StoryEditorOCM
4 kantunaZAŠTO GRAĐANI MORAJU PROKUHAVATI VODU?

Direktor Vodovoda Matek: Ne pijemo Zrmanju već vodu iz ličkih ponornica, može se malo zamutiti, ali je potpuno ispravna!

Piše M.K.
12. studenog 2019. - 22:44
slide-3

Voda je zamućena, ali je zdravstveno ispravna za piće, međutim ipak je treba prokuhavati – ovakva obavijest koju je zadnjih dana slao javnosti zadarski Vodovod zbunio je neke građane. Da je voda bila zamućena iza jačih kiša vidjeli su i sami, ali je li voda ispravna za upotrebu, odnosno zašto se prije pića mora prokuhavati? – mnogi se pitaju nakon što se ista obavijest ponavlja već nekoliko dana.

- Voda je zamućena zbog obilnih kiša koje padaju na području našeg vodocrpilišta Dolac – Muškovci. To se uvijek dogodi nakon dužeg sušnog perioda, a kad se ustale kiše, mutnoće više ne bude. Mi vodu dobivamo zapravo iz rijeka ponornica koje dolaze iz Like i kad padnu velike kiše, na putu do naših kolektora i pumpi voda se malo zamuti. To zamućenje nije štetno i znatno je palo danas u odnosu na druge dane, ali voda je stalno bila mikrobiološki ispravna. Zbog neke predostrožnosti i te mutnoće mi smo preporučivali da se ta voda ipak prokuha. Inače, voda se kontrolira doslovno svaki dan. Mi je kontroliramo u našim laboratorijima Vodovoda, a svoje kontrole obavlja i Zavod za javno zdravstvo. U stalnom smo kontaktu i sa Zavodom i sa sanitarnom inspekcijom tako da se ispravnost vode kontrolira u potpunosti – kaže direktor Vodovoda Tomislav Matek.

Nekoliko velikih puknuća cijevi koja su se dogodila zadnjih tjedana na gradilištima u Zadru nisu ugrozila vodoopskrbni sustav grada, osim što nekoliko sati građani na tim lokacijama nisu imali vodu dok se oštećenja nisu sanirala – dodaje Matek.

- Proteklog ljeta vodoopskrbna situacija također je dobro prošla s tim što je Vodovod na zahvatu Dolac Muškovci, na dovodnom cjevovodu koji dovodi vodu s kolektora - gdje se slijevaju tri ponornice iz Like - do naše pumpe, izvršio čišćenje toga cjevovoda od taloga uz pomoć ronioca, tako da smo dobili veći dotok vode. Zbog toga smo ovoga ljeta imali i bolju vodoopskrbnu situaciju nego ranijih godina. Sad su jesenske kiše aktivirale i druga vodocrpilišta kao što je Golubinka, pa će vode biti više nego dovoljno – zaključio je Matek.
 

- Mi zapravo ne pijemo Zrmanju, već ličku vodu iz rijeka ponornica. Zrmanju "ubacujemo" tek kad se dogodi pomanjkanje vode ljeti, a uzimamo je sa vodocrpilišta Berberov buk. Naša je voda po svojoj kvaliteta u samom vrhu, samo što ona dolazi iz kraškog kraja pa ima velike količine kamenca, znači malo je tvrđa voda. Kao i svaka "sirova" voda ona se klorira, ali u količinama koje nisu škodljive za žive organizme – govori Matek.
18. travanj 2024 06:59