StoryEditorOCM
4 kantunaAMBULANTA U OBROVCU PRAZNA JE I NAKON TREĆEG NATJEČAJA

Ako želite dovesti liječnika u malu sredinu, dajte mu 50 posto veću plaću!

Piše AVŠ
26. studenog 2019. - 10:00
obrovac

Danas će, po treći put, ponovno biti zatvoren natječaj kojim Dom zdravlja Zadarske županije traži liječnika obiteljske medicine u Obrovcu. Ni ovoga puta nitko se nije javio, što znači da 400 nekadašnjih pacijenata dr. Gorana Jusupa, kojemu je HZZO u travnju raskinuo ugovor, i dalje nema stalnog liječnika. Njima jednom tjedno dolazi zamjenska liječnica iz Maslenice koju je angažirao Dom zdravlja, ali za uglavnom starije i nemoćno stanovništvo koje živi u obrovačkom zaleđu, teško je to nazvati kvalitetnom zdravstvenom skrbi u 21. stoljeću.

- Znate li uopće kako je ostati bez liječnika? Prije nekoliko dana sam sâm sebi vadio šavove! Dok drugi razgovaraju o projektima poput izgradnje mosta ili zgrade, a mi u 2019. godini nemamo liječnika. A ne živimo ni u kakvoj zabiti već u gradu- kazao je nedavno sa županijske govornice Ivan Matić, vijećnik MOST-a koji živi u Obrovcu.

Od odlaska dr. Jusupa, cijeli grad ostao je na samo jednoj liječnici, i tako je zadnjih sedam mjeseci, bez puno nade i šanse da će se nešto promijeniti. Jer Obrovac dijeli sudbinu svih manjih, izoliranih, sredina koje su neprivlačne za rad liječnicima, mladima pogotovo, koji danas posao doslovno mogu birati. Ne samo u Hrvatskoj, nego i u inozemstvu. Uzmete li u obzir da liječnik koji radi u Obrovcu, Gračacu ili negdje na izoliranom otoku ima istu plaću kao netko tko radi u centru Zadra, možda će biti jasnije zašto se na natječaj u Obrovcu već sedam mjeseci nitko nije javio.

- Danas, u situaciji kada mladi liječnici mogu birati između nekoliko specijalizacija u velikim bolnicama, teško je biti konkurentan, pogotovo kad nemate s čime konkurirati. Jer ne možemo im ponuditi ništa više od onoga što imaju svi drugi, bez obzira na to što je riječ o specifičnoj situaciji i uvjetima rada. A svako malo nam se pojavi problem s nekom od ambulanti u rubnim djelovima županije, poput Gračaca i sad Obrovca, ili na udaljenijim otocima gdje je teško naći zamjene da liječnici mogu otići na godišnji, a kamoli naći nekoga za stalan posao. Zato liječnica iz Silbe pokriva tri otoka, liječnik s Ista dva, evo i za Neviđane na Pašmanu natječaj je stalno otvoren- kaže dr. Renata Bek, ravnateljica Doma zdravlja Zadarske županije.

Upravo zbog ovakih slučajeva, koji nisu “rezervirani” samo za Zadarsku županiju, inicijativa Hrvatske liječničke komore (HLK) koja će za nekoliko dana biti upućena prema Ministarstvu zdravstva i Vladi, mogla bi se pokazati kao korak naprijed s mrtve točke. Naime, iz Komore traže da se sistemski i zakonski riješi mogućnost da se liječnicima, koji dolaze raditi u deprivirana područja, ponudi i do 50 posto veća plaća.
- Takva mjera omogućila bi da se liječnici privuku u manje atraktivne sredine i da sustav normalno funkcionira. Jer danas to zakonski nije moguće, vi liječniku ne možete ponuditi veću plaću. I onda se čudimo da se nitko ne javlja čak ni na bolničke specijalizacije u manjim gradovima. U zakonu o plaćama hrvatskih sudaca već godinama stoji odredba kako se na području gdje nema dovoljno sudaca, odlukom ministra, može odrediti do 50 posto veća plaća. Zašto se takva odredba ne bi mogla primijenjivati i na liječnike kada već sada imamo ogromnih problema u sustavu- kazao je predsjednik HLK, dr. Krešimir Luetić.

Uz državu, hitna reakcija se očekuje i od jedinica lokalne samouprave koji bi prve trebale biti zainteresirane za dolazak liječnika u svoju sredinu. I tu se već naziru neki pomaci pa je zadarski župan Božida Longin prije nekoliko dana izjavio kako se razmišlja o sufinanciranju doktora opće prakse u mjestima poput Obrovca, a grad Obrovac spreman je osigurati dodatak na plaću te gradski stan za doktora koji želi doći tamo raditi.

Hoće li to biti dovoljno ili je problem s manjom liječnika ipak otišao predaleko, vidjet ćemo na idućem natječaju za liječnika u obrovačkoj ambulanti.

19. travanj 2024 11:34