StoryEditorOCM
4 kantunaUZROK UTAPANJA?

Županijska lučka uprava postavila šest skala u uvali Jazine, ali od mosta do Đige još uvijek nema izlaza iz mora

Piše M. Kalajžić
15. prosinca 2019. - 19:57
skale1-121219

Županijska lučka uprava postavila je šest skala za izlaz iz mora u uvali Jazine i na taj način, čini se, okončala rasprave o tome je li se u Jazinama zadnjih godina dogodilo nekoliko tragičnih slučajeva utapanja zbog nemogućnosti izlaza prilikom pada u more.

Prije tri godine jedan je Zadranin u jutarnjim satima pronađen kako beživotno pluta na konopcima broda u luci pored gradskog mosta. Smrt je nastala od utapanja u moru, a predpostavlja se da mu je noć prije pozlilo pa je upao u more i pokušao pronaći izlaz na kopno, ali nije uspio te je na koncu preminuo.

Ove je godine među brodicama u uvali Jazine, na Obali kneza Branimira, uočeno plutanje tijela mrtve osobe. Policija i Hitna pomoć su odmah izašli na intervenciju, ali mlađoj muškoj osobi nije bilo spasa. Radilo se o 29-godišnjem muškarcu s područja Zagreba koji je također upao u more i utopio se.

Da bi se izišlo iz mora bez skala na rivu, potrebna je znatna vještina i fizička snaga, osobito kad je oseka pa je razina mora smanjena u odnosu na (visoki) zid obale. Radi li se o hladnijem vremenu i slučajevima kad je osobi koja je upala u more zbog raznih razloga pozlilo, izlazak iz mora postaje nemoguća misija koja nažalost često završi smrtnim ishodom.

Županijska lučka uprava konačno je reagirala i postavila skale za izlaz iz mora u dijelu uvale od Gradskog mosta do Jazina, a od mosta do Đige skale nisu postavljane tako da je na tom dijelu još uvijek otežan izlaz iz mora u slučaju da netko upadne.

- Postavljeno je ukupno šest skala i to u dijelu uvale Jazine gdje smo obavljali radove na obnovi. Na obali uz bedeme postoji nekoliko postojećih kamenih skala, a s novim koje smo postavili ima ih ukupno šest. Postavili smo ih zato što je bilo potrebno da ih postavimo. Sad smo završili cijelu tu fazu i postavili smo ih tamo gdje ih nije bilo tako da smo to sad riješili, tako da je cijela vala sad zaokružena. Preostalo je još samo postaviti dio kamena u moru na mjestu gdje su Hrvatske ceste obnavljale cestu, a to ćemo dovršiti kad vrijeme omogući, odnosno kad budu oseke. Dio rive kod cafe bara Branimir za sad nećemo obnavljati, mada će ga vremenom trebati sanirati. što se tiče luke od mosta do Đige tamo nismo za sad postavljali skale, ali ćemo to učiniti u dogledno vrijeme – rekao je ravnatelj Županijske lučke uprave Zadar Davor Škibola.

 

U Gradskoj luci i dalje je velika potražnja za vezovima, osobito zadnjih godina kad se razgranao biznis s rentanjem glisera, pa je pritisak na vezove povećan i zbog turističkih razloga.
- Bitno je da ljudi dobiju po jedan vez za svoje potrebe, a ne da ih netko ima pet ili šest za iznajmljivanje plovila. Vezovi u Jazinama su za građanstvo. Što se tiče komunalnih vezova, maksimalna cijena koja može biti po pravilniku ministarstva je 200 kuna po dužnom metru u luci otvorenoj za javni promet. U Jazinama je cijena 150 kuna, a samo je u Foši cijena 200 kuna. U Jazinama je oko 650 vezova, kapacitet je odavno popunjen. Vidjet ćemo u budućnosti što dalje jer imamo i do 300 zahtjeva za vezove. Potražnja je velika i moramo razmišljati o tome kako to zadovoljiti. Imamo i planove za uvalu Maestral – kazao je Škibola.

 

- Što se mene tiče, morosokok ne treba u Jazine, mislim da to nije potrebno. Uređaj se nalazi pod nadzorom tvrtke Obala i lučice, ingerencija za postavljanje luku u uvali Jazine je naša, ali osobno mislim da se u slučaju moroskoka radilo o neuspjelom eksperimentu. Nije baš nužan, što se nas tiče – rekao je Škibola.

 

Da je nedostatak stepenica u Jazinama pridonio tragedijama županijske vlasti prozvala je nedavno županijska vijećnica Akcije mladih Marjana Botić. Župan Božidar Longina ubrzo joj je odgovorio kako su u Luci Jazine na više mjesta postavljene skale za ulaz-izlaz iz mora kao i prijelazni mostovi za pontone.
19. travanj 2024 04:25