StoryEditorOCM
4 kantunaCRNI PETAK: KAKVI SU POPUSTI NA POLUOTOKU?

Napravili smo 'đir' po trgovinama i otkrili današnje ekstra cijene!

Piše Antonia Žgela
29. studenog 2019. - 15:09
gordana_milin3-160216

U posljednjih par godina po uzoru na Amerikance i u Hrvatskoj je zaživio trend Black Friday, kod nas poznatiji kao Crni petak, koji se obično odvija zadnjeg petka u studenom. Još uvijek nije riječ o službenom "šoping blagdanu", ali se svakako radi o konzumerističkom fenomenu kada trgovine ruše svoje cijene kako bi privukle što veći broj kupaca.

I dok popusti svima zvuče primamljivo, pogotovo u ovo pred blagdansko vrijeme, za razliku od Amerikanaca, kod kojih popusti sežu i do 90 posto, Hrvati se moraju zadovoljiti onima od 20, 30, 50 i najviše 70 posto. Većina trgovina popuste stavlja samo na dio asortimana, a ako se kojom srećom on odnosi na sve, radi se samo o 20 ili 30 posto sniženja.

Za vas smo prošetali ulicama Zadra kako bi vam otkrili popuste u trgovinama na Poluotoku. To su Mango, Intimissimi, Yamamay, Carprisa, Calzedonia, United Colors of Benetton i drugi koji svojim kupcima nude popuste od 30 posto, no rijetki nude 50 posto, i to tek na dio asortimana. Iako su popusti kod nas znatno manji od onih u svijetu, već od ranog jutra Kalelarga je vrvjela mnoštvom ljudi privučenih ovim fenomenom. Najveća gužva mogla se vidjeti u trgovini Mango i to već u 10 sati ujutro, a možemo samo zamisliti kakve gužve će se stvoriti do kraja dana.

Ove godine su se fenomenu Crnog petka priključili i Inditex brandovi, pa tako njihove trgovine, koje uključuju Zaru, Bershku, Stradivarius, Pull&Bear, Oysho i Massimo Dutti nude sniženja od 20 do 50 posto. Uveliko su najzvučnija ona od 50 posto koje ove godine nudi Zara, ali samo na dio asortimana. Sudeći po dosadašnjim iskustvima, ovaj petak će većini šopingholičara izmamiti osmjeh na lice što se tiče novih, ulovljenih komada, a malo manji kada im na kraju mjeseca stigne račun njihove kreditne kartice.

Hrvatski kupci sve sličniji su američkim i britanskim kupcima

Prošle godine je u Hrvatskoj na Crni petak 23. studenog 2018. iznos fiskaliziranih računa iznosio ukupno 689,566.364,61 kunu, izvijestila je Hrvatska gospodarska komora, što je dokaz kako sve veći broj kupaca svoje kupnje planira upravo za Crni petak.

27. travanj 2024 01:53