USTAVNI SUD ODBIO ZAHTJEVE "OTOČNOG SABORA" Denis Barić: "I dalje smatramo da nas Otočne iskaznice diskriminiraju!"

USTAVNI SUD ODBIO ZAHTJEVE

Ustavni sud RH odbio je “pretresti” ustavnost Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na povlašteni prijevoz na linijama u javnom pomorskom prijevozu, što je tražio “Otočni sabor”, Udruga za razvitak hrvatskih otoka sa sjedištem u Zadru.
Smatrajući da ograničenjima u broju dnevnih putovanja i izdavanjem Otočne iskaznice, Pravilnik u tom dijelu ograničava i geotizira otočane, “Otočni sabor” je od Ustavnog suda RH tražio ocjenu njegove ustavnosti prije pet godina. Sud je, međutim, nakon pet godina utvrdio kako “Otočni sabor” nije naveo ustavnopravno relevantne razloge zbog kojih bi trebalo pokrenuti postupak za ocjenu suglasnosti s Ustavom i zakonom osporenih odredbi Pravilnika.

- Očekivali smo takvu odluku i nije nas iznenadila, no i dalje smatramo suvišnim propisani zahtjev da se pravo na besplatan prijevoz dokazuje otočnom iskaznicom, jer se prebivalište na otoku može dokazivati i osobnom iskaznicom. Otočna iskaznica nije zakonski dokument o dokazivanju prebivališta i kao takva ne može biti dokument za korištenje prava iz Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na povlašteni prijevoz na linijama u javnom pomorskom prijevozu. Sve se to može dokazati i osobnom iskaznicom, ova otočna je jednostavno suvišna - kaže predsjednik “Otočnog sabora” Denis Barić. Iako je “Otočni sabor” tražio i ocjenu suglasnosti ustavnosti u dijelu Pravilnika u kojem se otočanima propisuje pravo na jednu povlaštenu, odnosno besplatnu povratnu kartu dnevno, a učenicima i studenatima na dvije povlaštene karte dnevno ukoliko svakodnevno putuju od mjesta prebivališta na otoku do škole ili fakulteta na kopnu, od toga su u međuvremenu odustali.

- To je u međuvremenu riješeno izmjenama Zakona u linijskom I povremenom obalnom pomorskom prometu, tako da sada korištenje karata nije ograničeno kao što je to bilo naznačeno u pravilniku, već se one mogu koristiti kumulativno. Sada svi imaju neograničen broj korištenja takvih karata dnevno – rekao je Barić, dodajući kako će se novim izmjenama zakona povlaštene karte “proširiti” i na starije i nemoćne osobe, terapijske bolesnike, majke s malom djecom te zaposlene na kopnu.
U svom obrazloženju u kojem odbija zahtjev “Otočnog sabora”, Ustavni sud navodi kako nije mogao ocijeniti postoje li razlozi za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti osporenih odredbi s Ustavom i zakonom. Navode kako nije bilo moguće razlučiti na koji to točno način osporavane odredbe nisu u suglasnosti s Ustavom i zakonom.

- Navodi ne sadrže dovoljnu pravnu preciznost koja je pretpostavka učinkovitom ustavnom sudovanju. Ustavni sud ne može nagađati o razlozima zbog kojih predlagateljica smatra da osporene odredbe nisu suglasne s Ustavom i zakonom i zbog kojih predlaže Ustavnom sudu da pokrene postupak za ocjenu suglasnosti osporenih odredbi s Ustavom i zakonom-navodi se u obrazloženju Ustavnog suda RH.

Naslovnica 4 kantuna

Najčitanije