StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO: ZADARSKI HGSS OBILJEŽIO 40 GODINA RADA

Koliko se smanjio broj turista koji se u japankama penju po Paklenici?

Piše Zadarski.hr
12. listopada 2019. - 15:50
hgss1-121019

U Zadru je u subotu svečano obilježena 40-ta godišnjica rada Hrvatske gorske službe spašavanja – stanice Zadar.

- Nismo ni zamišljali da ćemo tako krenuti, ali su nas polako gurali. Počeli smo s nekim vježbama, ali su nas onda ozbiljnije shvatili pa su nas poticali još više – prisjetio se jedan od prvih članova zadarskog HGSS-a Ivan Lukić

Kroz četiri desetljeća zadarski timovi HGSS-a spasili su na tisuće ozlijeđenih osoba, te veliki broj života.

Danas HGSS Zadar ima 45 aktivnih spašavatelja, volontere i šest potražnih pasa. Prošli su brojne obuke kako bi u raznim situacijama i na različitim terenima mogli unesrećenima pružiti pomoć. Potvrdila je to i Natalija Andačić, ravnateljica Nacionalnog parka Paklenica, gdje nespremni planinari i izletnici često traže pomoć HGSS-a.

- Sada smo dobro opremljeni, a radimo na novom objektu, trenutačno nam je prioritet da izađemo iz podruma u prostor koji će odgovarati našim potrebama – istaknuo je pročelnik zadarskog HGSS-a Šime Sorić.

Ove su godine zadarski HGSS-ovci imali 40 akcija spašavanja, 20 manje nego prošle. Smatraju kako je to i rezultat edukacije javnosti o sigurnom ponašanju na kojem Hrvatska gorska služba spašavanja stalno radi, a koji je u javnosti možda najviše prepoznat u šaljivim upozorenjima neopreznim turistima koja često postanu viralni hit na društvenim mrežama.

18. travanj 2024 08:18