StoryEditorOCM
4 kantuna"POSTUPILI SU KAO DA JE RIJEČ O SKUPINI MANGUPA KOJI SU UKRALI DVIJE ŠTEKE CIGARETA"

U pravničkim krugovima vlada čuđenje nad odlukom Suda u Zadru

Piše PSD
16. listopada 2019. - 12:00
sud

Pravnički krugovi uglavnom negativno komentiraju odluku zadarskog suca da osumnjičenu skupinu mladića koje se tereti za silovanje i još nekoliko teških kaznenih djela pusti da se brane sa slobode, piše Slobodna Dalmacija.

Međutim, odvjetnike, a pogotovo tužitelje ili, ne daj bože, suce, teško je nagovoriti na otvoreni istup.

– Teško mi je komentirati ovaj slučaj na osnovi nepotpunih podataka i informacija – ogradio se i Evelin Tonković (na fotografiji), dugogodišnji odvjetnik i krivičar, nekadašnji zamjenik ministra unutarnjih poslova, danas član HHO-a, ali i Saborskog odbora za pravosuđe.

Luka Gerlanc / Hanza media

Evelin Tonković

 

Otežavanje istrage

– Nesporno je da je sudac istrage na temelju sadržaja samog predmeta svojom odlukom potvrdio osnovanost rješenja Državnog odvjetništva za provođenje istrage, kao i zahtjev za određivanje istražnog zatvora, ali ga je zamijenio mjerama opreza. U javnosti je, međutim, osporena odluka vezano uz neodređivanje istražnog zatvora. Teoretski, kao i u drugim sličnim predmetima, ovakva odluka može dovesti do znatnog otežavanja rada istražnih tijela u ovom delikatnom i složenom predmetu koji se, kao što znamo, dogodio u prošlosti. Znamo da takva odluka može s jedne strane omogućiti komunikaciju okrivljenih osoba u smislu samog djela, a posebno može imati posljedice na utvrđivanje materijalne istine, time i donošenje svih zakonom predviđenih odluka na kraju istražnog postupka. U svakom slučaju, sustav treba pokazati empatiju prema žrtvi i njezinoj obitelji, odnosno eventualnoj žrtvi i njezinoj obitelji – kaže oprezno, ali jasno Evelin Tonković za Slobodnu Dalmaciju.

Neslužbeno, mnogi pravnici predviđaju loš ishod čitavog postupka. Loš za žrtvu, naravno. Naime, zločin se navodno događao tijekom protekle godine pa bioloških tragova nema, kao što vjerojatno nema ni tjelesnih tragova nasilja na samoj djevojčici.

Psihološke posljedice? One se relativno lako pobijaju, žrtvu se vrlo lako može, nažalost, proglasiti "nestabilnom", što ne bi ni bilo neobično s obzirom na pakao kroz koji je prošla. Snimke? Veliko je pitanje što se na tim snimkama nalazi i jesu li te snimke uopće priložene spisu, te ima li možda još snimki koje će osumnjičenici, zaštićeni obranom sa slobode, lako moći uništiti.

Postoje li posredni svjedoci seksualnog nasilja? Jesu li se mladići nekome hvalili, pokazivali snimke i fotografije? Ne znamo, ali s tim mogućim svjedocima danas će mladići lako i nesmetano moći komunicirati te iskoristiti svu svoju moć i moć svojih lojalnih obitelji da ih obeshrabre u eventualnoj namjeri da svjedoče.

Opravdana uznemirenost

Pravnici s kojima smo razgovarali, a koji žele ostati anonimni, kažu kako je sudac istrage, pri prijemu prijave od policije, trebao naložiti uzimanje iskaza od žrtve odmah, bez odgode, kao hitnu istražnu radnju. A ne navodnu žrtvu, pritom mlađu malodobnicu koja po definiciji ima pravo na pojačanu brigu i zaštitu, ostaviti za kraj. Sada, u uvjetima opravdane uznemirenosti javnosti oko čitave zadarske mučne priče, i sam iskaz žrtve bit će nužno obojen traumom i strahom od mogućeg razotkrivanja.

Opći je stav pravnika s kojima smo povjerljivo razgovarali kako je sud u Zadru postupio kao da je riječ o skupini mangupa koji su ukrali dvije šteke cigareta, a ne o skupini osumnjičenoj za silovanje, ucjenu, prijetnje, nanošenje tjelesnih ozljeda... na štetu malodobne djevojčice, piše Slobodna Dalmacija.

26. travanj 2024 04:53