StoryEditorOCM
4 kantunaVIDEO & FOTO: PROSVJED NA TRGU 'PRAVDA ZA DJEVOJČICE'

Nije Zadar grad slučaj! Nisu građani slučaj! Institucije koje ne funkcioniraju ovaj grad čine slučajem!

Piše IN
19. listopada 2019. - 15:17
prosvjed_zadar13-191019

- Zadar nije grad slučaj. Niste vi slučaj. Nitko vam nema pravo reći da ste vi slučaj. Institucije koje ne funkcioniraju ovaj grad čine slučajem – kazao je Sven Marcelić, profesor sociologije na Sveučilištu u Zadru, dodajući kako bi se u zgradi suda trebala dijeli pravda, a ne podržavati zločin.

Prosvjedni skupu „Pravda za djevojčice” na Narodnom trgu u Zadru povodom slučaja silovanja maloljetnice organizirala je Antifjaka, udruga studenata sociologije zadarskog sveučilišta, a na njemu su govorili glumica Maruška Aras, njezin otac također glumac Juraj Aras, pjesnikinja Lara Mandli te članice Antifjake Marija Jerončić i Kristina Čačić. Prosvjed je okupio svega stotinjak Zadrana među kojim je od javnih osoba bio nezavisni saborski zastupnik Marko Vučetić, književnica Stanislava Nikolić Aras, plesna pedagoginja Sanja Petrovski i druga lica s nezavisne zadarske kulturne scene.

 

Aras je pročitao svojevrsni esej u kojem se oštro osvrnuo na katoličko licemjerje i crkvu koja je prešutjela posljednji slučaj grupnog silovanja u Zadru, kao i onaj otprije šest godina, istaknuvši na kraju nekoliko rečenica iz Svetog pisama o ljubavi prema bližnjemu i sućuti prema ranjivima i slabijima.

- Nedostatak seksualnog obrazovanja u školama dovodi do ovakvih situacija jer bi mladi tamo naučili da za seks treba pristanak. Sve drugo je silovanje. Odgajajmo dječake tako da poštuju žene, istaknule su članice Antifjake „oboružane” megafonom, zviždaljkama i transparentima na kojima je pisalo „Pravosuđe nije lutrija” i „Nisi kriva”.

Založile su se za strože sankcije za počinitelje nasilnih delikata prema ženama, pogotovo u slučajevima silovanja te poslale poruku politici da što prije promijeni zakonsku odredbu o seksualnom odnosu bez pristanka jer svaki seks bez pristanka je silovanje.

- Za takva djela u Hrvatskoj počinitelji u prosijeku dobiju od 3 do 6 godina zatvora. Toliko u prosijeku traju i suđenja za silovanje. Sustav žrtvu dodatno traumatizira i viktimizira, sustav više vodi brigu o počiniteljima nego o ranjenim ženama. Njihova se svjedočanstva preispituju i relativiziraju, je li bila pijana, kako se ponašala, što je imala na sebi... Sudovi i druge instituicije sudjeluju u nasilju nad žrtvom, zakazali smo kao društvo. Zato na svako prijavljeno silovanje u Hrvatskoj imamo deset do petnaest neprijavljenih. Cijelo se vrijeme vrši pritisak na žrtvu i dodatno ju se traumatizira. Zato tražimo da se ovaj najnoviji slučaj grupnog silovanja premjesti sa zadarskog na neki drugi županijski sud u Hrvatskoj – poručili su prosvjednici.

 

26. travanj 2024 16:25