"SHAKESPEARE - JUČER, DANAS, SUTRA" Totalno drukčiji zbornik o najznačajnijem renesansnom piscu predstavljen na Sveučilištu u Zadru

Monografija povodom 400. godišnjice smrti Williama Shakespearea naziva „Shakespeare jučer, danas, sutra” predstavljena je u četvrtak na Odjelu za anglistiku Sveučilišta u Zadru. 

Knjigom su objedinjene sve radionice, predavanja i seminari koje su profesorice Vesna Ukić Košta i Monika Bregović organizirale još 2016. godine kada je u čitavom svijetu obilježeno četiri stoljeća od smrti najvećeg pisca svih vremena. 

- U knjizi imamo osam različitih članaka o Shakespeareu iz nekoliko kompletno drugačijih perspektiva. Imamo tako tekstove dvojice akademika, profesorica s našeg odjela, ali i studenata koji su dali svoje komentare i viđenje pjesnika. Također, imamo dijelove koje se tiču izložbi knjiga i ilustracija na temu Shakespeareovih djela. Pristup je vrlo šarolik, htjele smo da ne bude strogo znanstveni pristup, već i popularan kako bi ovog velikog pisca približile raznim profilima ljudi – pojasnila nam je prof. Vesna Ukić Košta.

Prof. Monika Bregović dodala je kako je knjiga službeno objavljena u ožujku ove godine te da im je trebalo oko godine dana da je kompletno završe. 

- Htjele smo ovom knjigom privući studente, imali su svoje radionice, sudjelovali su u i predstavi, ali i stvarali su dijelovima knjige. Nismo htjele da taj Shakespeare bude dosadan, uštogljen i suhoparan. Ovaj se zbornik razlikuje po tome što je sagledan s više perspektiva i cilj nam je bio odmak od akademskog elitizma i povezati sa širom zajednicom – rekla je Bregović.  

Odlučile su je konačno predstaviti svojim studentima anglistike kojima je Shakespeare obvezna literatura. U goste im je stigla, kao jedna od recenzentica knjige, i Antonija Bogner–Šaban, znanstvena savjetnica u Zavodu za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe HAZU

- Shakespeareova djela su okosnica hrvatskoga dramskoga repertoara od davne 1841. godine. Pripremajući se za izlaganje o ovom zborniku, gledala sam repertoar od te godine sve do današnjeg dana. Otkrila sam kako su 220 puta premijerno izvođena njegova djela. Što je fascinantno! - istaknula je Bogner-Šaban.

Dodala je kako je prikazivan na različite načine jer je uvijek aktualna druga konotacija i prilagođava se vremenu u kojem se prikazuje djelo.

- Zbilja bi se uvijek mogla primijeniti ona Kotova krilatica: „Šekspir naš suvremenik” - rekla je Bogner–Šaban.

Dotaknula se i postavljanjem Shakespeareovih djela na kazališna daske. 

-  Ovisi puno toga o vremenu i pristupu. Danas je redatelj ili vizija grupe projekta bitnija nego možda samo književno djelo koje je samo inspiracija, polazište jednoj predstavi. Ovisi naravno i o gledalačkom iskustvu, recepciji informacije o shvaćanju toga djela – pojasnila je Bogner-Šaban te zaključila kako to nije tipično samo za Shakespearea već općenito za cjelokupnu viziju suvremenog kazališta. 

Knjiga je dvojezična; napisana je na hrvatskom i engleskom jeziku te ima 135 stranica. 

 

Autori tekstova u zborniku
Luko Paljetak: Shakespeareovi soneti
Boris Senker: Hrvatski San ivanjske noći 
Goran Gretić: Zagonetka Hamleta ili tragedija u povijesnom kontekstu 
Monika Bregović: "Cijeli svijet je pozornica" - Teatar svijeta, teatar pamćenja 
Lidija Štrmelj i Marija Orkić: Comments on Passages in King Lear and Macbeth  
Leonarda Lovrović: Shakespeare in the EFL Classroom 
Estella Petrić-Bajlo: Uz četiristo godina smrti Williama Shakespearea i osamdeset godina života Ive Brešana 
Naslovnica Zadar plus

Najčitanije

IZGRADNJA „LOVAČKE KUĆE” U POLAČI PRIJAVLJENA GRAĐEVINSKOJ INSPEKCIJI „Nije bilo natječaja, ne zna se tko radi, plaća se na crno...” Tomislav Prtenjača: „Sve je u redu samo kada se ništa ne radi – više se neću kandidirati za načelnika!”

„Nije bilo natječaja, ne zna se tko radi, plaća se na crno...” Tomislav Prtenjača: „Sve je u redu samo kada se ništa ne radi – više se neću kandidirati za načelnika!”
Aktualni načelnik Polače Tomislav Prtenjača već je sada 99 posto siguran da se sljedeće godine više neće kandidi...
„Nije bilo natječaja, ne zna se tko radi, plaća se na crno...” Tomislav Prtenjača: „Sve je u redu samo kada se ništa ne radi – više se neću kandidirati za načelnika!”