StoryEditorOCM
4 kantunaDRŽAVLJANIN HRVATSKE I BIH TRAŽI PUŠTANJE IZ ZADARSKOG PRITVORA

Na prevaru doveo maloljetnicu na Vir, zaključao je u apartman i počeo pipkat, a sad kaže - nevin sam! Vrhovni sud: Nećeš vani, bojimo se 'slučaja Mamić'!

Piše B.S.
9. prosinca 2019. - 22:59
og_190815041

Tvrdeći kako je nevin, državljanin Hrvatske i BiH, 57-godišnji B.B., optužen da je u srpnju zaveo, obmanuo, pokušao silovati i natjerati na prostituciju 16-godišnju djevojku iz BiH, tražio je od Vrhovnog suda da mu se pritvor zamijeni blažim mjerama, no sud mu je to ovih dana odbio jer zbog njegovog dvostrukog državljanstva postoji mogućnost bijega.

- Vrhovni sud Republike Hrvatske kao drugostupanjski sud nalazi opravdanom argumentaciju da okolnost što je okrivljenik državljanin Bosne i Hercegovine koja ne izručuje vlastite državljane predstavlja one osobite okolnosti koje upućuju na stvarnu i neposrednu bojazan da će on u slučaju puštanja na slobodu pobjeći u Bosnu i Hercegovinu i osujetiti vođenje kaznenog postupka – navodi se u obrazloženju Vrhovnog suda.

Iako se u žalbi koju je uputio preko svog odvjetnika navodi kako 57-godišnjak ima prebivalište u Austriji koja je članica Europske unije, sud nije našao ni jedan dokaz u spisu da je to uistinu tako. To što ima hrvatsko državljanstvo bez drugih životnih ili poslovnih veza s Hrvatskom ne upućuje, ako su zaključili, na trajniju povezanost okrivljenika s teritorijem Hrvatske.

- Okrivljenik, prema vlastitom navodu prebiva u Bosni i Hercegovini – navodi se u obrazloženju Vrhovnog suda, koji, osim toga, kao razlog za produženje pritvora navodi i težinu kaznenog djela koje je počinio.

Njegov odvjetnik pak navodi kako optužnica u ovom slučaju još nije pravomoćna, te da bi 57-godišnjak trebao biti na slobodi jer je priča sasvim drugačija od one koja mu se stavlja na teret, zbog čega je i podnesena žalba na odluku Županijskog suda u Zadru o produljenju pritvora.

- Pravosuđe se boji “slučaja Mamić”. Boje se da okrivljenici ne odu u Bosnu i Hercegovinu tako ostanu nedostupni hrvatskom pravosuđu, pa na kraju "svi" ostaju u pritvoru. Odvjetnici se teško protiv toga mogu boriti, a u ovom slučaju optužnica još nije pravomoćna, optužba je sasvim drugačija od istine – rekao je.

Muškarac je, prema optužbi, djevojci obećao dobro plaćeni posao u njegovom restoranu u Austriji, ali se ispostavilo da s njom ima druge namjere. Govorio joj je da će u Austriji, gdje on živi, bolje zarađivati nego kod kuće u Bosni i Hercegovini, ili Hrvatskoj, da će raditi u njegovu restoranu, gdje radi i njegova kćer,
Uvjeravao ju je da će dnevno zarađivati između 35 i 40 eura, a poslije, ako se pokaže vrijednom, dobit će veću odgovornost i veća primanja.

Kako bi joj pokazao svoje poštene namjere, desetak dana prije puta dao joj je nekoliko stotina eura da može kupiti mobitel i nešto nove odjeće, a ona će mu to poslije vratiti od svoje zarade. Ujutro 16. srpnja došao je po nju svojim crnim Mercedesom ispred roditeljske kuće, no čim su prešli granicu rekao joj je da mu preda svoju putovnicu i novac, oko sto eura. Iako su, prema dogovoru, trebali krenuti prema austrijskoj granici, rekao joj je da ipak najprije mora do Karlovca obaviti zaostali posao.

Nakon toga joj je i priopćio kako mora do Vira kako bi pogledao zemljište koje misli kupiti. No kada su stigli u apartman na Viru počeo joj je govoriti da on u Austriji zapravo nema restoran nego neku birtiju, da ona tamo neće lomiti leđa, nego da će dobro zarađivati, ali na drugi način. Da će biti "dama". Ona se na to pobunila te mu je rekla da ne želi ići u Austriju nego se hoće vratiti kući. Zatvorila se u svoju sobu, ali nije znala da soba nema ključ. Kad je ušla, shvatila je da je muškarac zaključao izvana.

Kad je napokon otvorio vrata uzeo joj je mobitel, da bi u noći oko dva sata ušao u sobu gdje ju je počeo dirati po nogama, struku, bokovima...

Njezinu vrisku je u jednom trenutku čula žena u susjedstvu. Dotrčala je do ulaza u apartman i počela lupati na vrata. Muškarac je otvorio vrata, a djevojka se nekako uspjela provući i pobjeći...

Uhićen je dva dana poslije te je protiv njega podignuta kaznena prijava za bludne radnje i trgovinu ljudima.
Nakon što je ispitan, određen mu je istražni zatvor zbog mogućnosti od bijega. Za djelo koje mu se stavlja na teret zapriječena kazna je od tri do 15 godina zatvora.Ubrzo se otkrilo da je 57-godišnjak u Austriji 1996. izdržavao zatvorsku kaznu zbog silovanja, a 2005. i kaznu zbog zloupotrebe droga.

26. travanj 2024 20:34