StoryEditorOCM
4 kantunaGRIPA JOŠ NIJE STIGLA, ALI.....

Cjepiva u Zadru više nema, sve je planulo u dva tjedna! Evo što napraviti ako se želite cijepiti...

Piše AVŠ
2. prosinca 2019. - 20:05
cjepivo cijepljenje

Zadarski Zavod za javno zdravstvo jučer je ordinacijama obiteljske medicine u Zadarskoj županiji podijelio dodatnih tisuću doza cjepiva protiv gripe i to nakon što su u tri tjedna potrošene sve količine koje su naručene za ovu sezonu.

- Ranijih godina naručivali smo 11 tisuća doza, ove godine dvije tisuće više, ali svo cjepivo je planulo odmah. Nije samo kod nas takva situacija, u cijeloj Hrvatskoj je nestalo cjepiva iako je naručeno deset posto više nego lani. Potražnja je značajno veća nego što se očekivalo jer se trend promijenio i procijepljenost je veća nego prije nekoliko godina- kaže dr.sc. Alan Medić, voditelj Službe za epidemiologiju zadarskog Zavoda.

Svake godine, kad završi sezona gripe, s terena se prikupljaju podaci o odazivu na cijepljenje I broju oboljelih u protekloj sezoni. Temeljem tih podataka HZJZ radi procjenu potreba za cijepljenje, a ove godine naručeno je 360 tisuća doza, deset posto više nego prošle godine. Riječ je o četverovalentnom cjepivu što znači da su za proizvodnju korištena dva tipa virusa gripe tipa B, a ne jedan, kao u ranijim trovalentnim cjepivima.

U ordinacijama obiteljske medicine i samom zavodu kroz mjesec studeni cijepile su se najugroženije kategorije poput kroničnih bolesnika i pacijenata starijih od 65 godina, za koje je cjepivo besplatno. Prošlu godinu oko 67 posto ukupnog cjepiva potrošeno je za starije od 65 godina. Porastao je i broj zdravstvenih radnika koji su se odazvali na cijepljenje, lani ih se javilo najviše do sada, njih oko 50 tisuća.

Oni koje ne spadaju u te najrizičnije grupe, a žele smanjiti rizik od gripe, mogu se cijepiti komercijalno nabavljenim cjepivom i to u dogovoru s izabranim liječnikom.

- Svaki liječnik primarne zdravstvene zaštite može naručiti putem ljekarne ili veledrogerije cjepivo za svoje pacijente i cijepiti ih uz naplatu u bilo koje vrijeme. Tako da nema straha jer se do cjepiva može na vrijeme. Prvi slučajevi javljaju se u prosincu, ali vrhunac sezone gripe dolazi krajem siječnja ili u veljači - kaže dr. Medić.

Prošle sezone u Zadarskoj županiji od posljedica virusa gripe umrlo je petoro ljudi.
 

23. travanj 2024 07:29