FOTO: U BIOGRADU ZAVRŠAVAJU PODUZETNIČKI INKUBATOR, TIC I CENTAR ZA SOCIJALNU SKRB Nema više 'na crno': otvaraju se linije za pripremu ajvara i kuhanje džemova, otkoštavanje badema, oraha, trešanja i višanja, linija za proizvodnju sokova te sušenje voća i povrća!

FOTO: U BIOGRADU ZAVRŠAVAJU PODUZETNIČKI INKUBATOR, TIC I CENTAR ZA SOCIJALNU SKRB

Do 20. listopada traje rok za iskaz interesa potencijalnih korisnika poslovnih prostora Poduzetničkog inkubatora u Biogradu na Moru. Poduzetnički inkubator vrijedan 38 milijuna kuna gradi se od studenog 2018. na početku biogradske industrijske zone, a budući poduzetnici u njemu će imati na raspolaganju devet hala za proizvodnju i 17 poslovnih ureda. Završetak radova očekuje se krajem godine, a useljenje i početak rada početkom 2020. godine.

- Prema dosadašnjem interesu potencijalnih korisnika polovica inkubatora je već "zauzeta", no pravi broj korisnika i njihove djelatnosti znat ćemo kada raspišemo natječaj o zakupu, a to će se dogoditi kroz dva mjeseca. Poduzetnički inkubator nije zamišljen kao profitna ustanova, već podrška i pomoć poduzetnicima da stanu na svoje noge. Zato će troškovi najma prostora u početku biti minimalni, a onda će kroz idućih pet godina rasti, kako bi na koncu došli do tržišne cijene – objašnjava Ivan Čupić, voditelj LAG Laure koja je jedan od suradnika na projektu, ističući da gotovo 20 milijuna kuna za projekt dolazi iz fondova Europske unije, Operativni program Konkurentnost i kohezija, Grad Biograd pokrit će do 12 milijuna kuna, a ostatak otpada na PDV koji će se vratiti.

Cilj projekta je doprinijeti održivom rastu poduzetništva i radnih mjesta kroz izgradnju poduzetničko-poslovne infrastrukture, razvoj postojećih i uspostavu novih poduzetničkih potpornih institucija i usluga. Nositelj projekta je Grad Biograd, a projektni partneri su Poduzetnički inkubator Biograd na Moru d.o.o., Poduzetnički inkubator BIOS d.o.o. Osijek i CEDRA Split j.d.o.o., dok su suradnici AGRRA i LAG Laura te susjedne općine.

- Poslovni inkubator namijenjen je malim i srednjim poduzećima, OPG-ovima, mladima, nezaposlenima, ekonomski neaktivnim ali radno sposobnim stanovnicima, inovatorima, zadrugama, udrugama, obrazovnom i sektoru istraživanja i razvoju inovacija te jedinicama lokalne samouprave. U budućem inkubatoru mjesta će biti i za poduzetničko potporne institucije, dakle za sve one koji sudjeluju u dinamičnom svijetu poduzetništva – kaže Čupić.

U sklopu budućeg inkubatora svoj će prostor tako pronaći i LAG Laura koji u partnerstvu sa susjednim LAG-ovima Bura i More 249 planira otvoriti mali pogon servisnih usluga za OPG-ove s području od Starigrada do Šibenika.

- Otvorit ćemo pogon za preradu poljoprivrednih proizvoda za sve male OPG-ove koji sada kuhaju džemove, marmelade i ajvare na crno. Pogon će imati pet linija u HACCP standardu, uz već spomenutu za pripremu džemova i ajvara, imat će liniju za sušenje i pakiranje voća i povrća, primjerice smokava, za proizvodnju sokova, za otkoštavanje i čišćenje badema i oraha te za otkoštavanje trešanja i višanja. Pogon je vrijedan oko 700 tisuća kuna i trebao bi biti u funkciji na proljeće iduće godine. Svi koji budu koristili usluge našeg pogona dobit će poseban, zaštićeni logo, kojim će se moći koristiti u prodaji – kaže Čupić.


Nova zgrada Centra za socijalnu skrb i TIC-a
Samo nekoliko desetaka metara dalje od gradilišta Poduzetničkog inkubatora traju završni radovi na izgradnji nove zgrade Centra za socijalnu skrb koji će se tu premjestiti s biogradskog poluotoka. Zgradu vrijednu 4,5 milijuna kuna financira Ministarstvo demografije i socijalne politike, a trebala bi biti otvorena u drugom mjesecu iduće godine.
Početkom iduće godine svoja vrata planira otvoriti i dugoočekivani Turističko informativni centar (TIC) vrijedan četiri milijuna kuna koji se većinski sufinancira iz europskih fondova kroz projekt Revitalizacija i povezivanje atrakcija Parka prirode Vransko jezero, ukupno vrijednog 22,3 milijuna kuna.

Naslovnica 4 kantuna

Najčitanije

EKSKLUZIVNI VIDEO&FOTO: NOVI BRUTALNI NAPAD NA GOSTE U ZADRU Grupa muškaraca u noćnom klubu 'Opera' pretukla dvojicu tamnoputih američkih gej vojnika koji su twerkali na podiju! Napadnuti: Doslovno smo spašavali život! Pomogla nam je jedna domaća djevojka, ona je sada naš anđeo!

Grupa muškaraca u noćnom klubu 'Opera' pretukla dvojicu tamnoputih američkih gej vojnika koji su twerkali na podiju! Napadnuti: Doslovno smo spašavali život! Pomogla nam je jedna domaća djevojka, ona je sada naš anđeo!
Dvojica tamnoputih vojnika američkih zračnih snaga brutalno su pretučena u subotu navečer u zadarskom noćno...
Grupa muškaraca u noćnom klubu 'Opera' pretukla dvojicu tamnoputih američkih gej vojnika koji su twerkali na podiju! Napadnuti: Doslovno smo spašavali život! Pomogla nam je jedna domaća djevojka, ona je sada naš anđeo!

KOMENTAR: KOLIKO IH JE KOJI SU UVJERENI DA JE 'MALA UŽIVALA' I 'SAMA TO TRAŽILA'? Na skalama Gimnazije šaptalo se o tome. Ona je bila zaljubljena, on ju je namamio u šumu. Bilo ih je pet ili šest. To grupno silovanje nitko nije prijavio.

Na skalama Gimnazije šaptalo se o tome. Ona je bila zaljubljena, on ju je namamio u šumu. Bilo ih je pet ili šest. To grupno silovanje nitko nije prijavio.
Na skalama šibenske Gimnazije šaptalo se o tome. Ona je bila zaljubljena, on ju je namamio na Šubićevac. Bilo ih...
Na skalama Gimnazije šaptalo se o tome. Ona je bila zaljubljena, on ju je namamio u šumu. Bilo ih je pet ili šest. To grupno silovanje nitko nije prijavio.

KOMENTAR: SLUČAJ SILOVANJA MALOLJETNICE OTEO SE KONTROLI Što će biti ako mladići nisu krivi? Histerija je posljedica nepovjerenja u sudstvo, a sudstvu ne vjerujemo sustavno jer ne ispravlja vlastite greške, nego se svi međusobno pokrivaju i bježe od svake odgovornosti!

Što će biti ako mladići nisu krivi? Histerija je posljedica nepovjerenja u sudstvo, a sudstvu ne vjerujemo sustavno jer ne ispravlja vlastite greške, nego se svi međusobno pokrivaju i bježe od svake odgovornosti!
Ne zaustavi li se pod hitno histerija nastala zbog slučaja “grupno silovanje djevojčice u okolici Zadra&rd...
Što će biti ako mladići nisu krivi? Histerija je posljedica nepovjerenja u sudstvo, a sudstvu ne vjerujemo sustavno jer ne ispravlja vlastite greške, nego se svi međusobno pokrivaju i bježe od svake odgovornosti!