivšeg načelnika Viktora Prtenjače ostali „kosturi u ormaru“, a najveći od njih je 4,5 milijuna kuna duga prema jednom privatnom investitoru. Dođe li do isplate tog novca, Općina bi se našla pred bankrotom! To je motiv da se od Biograđana, ali i ne samo od njih, uzme novac kojim bi Općina mogla preživjeti.

Prošle godine, Biograd je deponirao 5.300 tona otpada, pa ispada da bi proračun Polače bio bogatiji za preko 1,3 milijuna kuna godišnje. Bez Pakoštana, Tkona, Svetog Filipa i Jakova, Pašmana i okolnih općina koje bi se mogle „ukrcati na vlak za polački deponij“. Dio mještana Polače svemu se tome protivi, u širenju svog deponija vide ekološku bombu i strahuju da će uskoro u Jagodnju Gornju, zahvaljujući mutnim igrama lokalne vlasti i opozicije, stizati i otpad iz Šibenika i Makarske.

Taj dio mještana ironično predlaže potpisivanje peticije kojom bi mještani Polače od Vlade tražili da u Jagodnjoj Gornjoj deponira i – nuklearni otpad iz Krškog!

 

IVAN KNEZ: Po toni 250 kuna? Pristajemo!

- Biograd će platiti 250 kuna po toni deponiranog otpada, pristat ćemo na tu cijenu. Obrovcu sada plaćamo 150 kuna po toni, ali imamo obećanje iz Ministarstva da će razlika od 100 kuna biti nadoknađena iz državnog proračuna. Odvoz u Obrovac, bez plaćanja po toni otpada, košta nas 700.000 kuna, pa bi odvoz u Polaču za nas bio povoljniji jer se radi o 300.000 kuna troškova, kaže biogradski gradonačelnik Ivan Knez otkrivajući da, zajedno s Ministarstvom zaštite okoliša, Grad Biograd, te općine Pakoštane, Pašman, Sveti Filip i Jakov i Tkon sudjeluju u financiranju proširenja deponija u Jagodnji Gornjoj.

 

LJUBO MARČIĆ: Logično mi je podržati vlast koju su izabrali Polačani!

- Nije na mene vršen pritisak. Logično mi je da podržim vlast koju su izabrali mještani Polače, a ne da idem u nekakvu blokadu i idem protiv njihove volje. Bili smo u Ministarstvu zaštite okoliša, razgovarali smo s dva tajnika koji su u ime ministra rekli da će Ministarstvo stati iza projekta širenja deponija u Jagodnji Gornjoj, što bi do sljedećeg ljeta trebalo biti završeno. Ja im vjerujem, ali se bez suglasnosti OV-a, u taj projekt nije moglo ići. Općina Polača ima zaostale dugove, to je ozbiljna prijetnja, a s ovim novcem, ali i sredstvima za zaštitu okoliša iz Ministarstva, situacija bi bila puno lakša, kaže Ljubo Marčić, vijećnik srpske nacionalne manjine.

On ima i svoje objašnjenje za prozivke iz HDZ-a:

- Ma kakav Pupovac, kakav Uzelac… Njima 20 godina nije smetalo smeće iz Benkovca koje se dovozilo na ledinu! A sada, kada je deponij uređen, oni se protive, najvjerojatnije iz svojih političkih razloga. S novcem od deponiranja otpada, sadašnja vlast u Polači bi mogla vratiti stare dugove i nešto u općini napraviti, a time bi povećali svoje šanse na sljedećim lokalnim izborima, zaključuje Marčić.

17. travanj 2024 14:13