StoryEditorOCM
4 kantunaNI MINISTRICA NE ZNA IMA LI NOVCA ZA ZADARSKE STUDENTE

Zašto se s izgradnjom studentskog doma i menze "debelo" kasni!?

Piše L.B.
6. studenog 2019. - 21:59
664zadar_naslovna

- Već smo dali potvrdu za 14 milijuna kuna prošle godine, a što se tiče postupka nabave mi ga ne provodimo, to je na Sveučilištu. Sada još postoje zahtjevi da se tih 14 milijuna kuna prošire pa tek trebamo donijeti konačne odluke – kazala je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u srijedu u Zadru, komentirajući odgađanje početka gradnje studentskom doma, menze i drugih objekata na prostoru Novog kampusa Sveučilišta u Zadru.

Projekt je predstavljen još u rujnu prošle godine, no sa početkom gradnje se „debelo“ kasni. Osigurana sredstva nisu dostatna, što je praktično potvrdila i ministrica Divjak.

Iz Ureda rektorice su nam potvrdili da je Sveučilište od već izabranog izvođača radova dobilo dozvolu da produlji rok valjanosti njihove ponude.

- Od ponuditelja Projektgradnja plus zatražili smo i dobili produljenje roka valjanosti ponude do 15. studenoga, do kada očekujemo pribavljanje suglasnosti za preuzimanje obveza za izgradnju. U očekivanju suglasnosti od nadležnih tijela, potpisivanje ugovora s izvođačem te gradnja novog doma i studentske menze započela bi koncem studenog ove godine – istaknuto je u dopisu iz Ureda rektorice zadarskog Sveučilišta, gdje su dodali da će „izvođenje radova na izgradnji Studentske menze sa studentskim paviljonima na lokaciji novog kampusa Sveučilišta u Zadru započeti „nakon pribavljanja suglasnosti za preuzimanje obveza od nadležnih tijela, koja nismo dobili 16. listopada ove godine, do kada je trajao postupak javne nabave.“

U prvoj fazi izgradnje kampusa trebala bi se graditi studentska menza s 500 mjesta i kapacitetom od 2.415 obroka dnevno i studentski dom sa 285 ležajeva. Bespovratna EU sredstva od 67,4 milijuna kuna za cijeli projekt su osigurana, no očigledno nisu dostatna.

Sveučilište u Zadru, koje ima gotovo šest tisuća studenata, godinama rješava problem smještaja studenata.

Studenti su se za ovu akademsku godinu natjecali za 182 mjesta u Studentskom domu, te za još 61 mjesto u Srednjoškolskom đačkom domu. Tu su i potpore, ukupno 150, za studente u privatnom smještaju i to je sve. S obzirom da je Zadar grad s najvećim postotkom studenata koji studiraju izvan svoje županije, njih gotovo dvije trećine, studentski smještaj je jedno od ključnih pitanja.

Profesor na Odjelu sociologije zadarskog sveučilišta, dr.sc. Sven Marcelić prošle je godine sa svojim studentima proveo istraživanje na temu „Studirati i stanovati u Zadru - problemi i uvjeti života“. Bio je to case study u kojem je sudjelovalo 307 studenata zadarskog sveučilišta, a rezultati istraživanja potvrdili su kako je najveći problem studiranja u Zadru činjenica da ispiti na fakultetu počinju u isto vrijeme kada i špica turističke sezone - čak 41 posto studenata se žalilo na teškoće pri polaganju ispita zbog smještajnih problema, a njih 38 posto imalo je problema zbog rada uz studij jer je riječ je sezonskim poslovima.

Kapacitet studentskog doma, uz dio Đačkog doma, pokriva   niti pet posto od broja studenata, što je jedan od najmanjih postotaka u Hrvatskoj.

25. travanj 2024 13:27