StoryEditorOCM
4 kantunaZADARSKI SUD DONIO PRAVOMOĆNU PRESUDU ZAGREBAČKOM PODUZETNIKU

Kad će Horvatinčić krenuti na izdržavanje zatvorske kazne, kako je može odgoditi i hoće li se žaliti Ustavnom sudu?

4. prosinca 2019. - 21:30
tomislav_horvatincic04-080319

Neslužbenu informaciju da je žalbeno vijeće zadarskog Županijskog suda potvrdilo osuđujuću prvostupanjsku presudu zagrebačkom poduzetniku Tomislavu Horvatinčiću od četiri godine i 10 mjeseci zatvora za izazivanje prometne nesreće u kojoj je u kolovozu 2011. poginuo talijanski bračni par Salpietro, u srijedu nitko nije htio komentirati.

Horvatinčićev odvjetnik Veljko Miljević poručio nam je da će odluku zadarskog suda vrlo rado komentirati ako mu je predočimo, ali on i njegov ured u srijedu je još uvijek nisu dobili. Tročlano vijeće Županijskog suda u kojem su bili Hrvoje Visković, Marijan Bitanga i Dijana Grancarić presudu je donijelo u ponedjeljak, a u utorak je otpremljena Općinskom sudu u Šibeniku, koji je donio prvostupanjsku presudu, te strankama u postupku.

- To je sve što vam mogu reći, izjavio je glasnogovornik zadarskog Županijskog suda i predsjednik sudskog vijeća Hrvoje Visković. Na šibenskom Općinskom sudu također su nam potvrdili da odluku nisu dobili.

Horvatinčić je novinarima RTL-a rekao da pravomoćnu odluku nije dobio ni vidio.

- Ja sam osobno donio jednu odluku, a to je da neću davati bilo kakve izjave ubuduće osim ako mi se ne omogući medijski prostor gdje ću gledateljima 'uživo' moći detaljno iznijeti svoju stranu priče i uputiti ih u sve što se događalo', kazao je 72-godišnji zagrebački poduzetnik.

Žalbeno vijeće Županijskog suda u Zadru bilo je mjesecima na mukama kakvu odluku donijeti u slučaju Horvatinčić. Dvojili su hoće li potvrditi presudu šibenskog suda ili će slučaj vratiti na ponovno odlučivanje budući da je tijekom suđenja došlo do izmjena zakona o Kaznenom postupku kojima je nadležnost za ovakvo kazneno djelo prešla s općinskog na županijski sud.

Zadarski suci su pomoć u raspetljavanju ove pravne situacije bili zatražili od Kaznenog odjela Vrhovnog suda RH. Vrhovni sud je bio mišljenja da bi se prvostupanjska presuda suca Ivana Jurišića trebala potvrditi, no konačnu odluku prepustili su Kaznenom odjelu Županijskog suda u Zadru, koji su o tome zauzeli jedinstveno pravno mišljenje.

Naime, izmjena zakona je stupila na snagu u trenutku kad je suđenje došlo do samog kraja, pred iznošenje završnih riječi, a usto se od početka dvojako tumači. Jedan dio stručnjaka smatra da nadležnost suda pred kojim se odvio postupak nema veze s validnošću same presude i da je treba potvrditi, a drugi su bili mišljenja da je time suđenje formalno nevaljano i da ga treba poništiti te još jednom, po četvrti put, krenuti iz početka. Odnosno da je Općinski sud u Šibeniku trebao prekinuti postupak, proglasiti se nenadležnim, te spis predati višem sudu.

Podsjetimo, žalbeno vijeće zadarskog suda dosad je već dvaput poništilo odluke šibenske sutkinje Maje Šupe koja je Horvatinčiću na prvom suđenju 2015. izrekla osuđujuću, a zatim 2017. i oslobađajuću presudu.

Potvrđivanjem osuđujuće presude Horvatinčića čeka put na izdržavanje zatvorske kazne. Koliko taj put može biti dugačak, uvelike ovisi o vještini braniteljskog tima.

Slučaj Daruvarac pokazao je koliko se može odugovlačiti kazneni postupak i odlazak na izdržavanje kazne, a da sve bude u skladu sa zakonom i prqavnim instrumentima koji su odvjetnicima dati na raspolaganje. Neki naši sugovornici stoga ocjenjuju da bi odlazak Horvatinčića na izdržavanje kazne mogao potrajati mjesecima jer je poznato da se u nekoliko navrata liječio od teških bolesti i da su zbog njegovog zdravstvenog stanja u više navrata bila odgađana sudska ročišta. Uz zdravstveni aspekt, sigurno će igrati i na kartu životne dobi, ali i protoka vremena, s obzirom da je od počinjenja djela prošlo više od osam godina.

Horvantinčevićevim odvjetnicima na raspolaganju stoji i mogućnost ustavne tužbe jer revizije na Vrhovnom sudu ne postoji kod ovakvih kaznenih djela. Ustavnim sucima mogu se žaliti da je njihovom klijentu suđeno pred nenadležnim sudom i da mu je tako uskraćeno pravo na pravično suđenje.

 

Udruga kapetana: Horvatinčić je prekršio pravila na moru

Pravomoćnu presudu Horvatinčićem na svoj je način komentirala i Udruga pomorskih kapetana iz Split široj javnosti poznata po održanom Okruglom stolu vezanom za sudar motorne jahte Santa Marina (Horvatinčić) i motorne jedrilice Santa pazienza (Salpietro) koji se dogodio 2011. godine. Tom su prilikom ukazali na nepravilnosti kod vještačenja, isključivo u dobroj vjeri sa željom da naše more bude sigurno i da se poštuju hrvatski i međunarodni propisi, ali su nakon istupa u javnosti dva kapetana, inače članovi druge, tuženi su za klevetu od strane Horvatinčića uz odštetnim zahtjevom od po 100.000 kuna. Nakon četiri godina zakazano je prvo ročište za jednu od tužbi, u svibnju ove godine, a nekoliko dana prije ročišta, tužba je povučena. Što je sa drugom tužbom, nije nam poznato.

- Sudar se dogodio jer je optuženi, skiper neregistriranog broda Santa Marina, u šibenskom akvatoriju, između otoka, na udaljenosti manjoj od 300 m od kopna, glisirao brzinom od 26.4 čvora, vožnju prepustio autopilotu bez kontrole i obaveznog osmatranja. Slučaj je, po nama, jasan, križanje kurseva, gdje je motorna jedrilica Santa pazienza dolazila s desne strane i imala pravo puta (prednost). Motorna jahta nije poduzela akciju izbjegavanja sudara, u skladu s čl. 15 Pravilnika o izbjegavanju sudara na moru, a skiper motorne jedrilice je u skladu s Čl. 17 zadržao svoj kurs i brzinu od 4.5 čvorova. Kad je postao svjestan da motorna jahta plovi bez nadzora i ne skreće s kursa u skladu s pravilom, skiper jedrilice je izveo manevar u skladu s Čl. 17, ali usljed velike razlike u brzinama sudar nije mogao izbjeći. Nažalost, talijanski bračni par na jedrilici je smrtno stradalo. Takvo ponašanje skipera SM je nedopustivo i u sukobu sa svim postojećim pravilima.

O ovom sudaru moglo bi se još puno toga napisati, ali smatramo da je nepotrebno napominjati simulacije, analize i razne tvrdnje vještaka od kojih jedan sebi dozvoljava da u tijeku suđenja mijenja mišljenje jer je, kako je odgovorio sucu, „postao pametniji”. Sve ovo pišemo ponukani knjigom koja je nedavno izašla iz tiska pod naslovom “Pravila za izbjegavanje sudara na moru kroz sudsku praksu i vještačenja“ autora kap. Ratka Marinovića, koji je bio vještak u ovom sudskom sporu, angažiran od strane tuženog. Naš kolega se zaista potrudio napisati ovu knjigu, ali čitatelj se ne može oteti dojmu da ju je napisao kako bi opravdao svoje vještvo i čitatelja doveo u zabludu. (...) Bez namjere da vrijeđamo, naše subjektivno mišljenje je da knjiga ima dosta nedostataka i nije edukativna – navodi, među ostalim, u reakciji predsjednik udruge kapetana Sanjin Dumanić.

27. travanj 2024 05:06