StoryEditorOCM
4 kantunaURNEBESNI PRIZORI NA TREĆEM NASTAVKU ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE

Pupić Bakrač: Renatu Peroš mogu izglasati samo jadnici! Joso Nekić: On mi je rekao da sam kockoglavi! Peroš je i malo potrošila na reprezentaciju! Dvorski: Zašto Longin šuti o štrajku u školama?

Piše Iva Ivanac
10. listopada 2019. - 17:45
sjednica_zupanije5-080218

"Vozio se Jura Stublić na raketi kroz Chicago. U Chicagu su gangsteri opljačkali narod cijeli", pjevao je Marko Pupić Bakrač (Akcija mladih) za županijskom govornicom, nakon što je počela rasprava o 44. točki Dnevnog reda koja se odnosila na programsko i financijsko izvješće Narodnog muzeja Zadar. Treći nastavak 13. sjednica Županijske skupštine dobio je tako na samom kraju simboličnu glazbenu podlogu jer Pupić Bakrač nije htio odstupiti s govornice dok se Renata Peroš ne pojavi braniti svoje izvješće.

- Neću se odavde maknuti dok mi ne dovedete Renatu Peroš! Ajmo Bobi, "opljačkali narod cijeli..." – pozivao je Pupić Bakrač župana Božidara longina na pjesmu, dok je Stublić treštao iz njegovog laptopa.

Nastavak sjednice započeo je također Narodnim muzejem odnosno prijedlogom rješenja o imenovanju ravnateljice. Rasprava je trajala sat vremena i na koncu je Renata Peroš izabrana za još jedno mandatno razdoblje od četiri godine, ali rasprava oko njenog odabira nije prošla niti malo glatko.

Najglasniji među vijećnicima bio je Pupić Bakrač koji je ustrajao na tome da mu se dostave odgovori na pitanja koje, kako tvrdi, čeka već 150 dana, a tiču se "štete koju je Renata Peroš nanijela muzeju zbog visokih troškova reprezentacije, tužbi koje je u ime NMZ-a podizala protiv novinara, te nezakonitih zapošljavanja".

U ime odbora za imenovanje Marina Mihovilović Pajkin (HDZ) kazala je kako je odbor glasovao s dva glasa za i jednim protiv te kako je Peroš "prošla".

- Ne možete reći da je odluka odbora prošla kad je Peroš dobila takve glasove. Zašto lijepo ne dođe na sjednicu braniti se i demantirati dokazima šest protuzakonitih zapošljavanja, visoke troškove reprezentacije i tužbe protiv novinara? Ja već 150 dana ne mogu dobiti odgovore na ta pitanja. Tko je pio, tko je jeo i zbog čega – nema odgovora. Tri tužbe protiv novinara, a uz Renatu Peroš i Davida Ricova podigla je tužbe i u ime NMZ-a, a to je glupost! Vi nju možete izglasati, ali to je moralno dno! - kazao je Pupić Bakrač u svom prvom obraćanju vijećnicima, a boje Narodnog muzeja zdušno su branili Joso Nekić (HDZ), Željko Šoša (HDZ), Ksenija Gergov (nezavisna)...

- Bila su dva natječaja, a na oba je ona bila jedini kandidat. Je li mi imamo izbora? U njen rad ne ulazim, ali ovo što se njoj radi radilo se i Renati Sabljar Dračevac na konstituirajućoj sjednici 2017., rekla je Gregov dok joj je Pupić Bakrač odgovorio kako on ne napada Peroš osobno već njezin rad.

- Vi ste našli načina da Peroš bude ravnateljica bez obzira na to što prijedlog na odboru nije prihvaćen. Ovo što ona radi već osam godina prelazi sve granice. Iznimno je bahata i prepotentna i to je ono što nas muči. Radi svoj posao, ali jako loše i ostavlja negativnu sliku na tu ustanovu, kazala je Suzana Jakovac (SDP) dok je Joso Nekić odgovorio čijim je karticama Peroš plaćala troškove reprezentacije.

- Vi tražite dlaku u jajetu. Ja sam joj dao karticu! Eto! I koristila je i muževu karticu! A što se tiče troškova reprezentacije, da radite domjenak za 20 ljudi i za svakog stavite jednu bočicu vode i dvije fritule to vam je tisuću kuna, a ona je napravila 30 domjenaka! Mi je zapravo trebamo kritizirati što joj je reprezentacija tako mala. Vi se pitate koliko je mravinaca pretrčalo preko njenog stola dok su jeli? Njena jedina krivnja je što je 2001. godine digla ruku za HDZ!, nadmetao se Nekić s Pupić-Bakračem koji je uzaludno ponavljao da jedino što želi jest da mu se odgovori na pitanja o troškovima NMZ-a koje je postavio prije 150 dana. Predsjednik Županijske skupštine je u jednom trenutku upozorio Nekića da ne vrijeđa osobno druge vijećnike.

- Nema osobe na ovome svijetu i u ovome gradu o kojoj je ružnije govorio neki vijećnik nego što sam ja. Do toga da vrijeđa Božje djelo u meni nazivajući me kockoglavim, požalio se Nekić dodajući kako "taj vijećnik ne radi to iz principijelnih razloga i za boljitak već zbog podmetanja" i kako on na to mora reagirati.

- Prema materijalima koje sam dobio, muzej radi dobro. Tko sam ja da čačkam po tuđem dvorištu, postoji policija, USKOK i drugi pa nek oni čačkaju, zaključio je Šoša na kraju rasprave treće točke i s još 22 vijećnika podignuo ruku za imenovanje nove stare ravnateljice Narodnog muzeja Zadar.

Ostalih 45 točaka dnevnog reda prihvaćeno je bez rasprave, ekspresnom brzinom.


Oni bi sutra glasali i za otvaranje konc-logora!
Nakon završetka sjednice županijske skupštine Marko Puić Bakrač održao je konferenciju za medije.
- Već smo treći put uskraćeni na to da nam Renata Peroš pojasni svoje izvješće i morao sam reagirati na način na koji sam reagirao jer su moja vijećnička prava ugrožena. Ne mogu postaviti pitanje niti dobiti pojašnjene izvješća. Ukazao bih na vijećnike vladajuće većine. Koji jadnik moraš biti da sve ovo trpiš i da izglasavaš nešto za što ne možeš dobiti ikakva objašnjenja. Da se sutra negdje otvara koncentracioni logor, i to bi izglasali! Nevjerojatno! To su Borgovi veći od Borgova. Kod njih ne postoji pojedinačna volja i razmišljanje već je kako stranka kaže tako oni dižu ruku bez postavljanja ikakvih pitanja. Ovo što se dogodilo na skupštini, ne postoji veće sramote, taj manjak samopoštovanja i odgovornosti. Dok ministri podnose ostavke, na lokalnoj razini može se dogoditi i otkriti bilo što, a nikad nitko neće odgovarati. Imaju kolektivno razmišljanje i tako dižu ruke, a to je zato što su interesno uvezani i dizat će ruke za bilo što što im stranka kaže.


Dvorski: Zašto župan šuti oko štrajka u školama?
Na konferenciji zajedno s Pupićem Bakračem ostao je i Rudolf Dvorski (MODES) koji je na sjednici svjesno zaradio opomenu jer je na govornici podržao štrajk u školama.
- Želim još jednom reći da podržavam štrajk u osnovnim i srednjim školama. Županija je osnivač i osnovnih i srednjih škola, a naš župan se nijednom riječju nije htio osvrnuti i podržati štrajk. Županijska skupština mora dati osvrt na ta pitanja jer je ona nadležna institucija koja je osnivač i osnovnih i srednjih škola, a župan mora dati odgovor je li podržava ili ne podržava štrajk samo zato što je Plenković na vlasti odnosno njegova struja u HDZ-u. 

 

19. travanj 2024 08:05