PRODAJA PREOSTALOG DIJELA IMOVINE JEDNE OD NEKOĆ NAJMOĆNIJIH GRAĐEVINSKIH TVRTKI Čak 21 etaža u zgradi u stambeno – poslovnom kompleksu TIZ-a u kojoj su poslovni prostori, garaže i parkirna mjesta, ukupne vrijednosti 5.4 milijuna kuna, prodat će se kao jedna cjelina!

PRODAJA PREOSTALOG DIJELA IMOVINE JEDNE OD NEKOĆ NAJMOĆNIJIH GRAĐEVINSKIH TVRTKI

Preostali dio imovine Gortana Zadar, jedne od nekoć najmoćnijih zadarskih građevinskih tvrtki, čak 21 etaža u zgradi u stambeno – poslovnom kompleksu TIZ-a u kojoj su poslovni prostori, garaže i parkirna mjesta, ukupne vrijednosti 5.4 milijuna kuna prodat će se na elektroničkoj javnoj dražbi kao jedna cjelina.
Odlučila je to u ponedjeljak sutkinja Trgovačkog suda u Zadru Ana Markač u stečajnom postupku kojeg od 2016. kada je pokrenut zbog novčanih dugovanja zastupa stečajna upraviteljica Iva Petanjek.

Dosad je na Općinskom sudu u Zadru ovrhom OTP banke prodano 157 Gortanovih nekretnina uz ukupnu cijenu od 50 milijuna kuna, među kojima i 35 stanova u luksuznom kompleksu nekadašnjeg TIZ-a.
Građevinsko zemljište na Barbaričinama za 5.4 milijuna kuna kupila je Vodoinstalacija. Prodana su i 41 parkirna mjesta, te 20 poslovnih prostora za ukupno 10,7 milijuna kuna.
Kako je utvrđeno na Trgovačkom sudu u Zadru, elektronička javna dražba za 21 etažu u zgradi na adresi Andrije Hebranga 3, održat će se i ako na njoj sudjeluje samo jedan ponuditelj. Nekretnine će se prodavati po načelu "viđeno-kupljeno", te se neće priznati naknadni prigovori na pravne ili materijalne nedostatke.
Da se 21 etaža u kojoj su poslovni prostori, garaže i parkirna mjesta, proda kao jedna cjelina predložila je OTP banka koja je razlučni vjerovnik. Takvu prodaju je prihvatilo I Ministarstvo financija koje je upisano kao drugi razlučni vjerovnik.

Prema procjeni sudskog vještaka spec.ing.aedif. Dražena Kneževića, ukupno utvrđena vrijednost za sve navedene nekretnine iznosi 5.456.362,48 kuna u što je uključen i PDV.

U postupku je utvrđeno kako se ostatak Gortanove imovine u ovom slučaju ne može se prodati na prvoj dražbi ispod tri četvrtine utvrđene vrijednosti nekretnine, što u konkretnom slučaju iznosi 4.092.271,86 kuna. Njezina cijena na drugoj dražbi ne smije biti ispod 2.728.181,24 kuna, a na trećoj dražbi ispod 1.364.090,62 kuna. Na četvrtoj dražbi nekretnina se prodaje po početnoj cijeni od 1,00 kune.

Tvrtka Gortan-Zadar koju su 1995. godine osnovali osnovali Stanko Zrilić i Ivan Jurjević uspješno je poslovala sve do 2012. godine. Prije pokušaja spasa kroz predstečajnu nagodbu OTP banka je s upisanim hipotekama na nekretninama pokrenula ovrhu za naplatu dospjelih, a neplaćenih rata kredita koje su premašivale iznos od 100 milijuna kuna.

Vjerovnici su dosad prijavili ukupno 191,375.512 kuna potraživanja, a među njima su najveća potraživanja OTP banke od čak 83,5 milijuna kuna, Erste banka traži 12,7 milijuna kuna, država za neplaćene poreze i doprinose 31,6 milijuna kuna… Tvrtka Gortan-Zadar, prije krizne 2008. godine zapošljavala je 180 radnika, a već 2012. godinu završila je s pet zaposlenih i neto gubitkom od 11,7 milijuna kuna.

Naslovnica 4 kantuna

Najčitanije