ODLAZAK FRANE SKOBLARA S DIREKTORSKE FUNKCIJE Novi čelni čovjek Turisthotela od ožujka 2020. Miroslav Dinčić, Skoblar ostaje savjetnik Uprave

ODLAZAK FRANE SKOBLARA S DIREKTORSKE FUNKCIJE

Frane Skoblar, dugogodišnji direktor Turisthotela, odlazi s čelnog mjesta zadarske turističke tvrtke. Nakon uspješnog vođenja perjanice zadarskog turizma, odlukom Nadzornog odbora jednoglasno je donesena odluka o sporazumnom prestanku mandata člana uprave – direktora Frane Skoblara s danom 2. ožujka 2020. godine. Skoblar ostaje u Turishotelu gdje će obavljati poslove savjetnika Uprave.

Za novoga direktora – člana Uprave izabran je Miroslav Dinčić, turistički menadžer također s dugogodišnjim iskustvom u vođenju turističkih tvrtki.

Ove je godine na Danima hrvatskog turizma Skoblar dobio nagradu za životno djelo "Anton Štifanić". Na čelu "Turisthotela" bio je skoro 30 godina, a u toj je, po mnogo čemu, najuspješnijoj zadarskoj turističkoj tvrtki, prethodno prošao gotovo sve poslove, od operative, recepcije, šefa recepcije, prodaje, direktora Turističkog naselja Zaton do vodećeg mjesta u upravi. Kao domaća tvrtka ostali su na nogama unatoč stalnim iskušenjima. Motivi su bili opstati, ali i uspjeti na prevrtljivom turističkom tržištu.

Kad je prije dvije godine za Slobodnu Dalmaciju i Zadarski.hr prvi put javno najavio povlačenje s mjesta direktora, za "Turisthotel" je rekao da su pomalo konzervativna tvrtka koja ne voli previše riskirati, ulaziti u prevelike investicije, "zapasati više nego što se može zinuti".

Ipak, kad je bio trenutak, povlačili su ključne poteze, kao što je obnova uredskih prostora na Forumu u hostel, izabran za najbolji u Hrvatskoj, kupnja obližnjeg posrnulog "Callegra" na Forumu (i kina "Pobjeda"), proširenje biznisa s praonicama na Dubrovnik ili ulaganje u poboljšanje Turističkog naselja Zaton koji je perjanica "Turisthotela" već dugi niz godina i jedno od vjerojatno najboljih obiteljskih resorta u Hrvatskoj, za što svake godine dobiva i ugledne nagrade i priznanja. Tvrtka je postavljena na zdravim temeljima, njezine dionice odlično kotiraju, ima velik ugled u zemlji i svijetu, a ono što je Skoblar radio zadnjih godina do kraja svog mandata jest kadrovska priprema mlađih snaga, za koje je došlo vrijeme da preuzmu ključne zadaće u tvrtki.

– Već sam dugi niz godina u 24-satnom radnom ritmu i nije to lako izdržati – kazao je tada Frane Skoblar, koji je u "Turisthotelu" bio u dvojakoj ulozi, menadžera i suvlasnika tvrtke koji kontrolira najveći pojedinačni paket dionica od oko 11 posto.

– To nije najzahvalnija pozicija jer jedno je biti menadžer koji mora ostvariti određene rezultate, a drugo suvlasnik tvrtke koji očekuje za svoje dionice da tvrtka ostvaruje dobre rezultate na tržištu. Međutim, mi imamo više od 700 dioničara koji su vezani uz tvrtku i koji su u tvrtki riješili većinu svih svojih životnih problema i potreba. Motivirani su za rad, a motivirani su i dionicama jer im donose prinos od kapitala. Pokazalo se da je naš model dobar model u Hrvatskoj, a on znači preuzeti odgovornost za svoje poduzeće. I onda ulagati u njega i voditi ga na najbolji mogući način. Zašto mi ne bismo bili sposobni nešto voditi a da to bude i profitabilno, a ne čekati da netko drugi dođe, kupi i onda pokazuje kako treba raditi. Zašto se ne bismo mi izborili kao suvlasnici, ali i preuzeli odgovornost za to – kazao je tada, dodajući kako u svemu tome nije bio bitan on, već "Turisthotel" u cjelini.

 

Ne treba trčati za noćenjima...
- Vidim Poluotok, odnosno staru jezgru, kao kulturno-povijesni spomenik, sa sadržajima koji odgovaraju potrebama turista. Nisam za ovu ponudu koju grad sad nudi, da je svaki stan ujedno i apartman. Čini mi se da je to pogrešan pristup i da to devastira vrijednost našega grada. Jasno, ljudi se snalaze, ali trebaju nam smještajni oblici koji nude više i ovo sad nije pravi put. Danas je to interes svakog pojedinca, ali mi bismo trebali urbanistički odrediti koje su to zone koje ćemo razvijati u tom smislu i postaviti više standarde nego što su sada. Ne samo urbanisti i arhitekti, nego i gradski poglavari, da se skupi sva mudrost grada i dogovore se koje su to vrijednosti i u kojem ćemo smjeru dugoročno razvijati Zadar... Ne treba trčati za noćenjima, nego treba imati mjeru u svemu – rekao je Skoblar 2017. godine.
Naslovnica 4 kantuna

Najčitanije

IZGRADNJA „LOVAČKE KUĆE” U POLAČI PRIJAVLJENA GRAĐEVINSKOJ INSPEKCIJI „Nije bilo natječaja, ne zna se tko radi, plaća se na crno...” Tomislav Prtenjača: „Sve je u redu samo kada se ništa ne radi – više se neću kandidirati za načelnika!”

„Nije bilo natječaja, ne zna se tko radi, plaća se na crno...” Tomislav Prtenjača: „Sve je u redu samo kada se ništa ne radi – više se neću kandidirati za načelnika!”
Aktualni načelnik Polače Tomislav Prtenjača već je sada 99 posto siguran da se sljedeće godine više neće kandidi...
„Nije bilo natječaja, ne zna se tko radi, plaća se na crno...” Tomislav Prtenjača: „Sve je u redu samo kada se ništa ne radi – više se neću kandidirati za načelnika!”