StoryEditorOCM
4 kantunaRADNICI CROATIA ZADAR LINEA TRAŽE SVOJ DIO IZ STEČAJNE MASE I PIŠU NOVU ŽALBU

„Zašto Trgovački sud u Zadru 16 godina nije odlučio o našim potraživanjima, a sada nas odbija?! Umjesto Katarine Zdunić, tražimo novog suca...”

4. studenog 2019. - 15:25
croatialine2-290519

Različiti sudski postupci u stečaju nad prijevozničkim poduzećem „Croatia Zadar Line” sigurno će „ugaziti” u dvadesetu godinu, po čemu je ovo poduzeće hrvatski rekorder, istaknuto je na još jednom sindikalnom prosvjedu organiziranom pred Trgovačkim sudom u Zadru. Ni nakon dvije odluke sutkinje Katarine Zdunić o odbacivanju radničkih potraživanja, radnici i sindikat ne odustaju i pripremaju novu žalbu Visokom trgovačkom sudu, žele razgovarati s ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem, a od VTS-a očekuju priznavanje radničkih potraživanja ili pokretanje novog postupka, ali i novog stečajnog suca.

-VTS je ukazao na niz nepravilnosti u provođenju ovog stečaja, ali je sutkinja ponovno odbacila radnička potraživanja i to zbog toga što su nekadašnji zastupnici radnika još 2003. godine zakasnili s prijavom svojih tražbina. To jest točno, ali ne smiju radnici trpiti štetne posljedice tog propusta, pogotovo zato što Trgovački sud od 2003. godine pa sve do prije nekoliko mjeseci uopće nije donio bilo kakvu odluku o priznavanja ili nepriznavanju radničkih potraživanja. Ako su rokovi propušteni, zašto sud o tome nije donio nikakvu odluku, nego tek sada, nakon 16 godina šutnje?! Osim toga, stečajni upravitelj Frane Negro je u dva navrata, 2014. godine i u siječnju ove godine, priznao ta potraživanja i od Trgovačkog suda zatražio održavanje ročišta, čime je „saniran” propust sa zakašnjenjem prijave potraživanja, rekao Vedran Uranija, pravni zastupnik SSSH.

Uranija podsjeća da je Trgovački sud 16 godina čekao i onda odluku donio tek nakon što je u stečajnu masu ušao novac od prodaje kolodvora u Benkovcu i Obrovcu. Radnici i njihovi sindikalni predstavnici uvjereni su da postupak stečajnog upravitelja Frane Negra, koji je u tablice s potraživanjima uvrstio i svih 74 radnika, znači ispravljanje greške iz 2003. godine i opravdanost donošenja odluke o isplati njihovih potraživanja sukladno visini stečajne mase.

Od prodaje kolodvora je zarađeno 1,7 milijuna kuna, čime se može isplatiti od 25 do 30 posto radničkih tražbina koje se po radniku kreću od 50 do 70.000 kuna, smatraju sindikalisti. To bi bilo pravično, pošteno, pravedno i na zakonu zasnovano, misle sindikalni predstavnici radnika „CZL”-a.

-Visokom trgovačkom sudu će biti upućena nova žalba, očekujemo brzu reakciju i priznavanje radničkih potraživanja ili ukidanje rješenja Trgovačkog suda u Zadru i pokretanje novog postupka, ali i promjenu stečajnog suca, kaže Vedran Uranija najavljujući da će, ako VTS odbije žalbu, uslijediti zahtjev za provođenje revizije postupka od strane Vrhovnog suda.

Bivši radnici najavljuju nove sindikalne akcije i prosvjede, očekuju razgovor s ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem, a u slučaju da njihovi zahtjevi budu odbačeni na svim pravosudnim instancama u Hrvatskoj, najavljuju i svoje obraćanje Europskom sudu za ljudska prava u Stasbourgu.

 

19. travanj 2024 00:52