StoryEditorOCM
4 kantunaU EUROPI IH IMA 24 HRVATSKA, A OD TOGA SU ČAK TRI NA PAGU!

Kako je Paški sir dobio oznaku izvornosti i što to znači za budućnost ove svjetske delicije: proizvođači su zaštićeni, a kupci znaju da dobivaju najbolje!

Piše Matea Gugić
28. studenog 2019. - 22:55
ostaric pag sir

Isplatila se upornost i trud Udruge proizvođača Paškog sira otoka Paga! Naime, Europska je komisija u ponedjeljak objavila da je Paški sir upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla (ZOI) te je tako postao 24. hrvatski proizvod zaštićenog naziva u Europskoj uniji! 

Proces zaštite naziva „Paški sir” započeo je još u srpnju 2017. godine, kada je spomenuta Udruga podnijela Ministarstvu poljoprivrede zahtjev za zaštitu oznake izvornosti pod nazivom „Paški sir”.

Nakon ove odlične vijesti popričali smo s Fabijanom Oštarićem, predsjednikom Udruge proizvođača Paškog sira otoka Paga koji nam je detaljno objasnio proces prijave i vrijednost koju sad stječe Paški sir.

- Zaštita o kojoj je točno radi se zove „Zaštitna oznaka izvornosti“ i to je unutar EU ujedno najjači stupanj zaštite proizvoda koji je najteže dokazati i ostvariti. Postoje još i „Zaštitna oznaka zemljopisnog porijekla“ i „Zajamčeno tradicionalni specijalitet“.

Paški sir je naš najpoznatiji i najcjenjeniji sir u Hrvatskoj i kao takav, prepoznat je u cijelom svijetu. U prilog tomu idu i brojne nagrade koje naše sirane svake godine osvajaju na natjecanjima diljem svijeta – započeo je Oštarić te naglasio kako je ovaj sir ujedno prvi i jedni hrvatski sir s ovakvim tipom zaštite.

Kako nam je pojasnio, ovaj tip zaštite poseban je jer je u procesu same zaštite pri EU trebalo dokazati tradiciju i izvornost samog sira, propisati tehnologiju proizvodnje te ostale parametre koji nisu ni mali ni zanemarivi.

- Zahvaljujući putopisima istraživača iz 20. stoljeća, uspjeli smo prikupiti dosta povijesnih podataka o proizvodnji paškog sira koja datira i više od 100 godina u prošlost. Dokument koji dokazuje valjanost zaštite i propisuje način proizvodnje naziva se „Specifikacija Paškog sira”. U tom dokumentu navedeni su svi zahtjevi koje proizvođač mora ispoštovani kako bi mogao dobiti zaštitnu oznaku naziva i proizvoditi Paški sir: koje mlijeko se smije koristiti, od koje pasmine ovaca, način njihova držanja i ishrane, postupak same proizvodnje sira, zrenje sira, pakiranje i plasiranje na tržište – pojašnjava Oštarić te napominje kako je najvažniji uvjet da sve faze proizvodnje odvijaju na zadanom području, u ovom slučaju na otoku Pagu s pripadajućim otocima Maunom i Škrdom.

- Dakle, mlijeko mora dolaziti isključivo od autohtone pasmine Paška ovca. Zabranjen je intenzivan uzgoj ovaca, odnosno dozvoljen je samo ekstenzivni, na otvorenom, te se mora odvijati isključivo na otoku Pagu, baš kao i sama proizvodnja sira. Jedino što je dozvoljeno je uvoz hrane za ovce, ukoliko je nemoguće proizvesti za potrebe proizvodnje – rekao je Oštarić.

Bitno je također reći kako svaki kolut sira ima svoj jedinstveni serijski broj otisnut na kazeinskoj markici. Udruga je za sve proizvođače dobavila kazeinske markice koje se pri prešanju sira stope sa korom i ostanu trajno utisnute poput tetovaže. Svi serijski brojevi su zavedeni u dokumentima i točno se zna koji proizvođač ima koje brojeve i koliko točno markica.

- Tako znamo da smo u 2019. godini prema potrošnji markica certificirali 46.167 kolutova Paškog sira, odnosno oko 140 tona, od ukupno devet proizvođača koji su certificirani od strane certifikacijske kuće. Treba obavezno naglasiti da samom certifikacijom i ispunjavanjem uvjeta, proizvođači dobivaju certifikat i smiju koristiti naziv „Paški sir“ na svojem siru.

Što uopće znači kad je jedan proizvod zaštićen u EU, što time dobija taj proizvod, u ovom slučaju sir odnosno sirana, i u konačnici zemlja iz koje potječe određeni proizvod? Mijenja li to kakva pravila u budućoj proizvodnji? Poskupljuje li i sam proizvod?

- Kada je jedan proizvod zaštićen na razini EU, a pogotovo zaštitnom oznakom izvornosti, to znači da svaki kupac kada vidi prepoznatljivu markicu ZOI/PDO može biti siguran da kupuje ono što je na proizvodu i navedeno. Svi najpoznatiji europski sirevi imaju ovu zaštitu: Grana Padano, Parmiggiano Reggiano, Mozzarella di buffala, Gorgonzola i dr. Područje proizvodnje koje je taj proizvod zaštitilo svakako dobiva na povjerenju kupaca i sama činjenica da sada svaki kupac na području EU (koja broji oko 500 milijuna stanovnika) kada vidi oznaku ZOI znat će da kupuje „Paški sir”. Proizvođači postižu bolju cijenu proizvoda zbog veće potražnje. Ono što smo najviše dobili ovom zaštitom je činjenica da smo zaštitili našu najveću vrijednost na otoku, Paški sir, koji smo dobili u naslijeđe od naših predaka i kao takva će ostati zapisana za buduće generacije, a ujedno smo otklonili mogućnost patvorenja bilo gdje drugdje u svijetu. Dok nismo dobili zaštitu bilo gdje u svijetu se mogao netko dosjetiti i proizvoditi Paški sir i po svim pravilima i zakonima ne bi ga mogli spriječiti. Sada je to onemogućeno.

 

Po čemu je paški sir poseban
Možeš li nam Paški sir opisati detaljnije, odnosno kakav mu je okus, miris te proces njegovog nastanka?
- Paški sir je tvrdi punomasni ovčji sir. Njegova je specifičnost što je tijekom procesa zrenja do izražaja dolaze arome i mirisi otočkog aromatičnog bilja koje naše ovce pasu tokom cijele godine. Naravno ovce jedu aromatičnih trava malo, ali te arome se itekako osjete u siru. Kada bih uspoređivao to bi bilo kao kada u bijelu boju dodate par kapi neke tamno plave i dobijete svijetlo plavu boju. Još jedna posebnost paškog sira je što je to količinom ograničen proizvod, odnosno godišnje je moguće proizvesti određenu količinu. Samim time je postao podložna raznim patvorenjima i manipulacijama što nam je bio dodatan poticaj za pokretanje zaštite.

 

Pag ima tri zaštićene izvornosti!
Republika Hrvatska trenutno na listi ponosa sada ima 24 poljoprivredna i prehrambena proizvoda čiji je naziv registriran u Europskoj uniji kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla. Zanimljivo je kako jedan „mali” otok poput Paga trenutno ima već dvije zaštitne oznake izvornosti! I to za poznatu i uvijek traženu „Pašku janjetinu” te posebnu „Pašku sol” .
- Mislim da sa tri zaštitne oznake izvornosti na ovako malom lokalitetu je to izniman uspjeh, kako za sam otok tako i za sve njegove ljude! - zaključio je Fabian Oštarić.
25. travanj 2024 07:29