StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO: JEDNODNEVNI ŠTRAJK U ZADARSKIM OSNOVNIM I SREDNJIM ŠKOLAMA

Sindikalisti: Ako Vlada može sanirati državne gubitaše i privatna brodogradilišta onda može podići i plaće učiteljima i nastavnicima!

Piše I. Nevešćanin
10. listopada 2019. - 12:43
strajk2-101019

U školama Zadarske županije u četvrtak nije bilo organizirane nastave zbog jednodnevnog štrajka učitelja i nastavnika koji traže od Vlade povećanje plaće za 6,11 posto. U gradskim srednjim i osnovnim školama došli su samo rijetki učenici, većina nastavnika je bila u štrajku i vrijeme su provodili u zbornicama.

- Učenici uglavnom nisu došli u školu. Neki mali postotak profesora održava nastavu s onoliko učenika koliko ih ima, ali to je u biti nebitno. Danas štrajkamo svi, a onda ćemo cirkularno po županijama, jer ćemo tako održati kontinuitet štrajka. Sutra neće biti štrajk u Zadarskoj županiji, a kada će ona doći na red, na vrijeme ćemo obavijestiti javnost - kazao nam je Jere Bilan, županijski sindikalni povjerenik Nezavisnog sindikata zaposlenika u školama. Bilan je profesor strojarskih predmeta u Pomorskoj školi, a razloge za povećanje plaće obrazložio je povećanjem opsega posla nastavnicima i učiteljima od početka ove školske godine.

- Povećao nam se opseg poslova i radnih zadataka uvođenjem kurikularne reforme i škole za život, on-line edukacije Lumen i slično, a sve te nove obveze ne prati porast plaće. Mi smatramo da plaća treba pratiti povećanje naših poslova i radnih zadataka te da smo najpotplaćeniji u sustavu javnih službi – istaknuo je Bilan.

Opasku premijera Plenkovića kako za štrajk nema razloga jer je proračun prosvjete u zadnje tri godine povećan za tri milijarde u kuna, Bilan je komentirao riječima "kako premijer ima svoju priču, ali mi smatramo da uvijek u proračunu postoji mogućnosti".

- Ako su gubici Croatia Airlinesa sanirani s 250 milijuna kuna, ako se plaćaju greške u privatnim brodogradilištima za koje je vlada dala jamstva, ali nije kontrolirala potrošnju, onda to govori da u sustavu ima novca i za nas – zaključuje.
Bilan podsjeća da je vlada samo jednom bila oduzela dnevnice nastavnicima zbog štrajka, a o naknadi nastave zasad ne razbija glavu, jer o tome vodi računa resorno ministarstvo.

Jednako kao i u Pomorskoj školi, prazni su i hodnici Osnovne škole Petra Preradovića na Poluotoku. U školu je došlo svega nekoliko učenika nižih i viših razreda koji su zbrinuti ili po želji roditelja vraćeni kući.

- Ne štrajkaju jedna učitelj i dvije učiteljice u produženom boravku. Na našoj web stranici objavili smo u srijedu da će škola danas biti otvorena, da djeca imaju pravo doći u školu, a učitelji imaju pravo na štrajk. Djeca koja su došla bit će zbrinuta, a ako se ne mogu vratiti kući, oni će danas ostati u školi. Za njih ćemo organizirati neke aktivnosti. Ljudima moramo dati pravo na štrajk, taman se ja angažirala oko te djece. Nije problem – kazala nam je ravnateljica škole Stanka Pera Martinac.

Školska povjerenica Sindikata hrvatskih učitelja Tatjana Artuković potvrdila nam je da se štraju odazvala većina nastavnika i da je u školu došlo svega nekoliko učenika, koji su zbrinuti.

- Meni se nitko nije izjasnio da nije u štrajku. U područnoj školi su došla tri učenika, ne znam kakva je tamo situacija. U potpunosti podržavamo sindikalnu središnjicu i tražimo povišenje koeficijenta, nikakve dodatke na plaću. Šutra štrajka u zadarskoj županiji neće biti, a kada dođemo na red, o svemu ćemo na vrijeme obavijestiti javnost - kazala nam je Artuković.

19. travanj 2024 12:12