StoryEditorOCM
4 kantunaDOKLE JE DOŠLA REORGANIZACIJA TVRTKI ZA DISTRIBUCIJU I NAPLATU VODE:

Zadarski „Vodovod” postaje mega poduzeće s područjem od Gračaca do otoka – objedinjavanje Biograda i Benkovca zapinje na 10,5 milijuna kuna duga

12. studenog 2019. - 21:50
radovi_zvonimirova6-270718

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike spremno je prihvatiti racionalizaciju vodnog gospodarstva u sklopu koje bi na području Zadarske županije ubuduće trebala funkcionirati dva poduzeća za distribuciju i prodaju vode. Takvim neslužbenim informacijama raspolažu zadarski akteri ove priče na čijem kraju bi kao samostalna poduzeća trebali ostati zadarski „Vodovod” i objedinjeni vodovod za područje Biograda i Benkovca.

-Načelna suglasnost oko toga postoji, ali još treba razriješiti naše međusobne odnose i o tome potpisati sporazume. Tek nakon toga možemo prema Ministarstvu ići s prijedlogom o dva poduzeća, nakon čega bi mjesec dana trajalo javno savjetovanje, a onda počinje teći šestomjesečni rok za spajanje, te tromjesečni za ishodovanje potrebnih privremenih licencija za rad, kaže direktor zadarskog „Vodovoda” Tomislav Matek.

Po radnoj verziji dokumenta Ministarstva zaštite okoliša i energetike, predviđeno je da će područje zadarskog „Vodovoda” biti znatno uvećano, a izvan njegove nadležnosti ostao bi samo Pag i područje oko Stankovaca. To znači da bi se zadarski ”Vodovod” proširio i na područje Gračaca jer je financijsko-tehnička analiza Ministarstva pokazala da Gospić nema dovoljno snage za preuzimanje ogromnog područja Gračaca. Mada zadarski „Vodovod” preuzima i sva „vodovodna poduzeća” s otoka i brojnih okolnih općina, potpuno je sigurno da će Gračac biti daleko najteži i najkrupniji zalogaj: malo potrošača, veliko područje, a malo poduzeće s velikim dugovima.

Iz racionalizacije bi „Vodovod” izašao kao bitno veće poduzeće s više zaposlenih, pa je logična potreba nove sistematizacije, ali i otvaranja svojevrsnih podružnica, na primjer u Gračacu zbog dislociranosti. Među detalje koje tek treba riješiti spada i uvjet da se „podružnice” mogu osnivati na području gdje se proda više od pola milijuna kubika vode, a u takva, osim Zadra, Biograda i približno Benkovca, u skorijoj budućnosti može ući i Vir.

Da bi se prema Zagrebu išlo s prijedlogom o dva poduzeća, bit će potrebno riješiti pitanje duga benkovačkog prema zadarskom „Vodovodu”. Stari dug, još iz ratnog vremena, od 11,5 milijuna kuna je „pokriven sporazumom”, kamate su riješene, a glavnica je u mjesečnoj otplati. Ali, tu je i 10,5 milijuna novonastalog duga.

-Na tragu smo pozitivnog rješenja i oko toga, kaže Matek.

Benkovački gradonačelnik Tomislav Bulić ipak je malo oprezniji:

-U razgovorima se načelno došlo do prijedloga o dva poduzeća, ali hoće li zaista na kraju tako i biti, još visi u zraku. Da bi Benkovac i Biograd formirali jedno poduzeće, mora se riješiti pitanje duga, jer bi u protivnom benkovački „Vodovod” išao sa zadarskim, kaže Bulić.

Zasada traju pregovori i razgovori u koje su uključeni direktori vodovoda iz Zadra, Biograda i Benkovca, te predstavnici tri grada kao vlasnici, ali bi, kada prijedlog o racionalizaciji i način budućeg funkcioniranja postanu konačni, o svemu trebali svoje reći i nadzorni odbori i gradska, odnosno općinska vijeća čije su tvrtke obuhvaćene velikom racionalizacijom.

 

IVAN KNEZ, GRADONAČELNIK BIOGRADA: Ne smijemo gubiti vrijeme!

-Vrlo je važno da se ova reorganizacija obavi što prije, jer su u tijeku brojne ogromne investicije koje ili su u pripremi ili su već započele. Rokovi su važni jer od 2021. godine sufinanciranje vodnih projekata bespovratnim sredstvima EU više neće biti sadašnjih 85 nego 60 posto i nema potrebe objašnjavati o koliko velikim sredstvima se radi. Biograd, Sveti Filip Jakov i Pakoštane su pred velikom investicijom, imovinsko-pravni odnosi su riješeni, već imamo dozvolu i uskoro slijedi aplikacija prema Ministarstvu kako bismo dobili europska sredstva, kaže Ivan Knez, gradonačelnik Biograda.

 

24. travanj 2024 13:11