StoryEditorOCM
4 kantunaSUDIONICI AFERE "MUNICIJA" ČLANOVI SU ZADARSKOG STRELJAČKOG KLUBA "DOUBLE TAP"

Svi uključeni u skandal vole pucati iz pištolja, shotguna i kalašnjikova. S njima je pucao i zapovjednik vojne baze u Zemuniku!

22. studenog 2019. - 23:10
ploi

Zadarska kriminalistička policija u petak je iz autosalona BMW-a u Bibinjama još jednom privela 36-godišnjeg Mišela Pavlovića, glavnog osumnjičenog u aferi „Municija”.

Zadranin je prvi put priveden početkom studenoga zbog sumnje da je inicirao i poticao aferu šverca oružja koja ovih dana trese vojni vrh, ali je nakon ispitivanja kod suca istrage pušten da se brani sa slobode. Pavlović je priveden, kako neslužbeno doznajemo, zbog novih kaznenih djela, te se očekuje da će tijekom subote biti predan pritvorskom nadzorniku i ispitan u državnom odvjetništvu.

Državno odvjetništvo i vojna policija intenzivno istražuju cijeli slučaj u smjeru utvrđivanja svih relevantnih činjenica i odgovornosti Pavlovića, ali i Ivice Vlakića, te dvojice vojnih pilota, Ivana Krizmana i Zdenka Košutića, zbog sumnje da su počinili neka nova kaznena djela.

Dosad su svi kazneno prijavljeni zbog nedopuštenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari.
Prije nego što ga je uhitila policija Pavlović je u rujnu s trojicom pilota neometano ušao u vojnu bazu u Zemuniku. Piloti su ga prerušili u vojnog pilota te ga poveli na oko sat vremena dug let helikopterom koji je bio u njihovim planiranim vojnim zadaćama. Letjeli su oko Zadra i u blizini Velebita.

Iz krugova bliskih pilotima navodi se kako je bila riječ o "frendovskom" letu na koje su piloti znali voditi prijatelje, no još nije poznato jeli u njemu bilo ozbiljnijih razloga. Spekulira se i kako je trojac možda izviđao područje za mogući lov na divlje životinje.

Pavlović, Vlakić, Mladen Bencun, te piloti Krizman i Košutić inače su stari znanci i svi redom članovi Streljačkog kluba "Double tap" iz Zadra. Redovito su sudjelovali na streljačkim natjecanjima, ponekad i ekipno. Član tog kluba je i zapovjednik 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, brigadir Mario Pleša, koji je prije dvije godine u ekipnom gađanju iz pištolja sudjelovao upravo s Vlakićem koji je tada još bio na mjestu zamjenika gradonačelnika Grada Zadra, kao dio koalicijskog dogovora HDZ-a i HSP AS-a. Kao članovi su sudjelovali i na natjecanjima sa "shotgunom".

Ljubitelji su oružja, a među njima kao najveći znalac i pasionirani kolkecionar "starina" slovi pilot, bojnik Ivan Krizman, koji je, je inkriminiranog dana u helikopteru u kojem su na trenažni let vodili Pavlovića bio nadređeni. Helikopter je vozio pukovnik Domagoj Nekić, no  policija ga nije prijavila jer kod njega nije pronađeno oružje.
Krizman inače slovi za najiskusnijeg pilota za avion tipa ZLIN 242, a uz to je i časnik koji odlučuje o daljnjoj selekciji budućih pilota Ratnog zrakoplovstva.

- Nije u tom helikopteru prevoženo nikakvo naoružanje - kazao je brigadni general Mato Mikić, zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Djelatnici koji su učinili stegovni prijestup aktivno se bave, primjerice, streljaštvom. To je jedna disciplina, tako da su te njihove komunikacije prema civilnim osobama njihova osobna stvar – rekao je Mikić nakon što je utvrđeno da su piloti koji su inače i instruktori letenja prekršili vojnu stegu.

Cijela priča iz vojne baze u Zemuniku možda nebi ni izašla u javnost da policija u skladištu pokojnog Denisa Paraća nije pronašla arsenal oružja. Parać je u travnju poginuo u bijegu pred policijom koja je za njim za njim tragala zbog sumnje da je izvršio oružani napad na obiteljsku kuću zadarskog odvjetnika Augustina Sudinje u Sukošanu.

Prema tvrdnjama policije, Parać je najprije izrešetao Sudinjin parkirani automobil Volvo ispred kuće, ispalivši 30 hitaca iz automatskog oružja u lijevu stranu vozila na mjesto vozača, da bi, na odlasku, u dvorište bacio i ručnu bombu.

Trag oružja koje je pronađeno kod Paraća, policiju je doveo do njegovog bliskog prijatelja Pavlovića. Nakon što je priveden zbog posjeda oružja koje je držao u garaži u Zatonu, policija je u njegovom mobitelu pronašla i fotografije - vojnog helikoptera. Pavlović je istražiteljima morao objasniti što je radio u vojnom helikopteru, a daljnja istraga slučaja policiju je odvela do pilota, te ostalih sudionika afere.

Utvrđeno je da su Vlakić, Bencun i ostali kupovali streljivo od Pavlovića, a on od splitskog poduzetnika Borisa Ercegovića vlasnika tvrtke "Aservo", koja se bavi trgovinom oružjem, streljivom, vojnom opremom. Od koga je Ercegović nabavio vojno streljivo, još nije poznato, no Pavlović je 11. lipnja u Zagrebu od njega kupio više tisuća komada streljiva vojnog podrijetla, te je drugoj osobi prodao dvije tisuće komada, a ostatak je donio u Zaton kraj Zadra, gdje ima apartmane, i spremio ga u garažu te nudio na prodaju

Osim kalibra koji se koristi u strojnicama koje su dio opreme na helikopterima OH-58D Kiowa Warrior, koje je Hrvatsko ratno zrakoplovstvo nabavilo od SAD-a, među zaplijenjenom municijom bilo je i streljivo za "kalašnjikov" automatsku pušku čije je korištenje zabranjeno. Osobu sa zagrebačkog područja koja bi mogla biti glavni švercer oružja koje je kupio Ercegović policija još nije pronašla.

Ministar obrane Damir Krstičević posjetio je u petak ujutro vojarnu “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku.

- Još jednom želim reći kako je hrvatska vojska ponos ove države oduvijek. Imali smo sastanak i razgovarali smo o zadaćama koje su ključne u ratnom zrakoplovstvu. Bilo je i pitanja koja se tiču ovog propusta i donijeli smo zaključak da predsjednica i ja od načelnika glavnog stožera očekujemo do ponedjeljka izvješće o pitanju zapovjedne odgovornosti. Što se tiče ovih ljudi, oni imaju ime i prezime, a u državi imamo institucije. Oni će ići na sudove, a ja nisam taj koji odlučuje o tome što će biti niti želim preuzimati na sebe nešto - kazao je ministar Krstičević koji se u vojarni susreo s vojnicima koji se vežu uz aferu "Municija" no o čemu su razgovarali nije htio otkriti.

- Mnogi sada govore da su neki mediji otkrili ovu aferu, a ovu aferu je otkrila država i civilna i vojna policija. Čekamo završetak istrage, a hrvatska vojska će izaći još jača i kvalitetnija i nitko to ne želi sakriti. Gradimo dobar sustav i u tom će se sustavu svi osjećati dobro jer je hrvatska vojska poštena organizacija. Nažalost neke se stvari uvijek događaju, ali svi koji žele nešto nečasno raditi izlažu se riziku kao što se vidi i u ovom slučaju. Vidite da se stvari prate i došao je dan kad smo tu priču otvorili i izvijestili javnost. Vojska je živi organizam kao i ostale institucije. Ključ je da oni koji svoj posao rade pošteno bit će dobro, a oni koji to ne žele, bit će otkriveni -kazao je Krstičević i dodao kako on nije odgovoran za vojnu stegu već načelnik glavnog stožera te kako uvijek preuzima odgovornost pa tako i u ovom slučaju.

Formirao je Povjerenstvo o ovom događaju koje ima zadaću podnijeti izvješće s konkretnim mjerama koje će se poduzeti, počevši od sankcioniranja pojedinaca te odgovornosti po zapovjednoj liniji i funkcionalnim područjima.

- Očekujem od Glavnog stožera Hrvatske vojske da postupi u skladu sa svojim nadležnostima po pitanju sigurnosti i stege i da se podnese detaljno izvješće s konkretnim mjerama - istaknuo je ministar obrane.

Po završetku rada Povjerenstva, Ministarstvo obrane će o rezultatima izvješća informirati hrvatsku javnost.

17. travanj 2024 23:51