StoryEditorOCM
Zadar plus"SHAKESPEARE - JUČER, DANAS, SUTRA"

Totalno drukčiji zbornik o najznačajnijem renesansnom piscu predstavljen na Sveučilištu u Zadru

Piše Matea Gugić
5. prosinca 2019. - 22:20
shakespeare1-051219

Monografija povodom 400. godišnjice smrti Williama Shakespearea naziva „Shakespeare jučer, danas, sutra” predstavljena je u četvrtak na Odjelu za anglistiku Sveučilišta u Zadru. 

Knjigom su objedinjene sve radionice, predavanja i seminari koje su profesorice Vesna Ukić Košta i Monika Bregović organizirale još 2016. godine kada je u čitavom svijetu obilježeno četiri stoljeća od smrti najvećeg pisca svih vremena. 

- U knjizi imamo osam različitih članaka o Shakespeareu iz nekoliko kompletno drugačijih perspektiva. Imamo tako tekstove dvojice akademika, profesorica s našeg odjela, ali i studenata koji su dali svoje komentare i viđenje pjesnika. Također, imamo dijelove koje se tiču izložbi knjiga i ilustracija na temu Shakespeareovih djela. Pristup je vrlo šarolik, htjele smo da ne bude strogo znanstveni pristup, već i popularan kako bi ovog velikog pisca približile raznim profilima ljudi – pojasnila nam je prof. Vesna Ukić Košta.

Prof. Monika Bregović dodala je kako je knjiga službeno objavljena u ožujku ove godine te da im je trebalo oko godine dana da je kompletno završe. 

- Htjele smo ovom knjigom privući studente, imali su svoje radionice, sudjelovali su u i predstavi, ali i stvarali su dijelovima knjige. Nismo htjele da taj Shakespeare bude dosadan, uštogljen i suhoparan. Ovaj se zbornik razlikuje po tome što je sagledan s više perspektiva i cilj nam je bio odmak od akademskog elitizma i povezati sa širom zajednicom – rekla je Bregović.  

Odlučile su je konačno predstaviti svojim studentima anglistike kojima je Shakespeare obvezna literatura. U goste im je stigla, kao jedna od recenzentica knjige, i Antonija Bogner–Šaban, znanstvena savjetnica u Zavodu za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe HAZU

- Shakespeareova djela su okosnica hrvatskoga dramskoga repertoara od davne 1841. godine. Pripremajući se za izlaganje o ovom zborniku, gledala sam repertoar od te godine sve do današnjeg dana. Otkrila sam kako su 220 puta premijerno izvođena njegova djela. Što je fascinantno! - istaknula je Bogner-Šaban.

Dodala je kako je prikazivan na različite načine jer je uvijek aktualna druga konotacija i prilagođava se vremenu u kojem se prikazuje djelo.

- Zbilja bi se uvijek mogla primijeniti ona Kotova krilatica: „Šekspir naš suvremenik” - rekla je Bogner–Šaban.

Dotaknula se i postavljanjem Shakespeareovih djela na kazališna daske. 

-  Ovisi puno toga o vremenu i pristupu. Danas je redatelj ili vizija grupe projekta bitnija nego možda samo književno djelo koje je samo inspiracija, polazište jednoj predstavi. Ovisi naravno i o gledalačkom iskustvu, recepciji informacije o shvaćanju toga djela – pojasnila je Bogner-Šaban te zaključila kako to nije tipično samo za Shakespearea već općenito za cjelokupnu viziju suvremenog kazališta. 

Knjiga je dvojezična; napisana je na hrvatskom i engleskom jeziku te ima 135 stranica. 

 

Autori tekstova u zborniku
Luko Paljetak: Shakespeareovi soneti
Boris Senker: Hrvatski San ivanjske noći 
Goran Gretić: Zagonetka Hamleta ili tragedija u povijesnom kontekstu 
Monika Bregović: "Cijeli svijet je pozornica" - Teatar svijeta, teatar pamćenja 
Lidija Štrmelj i Marija Orkić: Comments on Passages in King Lear and Macbeth  
Leonarda Lovrović: Shakespeare in the EFL Classroom 
Estella Petrić-Bajlo: Uz četiristo godina smrti Williama Shakespearea i osamdeset godina života Ive Brešana 
25. travanj 2024 16:29