StoryEditorOCM
4 kantunaSINDIKALISTI NAJAVLJUJU NASTAVAK BORBE ZA VEĆE PLAĆE:

Zadarski nastavnici ne odustaju – danas ih je skoro 90 posto bilo u štrajku!

25. listopada 2019. - 15:59
11982310

Uobičajena je praksa da prije izbora tražimo mišljenje od ozbiljnih kandidata, a ankete pokazuju da su to Zoran Milanović, Kolinda Grabar Kitarović i Miroslav Škoro. Grabar Kitarović nam je dala podršku, kao i Škoro koji je želio više informacija o štrajku, a čini nam se licemjernim što smo podršku dobili i od Milanovića za vrijeme čije Vlade su nam plaće najviše smanjene, izjavio je Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, odgovarajući tako na prozivke da je traženjem izjašnjavanja od predsjedničkih kandidata ispolitizirao štrajk.

Mihalinec je u Zadru, gdje NSZSŠH održava dvodnevni skup posvećen aktualnom štrajku po školama i pripremi za sindikalne izbore 2020. godine, rekao kako je izjašnjavanje predsjedničkih kandidata stvaranje dodatnog pritiska na premijera Plenkovića jer se među njima nalazi i kandidatkinja njegove stranke koja je prosvjetarima pružila podršku pridonoseći time da se njihovi problemi što prije riješe.

-U ponedjeljak se nastavljaju pregovori oko kolektivnog ugovora za sve javne službe, a mi ćemo tražiti i razgovor oko povećanja naših koeficijenata, jer naše plaće zaostaju za ostalim zaposlenicima javnih službi. Ne dođe li do tog razgovora, razmotrit ćemo svoje sudjelovanje u pregovorima oko kolektivnog ugovora, najavio je Mihalinec.

Plaće u javnim službama su 18,3 posto manje nego 2008. godine, što znači da su zaposlenici u javnim službama plaćali najvišu cijenu izlaska iz krize. Zato tražimo da se s 18,3 posto povećanja stvari vrate na pozicije iz 2008. godine, rekao je Mihalinec.

Ako dani provedeni u štrajku nastavnicima ne budu plaćeni, time će nastavnicima, učenicima i cijeloj javnosti biti poslana loša poruka. Nastavnici će odraditi to vrijeme, učenici neće biti zakinuti, a Vladi smo predložili da se zbog odrađivanja dana provedenih u štrajku ne radi subotom, nedjeljom ili praznicima, nego da se za nekoliko dana produži nastavna godina, poručio je Mihalinec podsjećajući da je nekadašnji ministar Jovanović jedini koji nastavnicima zbog štrajka nije platio jednu dnevnicu.

U ponedjeljak nastave neće biti u Primorsko-goranskoj, Sisačko-moslovačkoj i Međimurskoj županiji, a tko neće raditi u utorak, bit će dogovoreno u ponedjeljak.
 

Odaziv u Zadru i Šibeniku je 90 posto!

-U Zadarskoj županiji nije pao postotak nastavnika koji su u štrajku, ljudi su svjesni svog lošeg položaja u odnosu na ostale javne službe. U štrajku je oko 90 posto nastavnika, izjavio je zadarski sindikalist Jere Bilan najavljujući nastavak borbe za više koeficijente.

Privremeni podaci kažu da je u Zadru u štrajku bilo 87,60 posto nastavnika u srednjim školama, te da ni jedna od njih nije radila, a gotovo identična situacija bila je i u Šibensko-kninskoj županiji.

23. travanj 2024 17:36