StoryEditorOCM
4 kantunaNJEGOV OSMIJEH ČUJE SE S PARKIRALIŠTA:

Zadarski gradonačelnik ima veću plaću i od Bandića. 'Niti sam je ja birao niti sam je tražio', kaže. Uvijek je nasmijan, a oporbi preporučuje: 'Kad dođete na vlast, sjednite malo na travicu i zapalite jedan mali joint'

Piše Daniel Radman/100posto.hr
9. listopada 2019. - 10:58
1440x620_1570473466pucka11-051218

Umjesto da bude glazbeni, ovoljetni koncert pjevačice Rite Ore u Zadru postao je politički spektakl. I prije nego što je britanska pjevačica albanskih korijena stala na pozornicu dvorane Višnjik krenulo se pričati o fijasku u režiji grada.

Naime, organizator koncerta bila je zadarska Turistička zajednica, a ubrzo će se pokazati da je po zlu pošlo sve što je moglo. Koncert, točnije posjeta na njemu, podbacila je. Konačni rezime bio je dug od 724.000 kuna kojeg je na kraju morao snositi grad, tj. njegovi građani.

A ovaj politički predznak potenciran je zbog činjenice da je šefa Turističke zajednice 'preporučio' gradonačelnik Branko Dukić osobno, riječ je o njegovom prijatelju Mariju Paleki. Kad je Paleka izabran, gradska je oporba 'podivljala'. Paleka je po struci kineziolog, što su mnogi smatrali uvredljivim za turističku branšu. 'Slučaj Rita Ora', logično, jedva su dočekali kao podsjetnik da je on bio gradonačelnikov odabir, a financijski gubitak smatrali su dokazom njegove nesposobnosti.

No, Dukić se nije dao smesti. "Namjera Grada je da Zadar postane odredište i ovaj koncert je primjer na koji način ulažemo u budućnost Zadra kao prepoznatljive destinacije", glasilo je njegovo opravdanje za gubitak. Čak je i dodao da bi "svaki grad uložio novac u ovakav koncert".

Dukića, naravno, ovaj slučaj neće izbaciti iz fotelje, no mnogi misle da će istu napustiti čim mu istekne mandat. Nije stvar da će ga oporba srušiti, daleko je više onih koji vjeruju da politički (još uvijek) nije moćan te da će njegov pad zapravo biti - unutarstranački.

Dukić je na vlast došao 2017. godine, a jedini je razlog bio taj što Andrej Plenković nije htio riskirati s Božidarom Kalmetom. Kalmetu je očekivalo suđenje zbog izvlačenja novca iz HAC-a (u međuvremenu se - izvukao) te je predsjednik HDZ-a procijenio da stranci to može biti stigma. I onda je – mnogi bi rekli niotkuda – izronio Dukić.

Sada, nakon što je Kalmeta opet 'pravno čist', mnogi vjeruju u njegov povratak. Bez obzira što fotelja pripada Dukiću, zna se ipak tko je veća faca u gradu. Uostalom, i kad je biran, Dukić se pozivao na Kalmetu.

"Jednoj osobi moram posebno zahvaliti. U Hrvatskoj politici se nije dogodilo da novi kandidat ima ovakvu podršku svog prethodnika. Božidar Kalmeta je pokazao svoju veličinu, pokazao je da mu je Zadar na prvom mjestu. Njegovo iskustvo bit će mi dragocjeno u narednom periodu", njegova je i više nego znakovita izjava nakon pobjede.

Naravno, postoji i opcija 'B', da HDZ pronađe novog čovjeka jer aktualnog gradonačelnika ne smatraju dovoljno uspješnim. Dovoljno je osvrnuti se prema susjedstvu, Šibenik - u kojem vlada također HDZ-ov gradonačelnik Željko Burić - sve više sustiže Zadar pa bi u zadarskom HDZ-u moglo pronaći novo lice koje bi tu razliku održalo.

Kad je kandidiran za gradonačelnika, Dukić je mnogima bio iznenađenje. Ne može se za njega reći da je bio anonimus, 14 godina je vodio odjel ginekologije u zadarskoj bolnici, bio je i gradski vijećnik, vodio je mjesni odbor Stanovi, a prisutan je i javnom životu: bio je i predsjednik gradske Lige protiv raka, pjevač u crkvenom zboru, aktivni sportaš... Inače, u HDZ-u je od 2006., ali je tek godinu uoči izbora ušao u predsjedništvo gradskog odbora.

U nacionalne medije dospio je kad je objavljena vijest da je najbolje plaćeni gradonačelnik u Hrvatskoj. Doista je zvučalo neobično da gradonačelnik Zadra ima veću plaću od zagrebačkog ili splitskog, ali nije se dao smesti.

Što da kažem? Gradonačelnikova plaća je takva kakva je. Niti sam je ja birao niti sam je tražio, nego sam došao na ovo mjesto i ona je takva kakva je", odgovorio je na kritike upućene na aktualnom satu.

Zašto premašuje i Bandića još detaljniji je obrazložio portalu zadarski.hr, naglasivši kako se koeficijent plaće gradonačelnika Grada Zadra nije mijenjao zadnjih desetak godina.

"Moj faktor porezne olakšice je visok i ostvarujem ga na temelju svojih četvero djece - dvoje studenata i dvoje učenika, moje nezaposlene supruge i 20 postotne invalidnosti kao hrvatski branitelj. Bez tih olakšica i dodatka na radni staž, mjesečna neto plaća iznosila bi oko 15.700 kuna", pojasnio je kako bi u 'normalnim okolnostima' bio iza Bandića.

S tog aktualnog sata datira i njegova, u najmanju ruku neobična replika SDP-ovoj vijećnici Ireni Dragić.

"Vi kad dođete na vlast, vi si onda sjednite malo na travicu, zapalite jedan mali joint i lagano dišite", poručio joj je s govornice.

Inače, u verbalnim okršajima s vijećnicom Dragić jednom prilikom joj je – ničim izazvan - odgovorio i na retoričko pitanje 'imate li ljubavnicu'.

No, iz te komunikacije vidljiv je njegov opušteniji pristup. Ako je po nečemu poznat, onda je to osmijeh. Kolege će reći zarazni, a ovi drugi pak napomenuti da se smije i kad treba i kad ne treba. Nasmijao se čak i kad ga je lokalna radijska postaja pitala za komentar slučaja koji je zgrozio Hrvatsku, kada je rastrojeni otac s kata obiteljske kuće bacio svoje četvero malodobne djece.

Kasnije se ispričao, pojasnio je da je i sam bio u bolnici s liječnicima koji su se borili za život djece.

"Nisam razmišljao o tome sto bih ja trebao izjaviti po tom pitanju niti da će u ovakvoj situaciji moj komentar ikome biti važan. Reagirao sam u nevjerici na pitanje koje sam shvatio da bih trebao u tom trenutku politički komentirati taj prestrašan događaj i tragediju", glasila je njegova isprika.

Njegov smijeh nije sjeo ni neovisnom vijećniku Marku Pupiću-Bakraču koji je tijekom radnog vremena išao u 'inspekciju' kako rade gradske službe te je Dukića zatekao u restoranu što je poslije objavio i na svom Facebooku.

"Oko 13 sati u restoranu Roko na jelu i piću zatekao sam gradonačelnika Dukića s pročelnicima Koronom i Katićem, vatrogascem Šošom te brojnom svitom (10-15 osoba). Gradonačelnik Dukić je bio u standardno veselom izdanju, njegov neobuzdani smijeh čuo sam već na parkingu", istakao je Pupić-Bakrač i ovom prilikom smijeh kao gradonačelnikov zaštiti znak.

U svakom slučaju 'nasmijanog gradonačelnika' Zadar će imati do 2021., a tada će se definitivno rasplesti Dukićeva politička budućnost. Ako padne, od oporbe bi mogla biti zadovoljnija tek njegova obitelj koja, kako je rekao u intervjuuu za gradonačelnik.hr, "nije najsretnija zbog toga što se odlučio za karijeru u politici".

"Nisu baš najsretniji, ali poštuju i podržavaju moju odluku", pojasnio je i onda u svojoj opuštenoj i nasmijanoj maniri zaključio:

"Često koriste priliku pa svoje želje i prigovore iznose direktno za gradonačelniku za ručkom. Nekad pokazuju manje razumijevanja od oporbe."

23. travanj 2024 13:22