StoryEditorOCM
4 kantunaNAKON TERENA NA NOVOM BOKANJCU

Grad Zadar poklanja Crkvi 18 tisuća kvadrata na Višnjiku za gradnju Pastoralnog centra!

Piše AVŠ
15. studenog 2019. - 22:35
16 - pastoralni centar-page-004

Zemljište za katoličku osnovnu školu na Novom Bokanjcu od 12 tisuća metara kvadratnih nije jedini teren koji je Grad Zadar nedavno poklonio Zadarskoj Nabiskupiji.

Na jučer održanoj sjednici Gradskog vijeća donesena je odluka kako će Grad Nadbiskupiji ustupiti i zemljište na Višnjiku, na prostoru nekadašnje vojarne koje je država ranije prepustila na korištenje Gradu Zadru.

Riječ je o preko 18 tisuća kvadrata na prostoru između ulica Put Stanova,  Domovinskog rata i Bana Josipa Jelačića na kojemu je trenutno parkiralište i zelena površina. Kako je već ucrtano detaljnim planom uređenja zone centralnih funkcija Višnjik, Nadbiskupija će tamo izgraditi veliki Pastoralni centar koji obuhvaća svetište, smještaj za redovnike, atrij, pješačke staze, uređene parkovne površine, igralište, crkveni trg i parkiralište. Odluka je donesena na rok od 30 godina.

Za SDP-ovog vjećnika Juru Zubčića, iza ove odluke krije se »deal HDZ-a s Crkvom s ciljem da "glasovi ne bi otišli u »Milo moje«, aludirajući na to da će zbog ovakvih “darova” svećenici s oltara agitirati za HDZ-ovu kandidatinju Kolindu Grabar Kitarović, a ne za njezinog konkurenta na desnici, Miroslava Škoru.

- Simptomatično je da smo na istoj sjednici odobrili kredit za financiranje osnovne katoličke škole na Novom Bokanjcu te prebacili pravo gradnje na Zadarsku nadbiskupiju za teren na Višnjiku. Da napomenem, nemam ništa protiv gradnje niti škole niti Pastoralnog centra. Ali, činjenica da Nadbiskupija koja ima novca za gradnju Pastoralnog centra, istovremeno traži od grada sudjelovanje u gradnji škole, u najmanju je ruku sumnjiva- kaže Zubčić, i nudi objašnjenje.

- Kad se uzme u obzir kredit za školu koji je izglasan te tržišna cijena zemljišta na Višnjiku, na posljednoj sjednici gradskog vijeća dali smo Nadbiskupiji preko 50 milijuna kuna. Ne mogu se oteti dojmu da se uvijek pred neke od izbora materijalno podupire Crkvu koja, s druge strane, ne prikazuje transparentno svoje financije, a financira se javnim novcem- govori Zubčić koji smatra kako trenutno postoje prioritetnije stvari od, također, javnog interesa nego što je Pastoralni centar.

Kredit o kojemu Zubčić govori Grad Zadar je podignuo na iznos od 24 milijuna kuna i na rok od tri godine to kako bi mogao platiti svoju polovicu iznosa izgradnje nove katoličke škole na Bokanjcu. Drugu polovicu pokrit će Zadarska Nadbiskupija. Dok je trajala rasprava o tom kreditnom zaduženju, koju su svi vijećnici jednoglasno podržali, SDP-ova Danijela Vukoša upozorila je kako Katolička crkva u župi Bokanjac ima dva zemljišta od pet tisuća metara četvornih i jedno od tisuću kvadrata.

- Zašto Crkva školu nije gradila na svojim terenima nego joj je zemljište morao darovati Grad- pitala je Vukoša, ali odgovor nije dobila osim onog uopćenog da će se škola na Bokanjcu raditi po “zakonu i pedagoškim standardima te da se sekularnost ovoj neće narušiti”.

- Osnovne škole je danas teško graditi jer država nije uspjela ishoditi njihovo škola preko fondova EU. Što se tiče upravljanja, osnivači škole su 50 posto Grad, a 50 posto Nadbiskupija- kazao je gradski pročelnik za školstvo Joso Nekić dok je njegov kolega zadužen za graditeljstvo i prostorno planiranje Darko Kasap komentirao “kako ustupanje zemljišta na Višnjiku nema veze sa zemljištem i slučajem na Novom Bokanjcu”.

 

 

24. travanj 2024 18:29