StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO: FILMSKA AKCIJA NA OTVORENJU MEĐUNARODNOG SREDIŠTA ZA OBUKU SPECIJALNIH ZRAČNIH SNAGA U ZEMUNIKU

Helikopterima hvatali teroriste na motorima, pucali iz oklopnih vozila, desantirali na kontejnere, borili se prsa u prsa...

Piše I. Ivanac
11. prosinca 2019. - 17:01
msap47-111219

Crna pozadina simbolizira noć, bijela slova sugeriraju zrak, okomite i vodoravne linije prikazuju meridijane i paralele, krila i bodež s latinskim izrazo "ex umbra" ("iz sjene") amblem je Međunarodnog središta za obuku specijalnih zračnih snaga (MSAP TC) čije se svečano otvorenje uz veliki broj uglednika iz političkog i vojnog života održalo u srijedu u vojarni "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku.

MSAP TC kojeg su uz Hrvatsku osnovale još tri države članice NATO saveza, Slovenija, Bugarska i Mađarska, ima veliko značenje za Hrvatsku vojsku i državu. Doprinosi jačanju obrambenih sposobnosti zemalja članica, s ciljem da međunarodno središte postane NATO centar izvrsnosti za obuku specijalnih zračnih snaga.

- MSAP je prvo međunarodno tijelo NATO-a koje ima potencijal da postane novi NATO centar izvrsnosti. Ovo je potvrda Hrvatske kao vjerodostojne članice NATO.-a Ono što je ključ jest da Hrvatska od danas više nije sama, jer gradimo nove sposobnosti za našu vojsku i državu, a najvažnije je da gradimo budućnost zajedno s našim zemljama članicama. Ponosan sam što će se upravo u Zemuniku obučavati najbolji piloti za provedbu operacija specijalnih zračnih snaga. Vidjeli smo na pokaznoj vježbi koliko je moćna, snažna i respektabilna naša vojska koja je demonstrirala vrhunsku uvježbanost i spremnost, kazao je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević čestitajući Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu (HRZ) i Zapovjedništvu specijalnih snaga (ZSS) čiji su pripadnici izveli združenu vojnu vježbu, odnosno demonstraciju različitih vrsta sposobnosti koje se upotrebljavaju u provedbi specijalnih zračnih operacija.

General Mirko Šundov naglasio je kako se uspostavom MSAP-a stvaraju uvjeti za obukom u vrlo složenim različitim uvjetima, koji će omogućiti dostizanje zacrtanih Ciljeva sposobnosti svake od zemalja koje doprinose MSAP-u. Dodatni benefit je svakako i jačanje interoperabilnosti između oružanih snaga.

Za potrebe novog međunarodnog središta u vojarnu u Zemuniku uložilo se 10,9 milijuna eura, a u budućnosti će se uložiti još 5,4 milijuna eura, što znači da su ukupna ulaganja u zemuničku vojarnu 16,3 milijuna eura.

Pomoćnik glavnog tajnika NATO-a Camille Grand istaknuo je kako je vrlo važno razumjeti promjene koje su se dogodile u sigurnosnom okruženju u posljednjih nekoliko godina te kako je shodno istima, potrebno uložiti znanja, vještine i sposobnosti. Naglasio je kako je upravo zato prepoznata važnost razvoja sposobnosti specijalnih zračnih snaga te kako ista dokazuje NATO-ovu sposobnost razvoja novih znanja i vještina.

Ministri obrane Bugarske, Slovenije i Mađarske zahvalili su se ministru Krstičeviću na domaćinstvu i poručili kako su uvjereni u sjajnu budućnost novog Međunarodnog središta.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Bugarske Krasimir Karakačanov kazao je kako će ovo Međunarodno središte uvelike pomoći i u razvoju i jačanju nacionalnih i na kraju, sposobnosti i kapaciteta NATO Saveza dok je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Slovenije Karl Erjavec istaknuo kako su zajednički rad i razmjena iskustava ključna za razvoj NATO Saveza.

Ministar obrane Mađarske Tibor Benko u svom je obraćanju kazao kako je za razumijevanje potrebe uspostavljanja MSAP-a potrebno pogledati i u prošlost jer se upravo na temelju naučenih lekcija iz prošlosti, a s obzirom na sigurnosno okruženje u kojem danas živimo te novih izazova koje isto podrazumijeva, odlučilo na uspostavljanje jednog ovakvog Središta.


"Međunarodnim središtem ulazimo u najelitniji krug zrakoplovnih specijalnih postrojbi"

Pilot, kapetan posade i budući instruktor MSAP TC satnik Zvonimir Cvetnić bio je jedan od sudionika združene pokazne vježbe.

- Povodom otvorenja MSAP TC izveli smo integracijsku pokaznu vježbu gdje smo pokazali jedan mali dio specijalnih zrakoplovnih operacija u izvedbi HRZ-a i ZSS. Činjenica da su se iz NATO saveza odlučili u Hrvatskoj otvoriti takvo međunarodno središte pokazuju koliko zapravo cijene profesionalnost hrvatskih vojnika i njihovu obučenost i uvježbanost. Nama kao stalnoj članici koja sudjeluje u međunarodnim vojnim operacija to puno znači zato što ćemo kroz međunarodno središte povećati svoju međunarodnu interoperabilnost i sposobnost sudjelovanja u međunarodnim zračim operacijama. Osobno mi je zadovoljstvo i čast sudjelovati u ovakvom projektu zbog toga što je ovo najkompleksniji posao koji pilot helikoptera može raditi u vojnom zrakoplovstvu. Isto tako, ovo je i ulaz na mala vrata u najelitniji krug zrakoplovnih specijalnih postrojbi.

25. travanj 2024 18:47