StoryEditorOCM
4 kantunaBUGARSKI PODUZETNICI U PRVOM POSJETU ZADRU

Blagovest Belev: Mislim da će ovaj naš posjet biti prekretnica za neke buduće poslovne suradnje!

Piše M.G.
29. listopada 2019. - 21:35
gospodarska_komora1-291019

Hoće li zadarski poduzetnici po prvi puta započeti poslovnu suradnju s bugarskim kolegama? Na to pitanje odgovor su pokušali pronaći u Hrvatskog gospodarskoj komori, kad je u Zadar stiglo bugarsko poslovno izaslanstvo te predstavnica Bugarskog veleposlanstva u Republici Hrvatskoj u Zagrebu, trgovinski savjetnik Mirella Tassev. Susret je dogovoren upravo na njihovu inicijativu, a ovo je prvi poslovni posjet bugarskih poduzetnika zadarskoj Gospodarskoj komori.

- Došli su nam predstavnici pet tvrtki i jedne znanstvene institucije koja će u Hrvatskoj napraviti jednu mini turneju, jučer su bili u Zagrebu, danas su kod nas, a sutra idu u Split. Organizirali smo kratko predstavljanje bugarskih tvrtki te ovisno o profilu, poznali smo i zadarske tvrtke kako bi pokušali dogovoriti kakvu suradnju – pojasnio nam je direktor zadarske Gospodarske komore Denis Ikić te dodao da su to uglavnom tvrtke koje dolaze iz područja osiguranja i servisa brodova, uvoza i izvoza namještaja, proizvođači i distributeri električnih uređaja.

- Nažalost, sama vanjsko-trgovinska razmjena, ako govorimo o suradnji između Bugarske i naše županije, vrlo je skromna. U najboljim danima govorimo o milijun, milijun i pol eura. Imamo podatke za prošlu i pretprošlu godinu, a riječ je oko 4 milijuna kuna koje su naše tvrtke izvezle u Bugarsku. Kao pesimisti možemo gledati da je to malo, ali kao optimisti možemo zaključiti da je to veliki prostor za napredak u suradnji – zaključio je direktor Ikić. Istaknuo je također kako u turističkom prometu Bugari nisu ni među prvih 40 zemalja koji posjećuju Zadarsku županiju te kako bi se i to trebalo promijeniti.

O ciljevima ovoga sastanka govorio je Blagovest Belev, voditelj bugarske poslovne delegacije i profesor na Fakultet za navigaciju, "N. J. Vaptsarov", koji je naglasak stavio na uspostavljanje komunikacije, ostvarivanje kontakata i pronalaženje hrvatskih partnera za budući razvoj obje strane.

- Koliko znam, mi smo prva bugarska poslovna delegacija koja je došla nakon 2014. godine, što je velika odgovornost. Nitko od nas ovdje danas nije nikad bio u Zadru, tako da je ovo za nas nepoznati poslovni teren. Imamo nekoliko projekata koje želimo predložiti našim potencijalnim partnerima, ali prije svega želimo čuti kakvo je stanje u nautičkom i poljoprivrednom sektoru iz kojih mi dolazimo. Mislim da će ovaj naš posjet biti prekretnica za neke buduće poslovne suradnje – istaknuo je Belev.

Jedan od zadarskih gospodarstvenika koji je došao na sastanak s bugarskim kolegama i koji se nada boljoj suradnji jest i Velimir Buturić iz tvrtke Marex Elektrostroj:

- Ovdje smo markirali dvije firme. Jedna firma bi nam mogla poslužiti za kao dobavljač dok bi nam druga mogla poslužiti kao predstavnik za bugarsko tržište za našu firmu s obzirom na to da nemamo zastupnike u toj zemlji te bi nam ovo bio prvi pokušaj – priznao je Buturić.
 

27. travanj 2024 03:52