StoryEditorOCM
4 kantunaZAKAZANO SUĐENJE OCU KOJI JE BACIO DJECU S BALKONA

Iako je zbog svoje brutalnosti šokirao domaću i stranu javnost, otac s Paga najvjerojatnije neće dobiti maksimalnu kaznu od 50 godina zatvora

10. prosinca 2019. - 20:43
privođenje rodjak

Sudac Kaznenog odjela Županijskog suda u Zadru Ivan Marković zakazao je za sutra u srijedu prvo ročište u slučaju monstruoznog nasilja oca nad svoje četvero maloljetne djece koje je 28. veljače bacio s prvog kata kuće u Pagu.
Početak suđenja za četverostruki pokušaja ubojstva u kvalificiranom obliku sudac je zakazao je mjesec dana nakon što se vratio s bolovanja zbog kojeg je odgodio prethodna ročišta koja su u ovom slučaju bila određena za 16 i 17. listopada.

Prije odlaska na bolovanje Marković je zatražio i zaštitu policije zbog prijetnji koje je počeo dobivati nakon što se našao u središtu javnosti jer je mladiće osumnjičene za grupno silovanje 15-godišnje djevojke, pustio da se, uz mjere opreza, brane sa slobode.

Otac koji se, prema dostupnim informacijama, nalazi u Zatvorskoj bolnici u Zagrebu trebao bi nakon jednomjesečne odgode u 9.30 sati, sjesti na optuženičku klupu suda u Zadru.

Dosad se u fazi istrage branio šutnjom, a u srijedu bi se pred Sudskim vijećem kojim predsjeda Marković trebao konačno očitovati o krivnji nakon čega se očekuje da će se postupak zbog maloljetne djece i zaštite njihova života zatvoriti za javnost. Kako je vještačenje pokazalo da u trenutku zločina nad djecom nije bio neubrojiv, sudit će mu se u tzv. redovitom kaznenom postupku.
Iako se zbog svoje nesmiljene brutalnosti našao na stranicama domaćih i stranih medija, otac s Paga najvjerojatnije neće dobiti maksimalnu kaznu od 50 godina zatvora zbog dijagnoze njegova psihičkog i fizičkog stanja u trenutku izvršenja kaznenog djela.

Optužnicom tereti da je 28. veljače ove godine, oko 6 sati ujutro, svoje četvero djece dok su spavala uzeo iz spavaće sobe u naručje te svako bacio s terase ispred ulaznih vrata s visine od 4,95 metara na popločanu betonsku podlogu u dvorištu kuće.

Dvije su djevojčice i jedan dječak bili teško ozlijeđeni, a jedna djevojčica lakše. Smrt djece izbjegnuta je isključivo hitnom medicinskom intervencijom. Osim što je u vrijeme počinjenja višestrukog pokušaja ubojstva bio bitno smanjeno ubrojiv, 54-godišnjak već duže boluje od hidrocefalusa, odnosno “vodene glave”, što bi moglo biti ključno za određivanje njegove raspravne sposobnosti, ali i uračunljivosti, te kaznene odgovornosti za kaznena djela.

Vještački tim iz Vrapča ostavio je mogućnost da se vještačenje dopuni nakon što 54-godišnjak iznese svoju obranu. Da boluje od hipertenzivnog hidrocefalusa doznalo se nakon što je iz zatvora prebačen u bolnicu jer se loše osjećao, te je smršavio 35 kilograma. Liječnici u Zatvorskoj bolnici u Zagrebu gdje čeka operaciju naveli su kako mu se bolest razvila pod nepoznatim okolnostima.
Nakon što je počinio zločin nad djecom, rezultati toksikološke analize pokazali su da je u to vrijeme bio pod utjecajem lijekova za smirenje, te da u krvi nije imao alkohola.
Vrhovni sud mu je odbio zatvor zamijeniti blažim mjerama koje je tražio. kako je kaznena djela počinio kao otac žrtava, djece

- Kaznena djela je počinio u odnosu na svoju djecu u dobi od tri, pet, sedam i osam godina koja se ni po čemu nisu mogla nadati ovakvom zlu od svoga oca, što sve govori o posebno teškim okolnostima izvršenja kaznenih djela - navodilo se u rješenju Vijeću za mladež Vrhovnog suda RH.
Utvrđeno je kako postoji opasnost da će boravkom na slobodi ponoviti kaznena djela ili dovršiti pokušana kaznena djela. Provedenim psihijatrijsko-psihologijskim vještačenjem utvrđena su mu, naime, trajna oštećenja psihičkih funkcija, pa zbog mogućnosti daljnje progresije tih oštećenja postoji rizik od počinjenja novih kaznenih djela.

20. travanj 2024 04:56