StoryEditorOCM
4 kantunaNA ŽUPANIJSKOJ SKUPŠTINI NA MALA VRATA IZGLASANI NOVI KOEFICIJENTI ZA PLAĆE

Oporba se bunila, no prvi put se našla vijećnica koja je ušutkala Antu Rubešu!

Piše L.B.
5. prosinca 2019. - 15:50
get_hi_media2

U općem neredu, koji već uobičajeno prati svaku sjednicu Županijske skupštine, nitko se od inače vrlo bučne i agilne oporbe nije javio za riječ o prihvaćanju sadržaja „Sporazuma o preuzimanju“. Tako je bez riječi rasprave prošao Sporazum koji će biti potpisan s Ministarstvom uprave, a prema kojem će Zadarska županija od 1. siječnja dobiti 112 novih zaposlenika, ukidanjem Ureda državne uprave.

Možda bi netko od oporbe i čuo da je predsjednik Skupštine Željko Lončar najavio ovu točku, ali bili su previše zauzeti međusobnim dovikivanjem u kojem su Skupštinu uspoređivali s Benkovačkim sajmom, kao i s bosanskim loncem, demokraciju u Skupštini nazivali dezinsekcijom, a Ante Rubeša (AM) je odnekud čuo riječ „pismohrana“, pa je pitao hoće li županijska pismena prenositi golubovi. Sve se to uzvikivalo s klupe, pa su i Rubeša i Marko Pupić Bakrač (AM) nakon dvije opomene izbačeni sa sjednice, no, također već uobičajeno, oni su nastavili s dovikivanjem i zauzeli su govornicu.

Stoga je ton isključen, pa se sjednica odvijala uz pomoć prijenosnog mikrofona.

Međutim, gnjev oporbe tek je tada uslijedio, jer su vladajući u dnevni red „uvukli“ točku o koeficijentima. Pitanje koeficijenata nije se našlo na dnevnom redu redovnim putem, materijali su podijeljeni u vijećnici u posljednjem trenu, koeficijenti se „uvukli“ na dnevni red, a ubrzo je postalo jasno da se ne radi (samo) o brizi za novih 112 djelatnika, već se radi o novim, većim,  koeficijentima za sve službenike Zadarske županije.

- Ovdje niste samo regulirali, već ste povećali koeficijente. Ovakvu točku trebalo je redovnim putem staviti na dnevni red, da vijećnici mogu proučiti sve što piše u materijalima. Vi ste zapravo „na mala vrata“ povećali koeficijente – kazala je vijećnica SDP-a Suzana Jakovac.

Povećanje koeficijenata izglasali su bez problema vladajući HDZ sa svojim koalicijskim partnerima, ali ne bez nekoliko stanki, nereda i neočekivanog istupa HDZ-ove vijećnice Melanija Ražov Radas.

- Šuti dok ja govorim! Kad dođeš na moju razinu moći ćemo razgovarati. Ali to neće biti nikad – kazala je vijećniku Rubeši i postala jedina osoba u Skupštini koja je, barem na ovoj sjednici, ušutkala Antu Rubešu.

Vijećniku Rudolfu Dvorskom iz stranke MODES (kojem je Rubeša vikao da ima primjereno ime za ovo godišnje doba) zasmetao je ton Melanije Ražov Radas, protestirao je da je neprimjeren, Pupić Bakrač okupirao je govornicu iako je bio izbačen sa sjednice, no unatoč sveopćem kaosu izglasani su i Sporazum o preuzimanju kao i Odluka o novim koeficijentima za sve službenike i namještenike Zadarske županije.

23. travanj 2024 08:08