StoryEditorOCM
4 kantunaPOZNATA VODITELJICA SVJEDOČILA STRAVI U ŠKABRNJI

'Ne mogu ti opisati težinu na prsima, a ni težinu u zraku kad su počeli otvarati crne vreće...'

Piše Jutarnji.hr
18. studenog 2019. - 11:18
heraldi_frankopanska17-070317

Josipa Pavičić Berardini napisala je na svojoj stranici na Facebooku da je ona 'škabrnjsko dite'. Za vrijeme stravičnog pokolja u Škabrnji na današnji dan 1991. imala je tek 12 godina.

OPTUŽEN ZA ŠKABRNJU 27 GODINA NAKON ZLOČINA Drž. odvjetništvo tereti pripadnika TO Benkovca: Jednu je žrtvo tukao nogama i kundacima, odsjekao joj uho

"Bože, danas mi se to čini nestvarnim, kao da je to bila neka druga djevojčica. Kužiš?
Čudno mi je da sam dva desetljeća unazad svjedočila ubijanju i masakru nad civilima. Ti su civili bili moji rođaci, moja velika obitelj, oni s kojima sam išla u lov s praćkom, igrala pikule i preskakala laštrik.

Na dan primopredaje unakaženih tijela, moj je smijeh zamro.
Eh, ne mogu ti opisati težinu na prsima, a ni težinu u zraku kad su počeli otvarati crne vreće pred nama koji smo ostali živi.

Moja je Škabrnja tog dana umrla. A vjeruj mi, u svakome je od nas tog hladnog mjeseca studenog nešto odletjelo u visine.
Možda krik, možda vapaj možda nemoć... Majke su pokopale svoju djecu, djeca svoje majke i očeve.
Nije to normalno. Ali je bilo tako. I točka", napisala je u svojoj autobiografskoj knjizi 'Šest milimetara'.

 

Voditeljica je autorica pet izdanih knjiga, a njezina posljednja 'Promatrači u zrcalu' predstavljena je i na ovogodišnjem Interliberu.

Knjiga je samo nastavak prethodnih četiriju izdanih knjiga u kojima je ogoljela dušu i iskreno progovorila o osobnoj borbi s teškom bolešću te praznini i tuzi koju nosi razvod braka.

19. travanj 2024 01:59