StoryEditorOCM
4 kantunaPRODULJENJE UGOVORA

Zadar ipak ne ostaje bez dva pedijatrijska tima, u mirovinu odlazi samo jedna liječnica

Piše Zadarski.hr
4. prosinca 2019. - 21:17
pedijatar

S krajem ove godine Zadarska županija ipak neće ostati bez dva pedijatrijska tima: kako nam je jučer potvrđeno u nadležnom odjelu za zdravstvo, dr. Milena Dundov Žic zatražila je produljenje ugovora za još jednu godinu, a u zasluženu mirovinu, nakon što je cijeli svoj radni vijek posvetila malim pacijentima, odlazi dr. Stanka Trošelj Kujundžić.

Njezini najmlađi pacijenti trebali bi se prebaciti u druge pedijatrijske ordinacije, iako većina njih već ima popunjene kvote, dok će starija djeca biti upisana kod liječnika obiteljske medicine, što HZZO iznimno omogućava u ovakvim situacijama kada nedostaje pedijatara.

- Što se tiče načina organizacije zdravstvene zaštite dojenčadi i predškolske djece nakon odlaska pedijatrice u mirovinu, u uputi HZZO ugovornim doktorima predškolske djece navodi se mogućnost ostvarivanje prava na slobodan izbor doktora medicine. Mreža javne zdravstvene službe vrlo je dinamičan, živi organizam i svakodnevno rješavamo niz manjih ili većih problema. Očekivano, u nekim djelatnostima imamo manje, dok u drugim djelatnostima više problematike, ali nastojimo u koordinaciji s ministarstvo, našim zdravstvenim ustanovama, privatnim zdravstvenim radnicima i Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje održati njenu stabilnost na području naše županije- kaže Bernard Maruna, pročelnik županijskog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb.

Već duže vrijeme, naime, od ukupno 14 timova za kojima postoji potreba na području Zadarske županije, s HZZO-om je ugovoreno samo deset timova. Pedijatar fali na Pagu, zatim u Biogradu na Moru gdje umjesto dva radi jedan, te u Zadru, gdje umjesto potrebnih deset, odlaskom dr. Kujundžić, ostaje sedam timova.

Taj problem nije od jučer, kao ni činjenica da mreža nije popunjena iz više razloga. Prvi je loše planiranje i generacijske smjene liječnika, a potom ograničeni broj specijalizacija koje planom utvrđuje ministar zdravstva. Manje važan nije ni podatak da specijalizacija u prosjeku košta milijun kuna i traje pet godina, te da svakom specijalizantu treba osigurati prostorne uvjete za rad, kojih također fali. Naime, od 10 pedijatara koji su trenutno ugovoreni za područje Zadarske županije, tri pedijatrice rade u svom vlastitom prostoru, a za preostalih sedam pedijatara prostor i opremu osigurao je Dom zdravlja Zadarske županije.

 

 

25. travanj 2024 19:37