StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO: UPALILI BAGERE ZA KOLINDU G. KITAROVIĆ

'Selfie' s predsjednicom na gradilištu nove Katoličke škole na Novom Bokanjcu u četvrtak je bio „must have!“

Piše L.B.
17. listopada 2019. - 19:14
kitarovic_bokanjac9-171019

Iako na ploči na gradilištu na Novom Bokanjcu stoji da je početak radova na izgradnji nove škole u petak, 18. listopada, bageri su u četvrtak, 17. listopada „prašili“ punom parom, jer gradilište je posjetila predsjednica RH i predsjednička kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović.

Riječ je o Katoličkoj osnovnoj školi s pravom javnosti, koju zajedno, u iznosu od 50 milijuna kuna, financiraju Grad Zadar i Zadarska nadbiskupija.

Ugovor je potpisan prije točno godinu dana, naglasilo se da će uz školu biti i vrtić, ali i crkva. Crkva je već gotova, neposredno uz budući školski objekt, sve skupa na gradskom terenu veličine gotovo 13.000 četvornih metara.

Dolazak hrvatske predsjednice praktično se u četvrtak sveo na fotografiranje sa mnogobrojnom djecom, ali i mještanima Novog Bokanjca. Na gradilište nije mogla, jer ga zapravo i nema, samo velika parcela puna zemlje i korova na kojoj su stajala dva bagera. Uz parcelu stoji ograda.

- Mi smo posebni po mnogočemu, pa tako i po gradnji škole zajednički s Nadbiskupijom. Imamo veliku sreću da je otac nadbiskup pristao financirati ovu školu, jer u OŠ Šimuna Kožičića Benje ide 1.100 učenika u tri smjene, a njezin područni objekt na Bokanjcu napunjen je sa 140 djece i također se radi u tri smjene. Izgradnjom ove nove škole sve će prijeći u rad u jednu smjenu – objasnio je predsjednici Joso Nekić, pročelnik gradskog Odjela za školstvo.
Nekić je predsjednici nanizao i cijeli „set“ sadržaja koje u domeni školstva uživaju djeca u Zadru. Tako je kazao da se već u prvom razredu osnovne škole uči drugi strani jezik, da svaki učenik s poteškoćama ima svog pomoćnika u nastavi, da se uspješno povlači novac za prehranu, da se širi mreža produženog boravka, te da Grad plaća udžbenike i radne bilježnice.

Uvodno je, pak, predsjednicu dočekao zamjenik gradonačelnika Ante Babić, dok je pročelnik Odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Darko Kasap predsjednici detaljnije pojasnio projekt, rekao da će škola imati dvije etaže, vanjsko nogometno igralište, košarkašku dvoranu, atletsku stazu, veliku knjižnicu.... Pohvalio je tim mladih inženjera koji su radili na projektu.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović nije se posebno obratila prisutnima. Najviše je komunicirala sa djecom i građanima, napravilo se mnoštvo fotografija, a projekt nove škole je pohvalila. Sveukupno se pokraj gradilišta zadržala 15-ak minuta.

Sporazum između Grada i Nadbiskupije o „zajedničkom financiranju projekta izgradnje katoličke osnovne škole s pravom javnosti na Novom Bokanjcu“ potpisan je u studenom prošle godine između zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića i gradonačelnika Branka Dukića. Ugovor o gradnji te škole potpisan je puno ranije, prije gotovo sedam godina, između Nadbiskupije i Grada, s potpisom tadašnjeg gradonačelnika Zvonimira Vrančića.

Škola će se nalaziti na gradskoj parceli uz križanje Ulice Franje Fanceva i Ulice Cerodla, a Nadbiskupija i Grad u gradnju ulažu po 25 milijuna kuna.

Nova škola imat će 16 razrednih odjela, odnosno deset učionica i moderne kabinete, a pohađat je između 400 i 500 učenika. Škola će raditi po programu kojeg propisuje Ministarstvo obrazovanja.

Zadar inače već ima Katoličku osnovnu školu „Ivo Mašina“, koja je također dobila dozvolu za rad od nadležnog ministarstva. Ima tri vjerska vrtića - „Blagovijest“ drže sestre milosrdnice Sv. Vinka Paulskoga, dječji vrtić „Jordanovac“ vode sestre franjevke u samostanu u Arbanasima, a vrtić „Golubica“ je u samostanu sestara benediktinki. U ovom samostanu djeluje i Osnovna glazbena škola sv. Benedikta.
Zadar ima i Klasičnu gimnaziju Ivana Pavla II. s pravom javnosti koju je otvorila Zadarska nadbiskupija, a na Sveučilištu u Zadru otvoren je i Teološko-katehetski studij.

25. travanj 2024 05:42