StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO: OTVORENI RADOVI NA IZGRADNJI NOVE KATOLIČKE ŠKOLE VRIJEDNE 50 MILIJUNA KUNA

Branko Dukić: "Srećom, kao partnera smo imali Nadbiskupiju koja pokazuje zanimanje za mlade i aktivno se uključuje u njihov život!"

Piše Jure Mišković/Hanza media
9. studenog 2019. - 14:18
temelji_skola_bokanjac2-091119

Učenik četvrtog razreda Osnovne škole Bartola Kašića Ante Fabijan položio je u subotu na zadarskom predjelu Novi Bokanjac kamen temeljac za gradnju nove Katoličke osnovne škole s pravom javnosti, koju zajedno, u iznosu od 50 milijuna kuna, financiraju Grad Zadar i Zadarska nadbiskupija. Sporazum između Grada i Nadbiskupije o zajedničkom financiranju projekta izgradnje škole potpisan je u studenom prošle godine između zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića i gradonačelnika Branka Dukića.

- Ovo će postati jedan sasvim novi kvart jer gradimo i prostor za mjesni odbor, da ovaj kvart na obronku Zadra postane pravi kvart kakvog zaslužuje svaki građanina grada Zadra - kazao je Dukić na službenom otvaranju radova naglasivši kako je ovo jedan od najradosnijih trenutaka u njegovom gradonačelničkom mandatu.

- Malo je gradova koji grade nove škole bez dotacija države, no srećom, ovdje u Zadru kao partnera imali smo Nadbiskupiju koja pokazuje zanimanje za mlade i aktivno se uključuje u njihov život, izjavio je gradonačelnik.

Polaganje kamena temeljca na novoj školi blagoslovio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić sa željom da to bude "blagoslov narodu, a naročito mladima”.
- Mladi su nada crkve i društva, radujem se osobito stoga što će ovo biti mjesto odgoja budućih naših naraštaja- rekao je.
Ranije je izjavio kako Zadar ima Klasičnu gimnaziju Ivana Pavla II i Teološko-katehetski odjel na Sveučilištu u Zadru, pa je prirodno da ima i osnovnu školu.

- Zadar je trebao graditi dvije osnovne škole, pa sam bivšem gradonačelniku rekao: „Dajte jednu Zadarskoj nadbiskupiji!“ U Hrvatskoj imamo 23 katoličke osnovne škole, što je jako malo. Samo u gradu Varšavi ima ih 64, u Bratislavi 20, u jednom dijelu Londona 230… To nisu škole za svećenike i časne sestre, želim da se otkloni takva eventualna percepcija – izjavio je zadarski nadbiskup Puljić.

Nova škola imat će 16 razrednih odjela, odnosno deset učionica i moderne kabinete, a pohađat je između 400 i 500 učenika. Škola će raditi po programu kojeg propisuje Ministarstvo obrazovanja. Nalazit će se na gradskoj parceli uz križanje Ulice Franje Fanceva i Ulice Cerodla, a Nadbiskupija i Grad u gradnju ulažu po 25 milijuna kuna.

26. travanj 2024 14:16