StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO: NEUGODNE ČINJENICE ZA RAVNATELJICU ŽUPANIJSKE RAZVOJNE AGENCIJE

Dokumenti: je li suprug Marine Vuković Dujmović dobio novac od Županije za energetsku obnovu zahvaljujući povlaštenim informacijama?

Piše L.B.
5. prosinca 2019. - 14:35
Miho_1

Županijski vijećnik Akcije mladih (AM) Marko Pupić Bakrač zatražio je na protekloj sjednici Županijske skupštine Zadarske županije objašnjenje, eventualnu kaznenu odgovornost i sukob interesa o skandalu o kojem smo izvještavali, a radi se o tome da je Marina Dujmović Vuković, ravnateljica ZADRA-e, dok je bila pročelnica Ureda župana Zadarske županije, sa Kolegija župana imala informacije o mogućnostima dobivanja novca za energetsku obnovu, pa se njezin suprug Miho Vuković javio među prvima. Tako su u svojoj kući, na račun Županije, supružnici Dujmović 2017. godine obnovili stolariju, uzevši za to iz županijskog proračuna 25.185 kuna.

Na sjednici Županijske skupštine u četvrtak se Pupić Bakrač obrušio na pročelnicu Odjela za pravne i zajedničke poslove Milenu Ikić, te pročelnika Odjela za gospodarstvo, turizam, infrastrukturu i EU fondove Lovru Jurišića zbog njihovih odgovora na njegovo pitanje. Pročelnica Ikić je, naime, navela da nije postojala zakonska obveza da se te informacije objavljuju u Službenom glasniku Zadarske županije (počevši baš od 2017. godine), dok je Jurišić odgovorio da je odluka o dodjeli sredstava Mihi Vukoviću za energetsku obnovu zakonita, jer novac „nije dobila zaposlenica Županije, tada pročelnica Ureda župana, već njezin suprug“.

- Marina Dujmović Vuković imala je povlaštenu informaciju sa Kolegija župana, prije objave na mrežnim stranicama Županije i u medijima. Budući da su se sredstva dodjeljivala po redoslijedu prijavljivanja, neosporno se radi o zlouporabi položaja. U odgovorima se pročelnici nisu ni osvrnuli na moju konstataciju kako je Miho Vuković predao zahtjev bez ikakve dokumentacije, samo kako bi upao u redoslijed onih dobivaju sredstva, o čemu je ručnu zabilješku sastavio Darko Ivankov. Ne znam kako pročelnici imaju obraza davati ovakve odgovore te sukob interesa i nezakonitosti proglašavati zakonitim – kazao je Pupić Bakrač, pokazujući ZK izvadak po kojem polovica kuće na kojoj je županijskim novcem napravljena nova stolarija u vlasništvu Marine Dujmović Vuković. 

- Mene zanima da mi župan Božidar Longin objasni zašto je policiji prijavio zaposlenika Županije Danijela Pavića, zbog energetske obnove, pa je čovjek završio pod istragom i u pritvoru, kao žrtveno janje Marine Dujmović Vuković, onih koji su joj pomogli da stekne protupravnu imovinsku korist i onih koji prikrivaju njezine protuzakonite aktivnosti? Da li zato što su svi odreda visoko pozicionirani članovi HDZ-a? – pitao je Pupić Bakrač.

Iako je ovo pitanje Pupić Bakrač postavio na Aktualnom satu, od župana, kao ni od pročelnika, nije dobio nikakav odgovor ni pojašnjenje.

Ali su zato nakon sjednice reagirali iz ureda Župana:

"Molim djelomičnu korekciju teksta ili objavu demantija, jer je netočno je da pročelnik Jurišić odgovorio kako je odluka o dodjeli sredstava Mihi Vukoviću za energetsku obnovu zakonita, jer novac „nije dobila zaposlenica Županije, tada pročelnica Ureda župana, već njezin suprug“. Citiramo dio pismenog odgovora pročelnika Lovre Jurišića (koji je javno dostupan na mrežnoj stranici Zadarske županije u odgovorima na vijećnička pitanja):

„Odredbom članka 41. Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi (Narodne novine 86/2008, 61/2011, 4/2018, 96/2018) propisano je kako službenik ne smije donositi odluke ili sudjelovati u donošenju odluka koje utječu na financijski ili drugi interes njegovoga bračnog ili izvanbračnog druga, djeteta ili roditelja, itd.

Prijedlog Odluke o sufinanciranju energetske obnove obiteljskih kuća za 2017. godinu donio je Upravni odjel za gospodarstvo, turizam, infrastrukturu i EU fondove, a djelatnici županije koji su dobili sredstva 2017. godine nisu bili zaposlenici navedenog odjela niti su sudjelovali u donošenju te odluke, slijedom čega je takva odluka zakonita i pri njezinom donošenju nije učinjen propust niti se protupropisno postupilo.“

25. travanj 2024 03:43