StoryEditorOCM
4 kantunaEKSKLUZIVNI VIDEO&FOTO: NOVI BRUTALNI NAPAD NA GOSTE U ZADRU

Grupa muškaraca u noćnom klubu 'Opera' pretukla dvojicu tamnoputih američkih gej vojnika koji su twerkali na podiju! Napadnuti: Doslovno smo spašavali život! Pomogla nam je jedna domaća djevojka, ona je sada naš anđeo!

Piše Božana Sviličić i Ivica Nevešćanin
21. listopada 2019. - 14:10
glavnaxx

Dvojica tamnoputih vojnika američkih zračnih snaga brutalno su pretučena u subotu navečer u zadarskom noćnom klubu “Opera”. Vojnici koji su u Zadar došli na odmor iz Virginie i Georgie napadnuti su nakon “twerkanja” u klubu gdje su otvoreno pokazali da su homoseksualci.

U napadu veće skupine muškaraca jedva su izvukli žive glave zbog čega su završili na Hitnom prijemu Opće bolnice gdje im je zbog raskrvarenih glava, podljeva i zadobivenih udaraca pružena liječnička pomoć.

“Prošle noći smo doslovno doživjeli jedan od najgorih trenutaka ikad u životu. U klubu nas je napala grupa od osam do deset hrvatskih muškaraca. Nikad se u životu nisam osjećao tako bespomoćno. Izgledalo je kao da nas ne namjeravaju pustiti žive” rekao je šokirani 24-godišnji vojnik koji je svoje prvo takvo iskustvo podijelio na društvenim mrežama gdje je dobio podršku prijatelja iz svoje postrojbe, te poznanika i prijatelja koje ima diljem svijeta.

Iz zadarske policije su nam potvrdili da se u noći sa subote na nedjelju u noćnom klubu "Opera" u zadarskim Jazinama, dogodio incident u kojem su pretučena dvojica američkih državljana od 25 i 24 godine. Policija je prijavu dobila oko 3.20 sati, a napad se dogodio oko 3.10. U napadu na dvojicu američkih vojnika sudjelovalo je više nepoznatih osoba koje su im nanijele lakše tjelesne ozlijede udarajući ih šakama I nogama u glavu. Prva policijska postaja intezivno radi na utvrđivanju identiteta napadača i razlozima zašto su uopće napadnuti. Za sada se traže napadači zbog narušavanja javnog reda i mira, što je u domeni prekršaja, no istraga će pokazati je li u fizičkom napadu na tamnopute gej vojnike bilo elemenata zločina iz mržnje, odnosno kaznenog djela. Američki vojnici su navodno policajcima priznali da su "malo agresivnije" plesali u klubu.

Noćni klub "Opera" u vlasništvu je zagrebačke tvrtke "Nas 4", odnosno bivšeg gradonačelnika Hvara Pjerina Bebića i njegovog poslovnog partnera Slobodana Matende iz Splita.

“Putovanje koje je počelo tako lijepo završilo se na tako užasan način, ali zahvalan sam što smo moj prijatelj i ja živi! Imamo nekoliko udaraca i masnica, ali bit ćemo dobro!” rekao je 24-godišnjak iz Doeruna u Georgiji. Njegov prijatelj 25-godišnjak iz Richmonda u Virginiji podijelio je na društvenim mrežama istu priču iz zadarske bolnice gdje su obojica bili smješteni uz pratnju policije. Na objavljenom videu vidi se njihovo putovanje kolima hitne pomoći i dolazak u čekaonicu Hitnog prijema, a u pozadini policajac koji razgovara s medicinskim osobbljem. na objavljenim videima pokazuju ozlijede koje su zadobili po glavi. Jednom je raskrvavljen obraz, drugome usna i natučeno lijevo oko. "Isuse, Isuse..." ponavljali su obojica čekajući intervenciju liječnika, napadnuti vojnici deklariraju se kao gay i u svojoj postrojbi što su tkaođer objavili na svojim društvenim kanalima. 

“Doslovno smo spašavali život. Jedna domaća djevojka nam je pomogla da odemo u bolnicu i ona je sada naš anđeo” - rekao je drugi američki vojnik koji je u zadarskom klubu doživio nezapamćeno nasilje. Vojnici su prehodno zabavljali na Poluotoku gdje su večerali, a poslije su zabilježili i "twerkanje" blizu zadarskih bedema u blizini zgrade Peglice gdje se vidi i policijski automobil. Svoj provod su zabilježili na društvenim mrežama.

“Žao nam je što ste to morali proći, uz vas smo svi. Ne razumijemo što se to događa tamo ljudima i zašto mrze. Hvala Bogu sad ste na sigurnom” poručili su im prijatelji preko društvenim mrežama nakon što su u nedjelju navečer objavili da su iz Zadra odletjeli u Frankfurt.

“Hvala svima koji su nam dali podršku. Napokon smo se vratili kući!” poručili su vojnici nakon incidenta u Zadru.

Policija o ovom incidentu u nedjelju i ponedjeljak nije službeno izvijestila javnost, iako se na jednoj od video snimaka američkih vojnika vidi da su mladići u bolnicu došli u pratnji zadarskih “plavaca” i da su se zabavljali u klubu “Opera”.


Zadranin koji je odbio primiti gay supružnike čeka suđenje!

Netrpeljivost prema gay osobama u Zadru zabilježena je i prošlog ljeta, 5. kolovoza, kada je 66-godišnji Tomislav Gospić, vlasnik apartmana “Identity” iz Zadra odbio ugostiti gay par iz Brazila. Nakon policijske istrage, u rujnu ove godine protiv njega je Općinsko državno odvjetništvo u Zadru podignulo opužnicu kojom mu se na teret stavlja povreda ravnopravnosti za koje je predviđena kazna do tri godine zatvora.

Gospić je, podsjetimo, Fabianu Vallimu, koji je preko servisa Booking.com rezervirao smještaj u njegovom apartmanu, poručio da ne prima homoseksalce i zatražio od njega da Međutim, Brazilac je to odbio i Gospićev odgovor podijelio na društvenim mrežama, a o svemu je obavijestio i Booking.

Tužiteljstvo tvrdi da je to učinio iako je bio svjestan da je zabranjeno uskratiti uslugu smještaja zbog drugačijeg spolnog opredjeljenja. Da je bio svjestan što radi ODO zaključuje iz činjenice da je gostu, koji mu je preko aplikacije napisao kako traži dupli krevet za sebe i supruga, odgovorio da je odbijen i da on – ne uzima homoseksualce u apartman.

Pritom je još i inzistirao da ovaj otkaže svoju rezervaciju. Time je gay paru, kako se navodi u optužnici, povrijedio pravo na dostupnost smještaja pod jednakim uvjetima kao drugim građanima. Za slučaj se doznalo nakon što su se Brazilci požalili Bookingu, pa je vlasniku apartmana otkazana suradnja. Učinio je to i portal Airbnb, kao i Turistička zajednica grada Zadra. Policija ga je odmah prijavila zbog povrede ravnopravnosti.

19. travanj 2024 02:39