StoryEditorOCM
4 kantunaHRVATSKO RATNO ZRAKOPLOVSTVO U SRIJEDU DOBIVA POSEBAN MEĐUNARODNI CENTAR ZA OBUKU ZRAČNIH SNAGA

U NATO-vo središte za obuku specijalaca ulaže se 16,3 milijuna eura!

Piše I. Ivanac
10. prosinca 2019. - 17:10
msap24-101219

U vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku sve je spremno za svečano otvaranje Međunarodnog središta za obuku specijalnih zračnih snaga (MSAP TC) kojeg su uz Hrvatsku osnovale još tri države članice NATO saveza, Slovenija, Bugarska i Mađarska. Središte ima veliko značenje za Hrvatsku vojsku i državu jer će doprinijeti jačanju obrambenih sposobnosti zemalja članica saveza.

Generalna proba velikog dana održala se u utorak dok će se svečano otvaranje održati u srijedu kada se očekuje dolazak brojnih uglednika iz političkog i vojnog života zemlja članica MSAP TC-a. 

U sklopu probe izvedena je i pokazna vježba Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) i pripadnika Zapovjedništva specijalnih snaga (ZSS) koja je bila upotpunjena letovima dvaju helikoptera Kiowa Warriors i dvaju helikoptera Mi-171Sh. Pripadnici HRZ-a i ZSS-a su u prvom dijelu vježbe desantom svladali "negativce" u kontejnerima, a potom je izveden napad Kiowama. U posljednjem dijelu vježbe demonstirali su atraktivno hvatanje negativaca helikopterom tijekom bijega u automobilu.

- Polaznici MSPA TC povećat će dodatnu sposobnost kako bi bili spremni za provedbu nekonvencionalnih zadaća što znači da će njihova obuka, odnosno spremnost biti na višoj razini od uobičajene. Cijela obuka se sastoji od teorijskog i letačkog dijela, a Zadar je odabran kao lokacija koja odgovara takvom središtu zbog vremenskih i geografskih uvjeta. Vježbat će se letenje u planinskim uvjetima, u ravničarskom dijelu, iznad mora, a što se tiče klimatskih uvjeta, imamo mogućnost vježbanja preko ljeta i zime, kada imamo mogućnost leta iznad snježnih područja, istaknuo je pukovnik Tomislav Pušnik, direktor MSAP TC-a, dodajući kako Zadar ima 300 letačkih dana u godini, ali i potporu u infrastrukturi kada je u pitanju transfer i smještaj svih polaznika obuke.

Međunarodno središte četiriju članica uspostavljeno je kako bi se ekikasnije i učinkovitije provodile sigurne i učinkovite obuke, smanjila cijene obuke te uspostavio NATO standard i lakše organizirale združene vježbe.
Za potrebe novog međunarodnog središta vojarna u Zemuniku je „pretrpjela” veće promjene i investicije jer Hrvatska kao domaćin središta ima obvezu ulagati u projekt znatno više od drugih članica. Do sada su se uredili smještajni kapaciteti za sto polaznika u dvokrevetnim sobama, učionice, teretana, brojni servisni hangari. U posljednje tri godine sveukupno je investirano 10,9 milijuna eura na infrastrukturne objekte.

- Demonstrirali smo kratku prezentaciju sposobnosti specijalnih snaga i da bi izveli ovako složene elemente potrebna je zahtjevna obuka. Svi sudionici vježbe su obučeni pripadnici sa visokom razinom spreme i sposobnosti. Naglasak je na integraciji zemaljskih specijalnih snaga sa zračnim specijalnim snagama, kazao je pukovnik Mirko Bošnjak, zamjenik zapovjednika Zapovjedništava specijalnih vojnih snaga.

U budućnosti će se za potrebe centra u vojarni izgraditi i poligon za obuku, četiri potporna objekta, novi hangar veličine 2000 kvadrata te proširenje stajanke. Svi ti objekti vrijedni su preko 5,4 milijuna eura, što znači da će ukupna ulaganja u zemuničku vojarnu iznositi 16,3 milijuna eura.

Svečanost u srijedu prisustvovat će potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Bugarske Krasimir Karakačanov, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Slovenije Karl Erjavec, ministar obrane Mađarske Tibor Benko, pomoćnik Glavnog tajnika NATO Saveza Camille Grand, zapovjednik NATO Zapovjedništva specijalnih operacija general Eric P. Wendt i drugi brojni visoki uzvanici.


Specijalac „bez identiteta”

Pripadnik Zapovjedništva specijalnih snaga opisao je svoju ulogu u pokaznoj vježbi.
- Moja uloga je bila usmjeravanje i navođenje helikoptera na metu, odnosno na automobil nakon čega smo savladali protivnike i preuzeli sadržaj iz automobila, kazao je pripadnik ZSS-a „skriven” iza fantomke, opisujući kako od opreme koriste njemačku  pušku, noćne uređaje, svijetlo te, kao prednji zaštitni kontrolor, dva radio uređaja za komunikaciju sa zapovjednikom i pilotima. 

 

26. travanj 2024 05:55