StoryEditorOCM
4 kantunaMILIJUNSKE ŠTETE KOD DUGOG OTOKA

Orkansko jugo uništilo Cromarisove kaveze kod Žmana, lokalni ribari već dva dana pune mreže brancinima i oradama...

Piše M. Kalajžić
15. studenog 2019. - 18:32
Dino_Ninkovic_Denine.eu_2019_34

Orkansko jugo oštetilo je u utorak Cromarisovo uzgajalište ribe kod Dugog otoka i napravilo, prema svemu sudeći - milijunsku štetu. Zbog toga su lokalni ribari prošla dva dana izvlačili pune mreže brancina i orada pobjeglih iz oštećenih kaveza.

U četvrtak ujutro lokalni ribari uplovili su u otočne lučice s brodicama krcatim ribe. Malo se tko vratio praznih ruku, orada i brancina bilo je na pretek.

Kao da su se same zalijetale u mreže, toliko ih je u akvatoriju oko Žmana, gdje se nalazi sustav kaveza u kojima je poznati i svjetski priznati zadarski ribouzgajivač, Cromaris, čuvao odrasle primjerke spremne za tržište.

O štetama u Cromarisu oglasila se i PR služba tvrtke:

- Točno je da je nevrijeme praćeno orkanskim jugom nanijelo velike štete na našem uzgajalištu Žman. Razmjere štete tek utvrđujemo. Svi naši brodovi i ljudi trenutno su na uzgajalištu. Isplovili su čim je to bilo moguće kako bi sanirali uzgajalište i smanjili štetu. Točne procjene gubitaka moći ćemo utvrditi naknadno - izjavila je Kristina Miljavac.

Lokalitet Žman jedan je od sedam kaveznih uzgajališta brancina, orade i hame, nalazi se na Dugom otoku. Poslovanje Cromarisa ove je godine obilježio snažan rast - produkcija tvrtke trebala je prijeći 10.000 tona ribe od čega se čak 82 posto izvozi u okolne države, najviše u Italiju, a taj rast uslijedio nakon obilatih investicijskih injekcija matične grupacije "Adris grupe" – u prvih 10 godina tvrtke investicije su iznosile milijardu kuna, a u idućih nekoliko godina planira se uložiti još 50 milijuna EUR-a.

U skladu sa strategijom tvrtke, Cromaris je nedavno prijavio i uspješno dobio ASC certifikat za svoja uzgajališta brancina, orade i hame, ovjeren od strane neovisnog revizora DNV GL Business Assurance Norway. Cromaris je time postao jedini proizvođač mediteranske bijele ribe koji je dobio ASC certifikat za sva svoja uzgajališta i sve tri komercijalizirane vrste, brancina, oradu i hamu, uključujući organic portfelj proizvoda. ASC certifikat zahtijeva da uzgajališta ispunjavaju stroge zahtjeve i garantira kupcima da je Cromaris riba proizvedena na društveno i okolišno odgovoran način. Cromaris je također dobio Chain of Custody (CoC) certifikat za svoj pogon za preradu ribe. CoC certifikat jamči da se ASC certificirana riba pravilno rukovodi i drži odvojeno od ribe koja nije certificirana kroz cijeli lanac opskrbe od uzgajališta do stola.

Koliko će štete od juga potresti uspješnu tvrtku, još je teško reći, ali one, sigurno je, neće biti male. A što je najgore, nova se nevera najavljuje, čemu se, kako stvari stoje, mogu veseliti samo lokalni ribari koji su dobro napunili svoje mreže divljim-pitomim brancinima.

 

20. travanj 2024 05:09