StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO: U MAS-U OTVORENA IZLOŽBA ARHITEKTONSKIH RADOVA NOVE ZGRADE AERODROMA

Nikola Bašić: Zadar je pred ostvarenjem posljednjeg elementa „prometnog trisa”, a Zračna luka će odigrati značajnu ulogu u gospodarskom rastu grada

Piše P.O.
9. prosinca 2019. - 22:23
mas3-091219

- Ovo je iznimno značajan korak kojim će se Zadar snažno upisati na kartu prometnih čvorišta Europe, izjavio je poznati zadarski arhitekt Nikola Bašić u Muzeju antičkog stakla na otvorenju izložbe pristiglih arhitektonskih radova za buduću Zračnu luku Zadar. Prvi čovjek Društva arhitekata Zadra Petar Kozina, ocijenio je da je riječ o povijesnom natječaju i povijesnoj izložbi jer se radilo o natječaju za jedan od najzahtjevnijih programa za projektiranje.

Nakon auto ceste i Luke Gaženica, Zadar je pred ostvarenjem i trećeg elementa „prometnog trisa”, a Zračna luka će u narednim godinama odigrati značajnu ulogu u daljnjem gospodarskom rastu grada, smatra Nikola Bašić, koji je bio predsjednik žirija.

- Iznimno sam zadovoljan jer smo mogli izlučiti rad koji je u nekim aspektima superioran, a u svim preostalim aspektima je zadovoljavajuće odgovorio na sve projektne zadatke. Prvonagrađeni rad je prilagodljiv svakoj novoj situaciji, radi se o intelektualno složenom sustavu s vrlo zanimljivim prostornim efektima i doživljajima, rekao je među ostalim akademik Bašić.

Nadajući se što skorijem početku radova na prvoj fazi, direktor Zračne luke Josip Klišmanić je prvonagrađeni rad splitskog arhitekte Ante Kuzmanića ocijenio superiornim upravo zbog njegove modularnosti koja omogućava gradnju u fazama osiguravajući kontinuitet rada Zračne luke.

Neki od članova ocjenjivačkog suda smatraju da će Zadar dobiti najbolju aerodromsku zgradu u Hrvatskoj, a nekadašnja predsjednica Društva arhitekata Zadra Nives Kozulić je izjavila da je ovim natječajem „zatvorena priča prometnog povezivanja Zadra”, ali je skrenula pažnju i na to da bi trebalo izbjeći predugačke vremenske razmake između pojedinih faza u gradnji zgrade.

Autor najboljeg rada Ante Kuzmanić kratko je zahvalio svim svojim suradnicima i ocjenjivačkom sudu, a projektu je zaželio da bude realiziran prije nego što je rokovima određeno.

U Muzeju antičkog stakla izloženo je svih deset pristiglih radova od kojih je pet rangirano i nagrađeno.

18. travanj 2024 16:19