FOTO: U BIOGRADU ZAVRŠAVAJU PODUZETNIČKI INKUBATOR, TIC I CENTAR ZA SOCIJALNU SKRB Nema više 'na crno': otvaraju se linije za pripremu ajvara i kuhanje džemova, otkoštavanje badema, oraha, trešanja i višanja, linija za proizvodnju sokova te sušenje voća i povrća!

FOTO: U BIOGRADU ZAVRŠAVAJU PODUZETNIČKI INKUBATOR, TIC I CENTAR ZA SOCIJALNU SKRB

Do 20. listopada traje rok za iskaz interesa potencijalnih korisnika poslovnih prostora Poduzetničkog inkubatora u Biogradu na Moru. Poduzetnički inkubator vrijedan 38 milijuna kuna gradi se od studenog 2018. na početku biogradske industrijske zone, a budući poduzetnici u njemu će imati na raspolaganju devet hala za proizvodnju i 17 poslovnih ureda. Završetak radova očekuje se krajem godine, a useljenje i početak rada početkom 2020. godine.

- Prema dosadašnjem interesu potencijalnih korisnika polovica inkubatora je već "zauzeta", no pravi broj korisnika i njihove djelatnosti znat ćemo kada raspišemo natječaj o zakupu, a to će se dogoditi kroz dva mjeseca. Poduzetnički inkubator nije zamišljen kao profitna ustanova, već podrška i pomoć poduzetnicima da stanu na svoje noge. Zato će troškovi najma prostora u početku biti minimalni, a onda će kroz idućih pet godina rasti, kako bi na koncu došli do tržišne cijene – objašnjava Ivan Čupić, voditelj LAG Laure koja je jedan od suradnika na projektu, ističući da gotovo 20 milijuna kuna za projekt dolazi iz fondova Europske unije, Operativni program Konkurentnost i kohezija, Grad Biograd pokrit će do 12 milijuna kuna, a ostatak otpada na PDV koji će se vratiti.

Cilj projekta je doprinijeti održivom rastu poduzetništva i radnih mjesta kroz izgradnju poduzetničko-poslovne infrastrukture, razvoj postojećih i uspostavu novih poduzetničkih potpornih institucija i usluga. Nositelj projekta je Grad Biograd, a projektni partneri su Poduzetnički inkubator Biograd na Moru d.o.o., Poduzetnički inkubator BIOS d.o.o. Osijek i CEDRA Split j.d.o.o., dok su suradnici AGRRA i LAG Laura te susjedne općine.

- Poslovni inkubator namijenjen je malim i srednjim poduzećima, OPG-ovima, mladima, nezaposlenima, ekonomski neaktivnim ali radno sposobnim stanovnicima, inovatorima, zadrugama, udrugama, obrazovnom i sektoru istraživanja i razvoju inovacija te jedinicama lokalne samouprave. U budućem inkubatoru mjesta će biti i za poduzetničko potporne institucije, dakle za sve one koji sudjeluju u dinamičnom svijetu poduzetništva – kaže Čupić.

U sklopu budućeg inkubatora svoj će prostor tako pronaći i LAG Laura koji u partnerstvu sa susjednim LAG-ovima Bura i More 249 planira otvoriti mali pogon servisnih usluga za OPG-ove s području od Starigrada do Šibenika.

- Otvorit ćemo pogon za preradu poljoprivrednih proizvoda za sve male OPG-ove koji sada kuhaju džemove, marmelade i ajvare na crno. Pogon će imati pet linija u HACCP standardu, uz već spomenutu za pripremu džemova i ajvara, imat će liniju za sušenje i pakiranje voća i povrća, primjerice smokava, za proizvodnju sokova, za otkoštavanje i čišćenje badema i oraha te za otkoštavanje trešanja i višanja. Pogon je vrijedan oko 700 tisuća kuna i trebao bi biti u funkciji na proljeće iduće godine. Svi koji budu koristili usluge našeg pogona dobit će poseban, zaštićeni logo, kojim će se moći koristiti u prodaji – kaže Čupić.


Nova zgrada Centra za socijalnu skrb i TIC-a
Samo nekoliko desetaka metara dalje od gradilišta Poduzetničkog inkubatora traju završni radovi na izgradnji nove zgrade Centra za socijalnu skrb koji će se tu premjestiti s biogradskog poluotoka. Zgradu vrijednu 4,5 milijuna kuna financira Ministarstvo demografije i socijalne politike, a trebala bi biti otvorena u drugom mjesecu iduće godine.
Početkom iduće godine svoja vrata planira otvoriti i dugoočekivani Turističko informativni centar (TIC) vrijedan četiri milijuna kuna koji se većinski sufinancira iz europskih fondova kroz projekt Revitalizacija i povezivanje atrakcija Parka prirode Vransko jezero, ukupno vrijednog 22,3 milijuna kuna.

Naslovnica 4 kantuna

Najčitanije

IZGRADNJA „LOVAČKE KUĆE” U POLAČI PRIJAVLJENA GRAĐEVINSKOJ INSPEKCIJI „Nije bilo natječaja, ne zna se tko radi, plaća se na crno...” Tomislav Prtenjača: „Sve je u redu samo kada se ništa ne radi – više se neću kandidirati za načelnika!”

„Nije bilo natječaja, ne zna se tko radi, plaća se na crno...” Tomislav Prtenjača: „Sve je u redu samo kada se ništa ne radi – više se neću kandidirati za načelnika!”
Aktualni načelnik Polače Tomislav Prtenjača već je sada 99 posto siguran da se sljedeće godine više neće kandidi...
„Nije bilo natječaja, ne zna se tko radi, plaća se na crno...” Tomislav Prtenjača: „Sve je u redu samo kada se ništa ne radi – više se neću kandidirati za načelnika!”