StoryEditorOCM
4 kantunaSLUČAJ PREKOPANE CESTE PREMA "GALIĆEVIM ZGRADAMA"

Gradonačelnik Dukić: Presuda će biti ovršna 20. studenoga, te će Grad nakon tog datuma poduzeti sve pravne radnje radi uknjižbe prava vlasništva i vraćanja ceste u prvobitno stanje! A priprema se i veliki odštetni zahtjev...

12. studenog 2019. - 15:30
07

Gradonačelnik Branko Dukić reagirao je na sudsku presudu kojom je Grad Zadar dobio spor protiv Mirjane Milinković zbog prolaza prema tzv. Galićevim zgradama, u Ulici Dragutina Domjanića u Diklu.

- Pod posl. br. P-2706/12 vodila se parnica između Grada Zadra kao tužitelja i Mirjane Milinković kao tužene. Tužbeni zahtjev je bio postavljen radi utvrđenja prava vlasništva na dijelovima čestica zemlje: 1167/1 i 1167/3 obje k.o. Diklo koje su u naravi bile put, a koji je nažalost bio iskopan od strane tužene, odnosno od njenog sina, tako da se njim nije moglo prometovati. Grad je bio postavio, opreza radi, i tužbeni zahtjev radi utvrđivanja ništetnosti ugovora između Ivana Kucelina kao prodavatelja i Mirjane Milinković kao kupca, a koji tužbeni zahtjev Grada Zadra je odbijen, ali to odbijanje nije od utjecaja za ovu pravnu stvar. Iako je parnica započela još 2012. godine, Općinski sud u Zadru je donio presudu tek 5. svibnja 2017. godine, nakon pet održanih ročišta, iako je Grad Zadar slao požurnice.

Presudom su bila odbijena oba tužbena zahtjeva Grada Zadra, a i bilo je naloženo plaćanje sudskih troškova u iznosu od 10.555 kuna. Grad Zadar je uložio žalbu te je Županijski sud u Slavonskom Brodu donio Presudu pod posl. br. Gž-858/17 dana 17. listopada 2019. godine. Drugostupanjski sud je svojom presudom preinačio prvostupanjsku presudu na način da je Gradu Zadru utvrđeno pravo vlasništva onako kako je i zatraženo u tužbenom zahtjevu. Presuda će biti ovršna 20. studenoga 2019. godine, te će Grad nakon tog datuma poduzeti sve pravne radnje radi uknjižbe prava vlasništva i vraćanja ceste u prvobitno stanje – kazao je gradonačelnik Dukić.

- Što se tiče tužbenog zahtjeva Grada Zadra radi utvrđenja ništetnosti ugovora između Ivana Kucelina kao prodavatelja i Mirjane Milinković kao kupca, a koji tužbeni zahtjev Grada Zadra je odbijen, nije od utjecaja za ovu pravnu stvar. Grad zadar je opreza radi postavio dva tužbena zahtjeva, a odlučujući je ovaj koji je usvojen, dodao je Dukić.

On je također naglasio kako je presuda bitna za Grad Zadar jer radovi na kanalizacijskom sustavu kroz Diklo prolaze upravo ulicom koja je bila predmet spora. Najavio je i pokretanje postupka nadoknade štete zbog najamnine koju je Grad Zadar godinama plaćao zbog ceste koja je privremeno ustanovljena preko privatnog zemljišta.

Naime 100 tisuća kuna platio je Grad Zadar samo do 2015. godine za najam ulice kojom su se služili stanari tzv. Galićevih zgrada u zadarskom predjelu Diklo. Najam zemljišta za ulicu plaćao se od prosinca 2012. godine i ugovor se stalno produživao, a poduzeo ga je tadašnji gradonačelnik Zvonimir Vrančić zbog izgradnje nove ceste prema Galićevim zgradama preko privatnog zemljišta za iznos od 3.500 tisuće kuna mjesečno. Tadašnji polugodišnji najam znatno se odužio, jer nije bio riješen spor s Nikšom Milinkovićem čija je majka kupila parcelu preko koje je išao dotadašnji put. Milinković je ogradio svoju parcelu i porušio put tvrdeći da on nikada nije niti upisan u zemljišne knjige, a Grad se branio da se radi o tzv. javnom putu koji je vremenom postao nerazvrstana cesta. Radili su bageri s obje strane, uredovala je policija, pljuštale su optužbe.

U odnosu na uništenje nerazvrstane ceste od strane Milinkovića, Grad Zadar je tada pokrenuo parnicu protiv Mirjane Milinković kao zemljišno-knjižne vlasnice, radi utvrđivanja ništetnosti ugovora o kupoprodaji i utvrđenja prava vlasništva. U tom je postupku Grad Zadar postavio imovinsko pravni zahtjev u iznosu od 188.000 kuna, uz obračun kamata od nastanka štete. Od tada su pošle još četiri godine u kojima se plaćao najam za privremeni put, pa ostaje vidjeti koliki će odštetni zahtjev Grada sada postaviti, ali može se očekivati i dupli iznos u odnosu na 2015. godinu, što bi, ukupno, s kamatama, moglo narasti na znatnu svotu.
 

Propao i svojevremeni dogovor s Kalmetom
Milinković je 2015. godine izjavio kako se s gradonačelnikom Božidarom Kalmetom pokušao dogovoriti oko cijene otkupa zemljišta u vlasništvu njegove majke jer je postojala ideja da Grad otkupi čitavu parcelu i iskoristi je za ulicu i za gradnju dječjeg vrtića koji ionako nedostaje u tom dijelu grada, ali su pregovori propali jer se nisu našli oko iznosa cijene.
23. travanj 2024 17:45