StoryEditorOCM
4 kantunaSLUČAJ ZATAŠKAVANJA U ZADARSKOJ POLICIJI ISTRAŽUJE I SOA

Suspendirani policajac Dragan Števanja pao je na poligrafu, ali spornu snimku nije dao novinarima! Je li postao kolateralna žrtva sukoba između Nikole Kajkića i Josipa Ćelića?

21. studenog 2019. - 21:50
Policajac i Šerić

U petak s početkom u 13 sati u hotelu Antunović u Zagrebu konferenciju za medije održat će odvjetnik Branko Šerić i njegov branjenik, zadarski policajac pod suspenzijom zbog odavanja službene tajne, Dragan Števanja. Policajac Števanja osumnjičen je da je novinarima dostavio snimku prebrze vožnje zamjenika ravnatelja policije Josipa Ćelića koji je nakon objave na RTL televiziji, pod pritiskom javnosti, morao podnijeti ostavku na tu visku policijsku dužnost.

Odvjetnik Šerić u srijedu je za medije istaknuo kako njegov klijent nije zviždač nego žrtva, odnosno da on nije osoba koja je medijima dostavila snimku Ćelićeve vožnje u zaleđu Zadra. Slobodna Dalmacija je u zadnjih nekoliko dana pokušala stupit u kontakt sa suspendiranim policajcem, ali na naše pozive i poslane poruke Dragan Števanja nije odgovarao. Pokušali smo stoga od odvjetnika Šerića dobiti odgovore na pitanja koja smo mu htjeli postaviti prije konferencije za medije, a tiču se njegove veze s predsjednikom Nacionalnog sindikata policije (NSP) Nikolom Kajkićem. Naime, Števanja je sindikalni povjerenik NSP u zadarskoj prometnoj policiji i 13. ožujka ove godine, kad je Ćelić počinio sporni prekršaj, bio je na dužnosti zamjenika šefa prometne policije.

Osim toga, odvjetnik Šerić zastupa i Kajkića u postupcima koje je on pokrenuo protiv bivšeg zamjenika ravnatelja Ćelića, i to nakon što je MUP u srpnju prošle godine udaljio Kajkića iz službe zbog sumnje u tešku povredu službene dužnosti, odnosno lažiranja istrage i dokumenata o ratnim zločinima u Vukovaru. Ta povezanost Števanje i Kajkića koji je, kako doznajemo, u ime sindikata i pisao žalbu na odluku o Števanjinoj suspenziji, baca novo svjetlost na cijeli slučaj i tumači se kao Kajkićeva osveta Ćeliću u kojem je Števanja tek „kolateralna žrtva”.

- Moje klijent nije zviždač, on s dostavom snimke novinarima nema nikakve veze. A o tome što se dogodilo i što se događa u Zadru on će sve reći na tiskovnoj konferenciji u petak – kazao nam je Šerić i dodao da ćemo nakon tiskovne konferencije moći razgovarati sa Števanjom. Na naše pitanje je li Števanja snimku dostavio nekome iz sindikata, konkretno Kajkiću, preko kojeg je ona onda završila u medije, Šerić nam je rekao da njegov klijent „nije jedini u pitanju”, već da „stvari idu sve do Zagreba”.

- Števanja nije to napravio. Pao je na poligrafu i oni su ga odmah osumnjičili. Osim toga, rješenje o udaljavanju iz službe je napisano manjakvo, bez ikakvih konkretnih razloga zašto ga se udaljava. Tako nešto nisam nikad vidio – kazao je odvjetnik Šerić.

Naime, činjenica jest da je Števanja bio poligrafski ispitan, ali njegov branitelj takvo ispitivanje smatraju nevjerodostojnim, jer je Števanja osoba sa srčanim problemima. Na naše izravno pitanje je li moguće da je snimka do novinara došla preko Kajkića, Šerić je odgovorio protupitanjem: „Tko kaže da je nisam to dao RTL-u?”. U tom slučaju je, međutim, i njemu snimku netko trebao dati...

- Pitanje je zašto je Števanja išao na poligraf, ali ne i tadašnji zapovjednik prometne policije? Istražite to malo... – kazao je odvjetnik Šerić potvrdivši nam da je u cijeli slučaj curenja i zataškavanja informacija iz zadarske policije uključena SOA, jer je riječ o ozbiljnom sigurnosnom propustu unutar policijskog sustava.

U vrijeme Ćelićevog prekršaja zapovjednik prometne policije u Zadru bio je Ivica Rumora. Zašto on nije završio na poligrafu nego njegov zamjenik, bila je odluka istražitelja unutrašnje kontrole, koji su, navodno, imali dovoljno razloga da samo Števanju na taj način ispitaju.

Števanju uz Šerića brani i poznati zadarski odvjetnik Andrej Korljan koji nije htio davati komentare jer „glavnu riječ u ovom slučaju vodi moj kolega Šerić i o tome će sutra biti riječi na konferenciji u Zagrebu”.

Suspenzija Števanje unijela je veliku nervozu u redove zadarske policije. Smatraju da u slučaju snimke nije bilo zataškavanja nego nesnalaženja šefova prometne policije koji su o prekršaju Ćelića na vrijeme obavijestili svoje nadležne, odnosno načelnika Antona Dražinu. Naime, u vrijeme kad je Ćelić uhvaćen u prekoračenju brzine, šef prometne policije je bio Ivica Rumora, a na njegov mjesto je prošlog srpnja došao Luzarijo Kulaš koji je nakon otkrića afere smijenjen s tog mjesta. U policiji tvrde da su Dražina i svi odgovorni u lancu znali za Ćelićev prekršaj i od zapovjednika se tražilo da postupe po pravilu službe, odnosno da pokrenu zakonom predviđene sankcije, ali do toga nije došlo. Navodno zbog straha da bi time ugrozili karijere unutar policijskog sustava, odnosno zbog nesnalaženja, jer su trebali prijaviti svog visoko pozicioniranog kolegu.

Naši izvori nadalje ističu da je Števanja kao zamjenik zapovjednika prometne policije koristio svoj položaj da bi prekrio prometni prekršaj u kojem je sudjelovao njegov 22-godišnji sin. Prometna policija ga je u rujnu prošle godine zatekla za volanom u alkoholiziranom stanju, s preko 1,3 promila, i protiv njega je podnijela prijavu. No njegov otac, prema tvrdnjama naših sugovornika, to nije htio procesuirati. Zbog toga je u nekoliko navrata bio opominjan od strane službenika iz prekršajne referade, ali prijavu je svejedno odbijao riješiti. Tek kad je u veljači ove godine do ureda načelnika stigla predstavka o tome, pokrenuta je i sankcija protiv njegovog sina. Števanja je zbog toga bio revoltiran, a njegovo nezadovoljstvo pojačalo se nakon što u srpnju nije bio izabran na mjesto zapovjednika prometne policije.

Odvjetnik Korljan nam je rekao da o tim stvarima nema nikakvih saznanja dodajući kako se sada koriste svi mogući način da se njihovog klijenta diskreditira.

Osim disciplinski, Števanja bi trebao i kazneno odgovarati za odavanje službene tajne. Međutim, za postojanje takvog djela još uvijek nisu utvrđene činjenice. Državno odvjetništvo, kako doznajemo, još uvijek provodi izvide, odnosno nema osnova sumnje za kazneno djelo odavanje službene tajne. Sporna snimka nije nikad bila proglašena službenom tajnom, niti se čuvala na nekom posebnom mjestu u policiji. Pristup spornoj snimci je mogao imati bilo tko i nije bila posebno osigurana. A ako je Števanja snimku i dao u javnost, nije počinio povredu službene tajne, što znači da nema elemenata kaznenog djela. S druge strane, snimka se ne može retrogradno proglasiti službenom tajnom. Ako se to i napravi, značilo bi sa sve dosadašnje dokazne radnje provedene nezakonito. Smatra se da Števanja može samo stegovno odgovarati, zato što cijelu stvar nije na vrijeme prijavio unutrašnjoj kontroli MUP-a, ali opet, je li on to trebao napraviti, ili dvojica njegovih šefova, koji su znali da snimka postoji i mjesecima ništa nisu poduzeli, što je glavni razlog za sumnju u zataškavanje.

Nakon tiskovne konferencije u Zagrebu, u subotu 23. studenoga u 12 sati ispred Druge policijske postaje u Zadru (kod Kauflanda) održat će se prosvjed podrške policajcu Števanji. Organizator prosvjeda je Facebook grupa "Pravda za zadarskog policajaca” koja je u rekordnom roku okupila nekoliko stotina članova iz Zadra i cijele Hrvatske.

16. travanj 2024 18:21