StoryEditorOCM
4 kantunaTKO ĆE VODITI DRŽAVNO ODVJETNIŠTVO U ZADRU

Novi natječaj stari kandidati za šefa ŽDO-a: Troskot, Sokol... Popunjava se i Općinsko odvjetništvo

Piše B.S.
16. prosinca 2019. - 21:21
sud

Dok se više od godinu dana čeka izbor glavnog odvjetnika u Županijskom državnom odvjetništvu u Zadru (ŽDO), koje je početkom studenog odlukom DORH-a, kao vršitelj dužnosti preuzeo Emilio Kalabrić iz šibenskog tužiteljstva, Općinsko državno odvjetništvo u Zadru (ODO) svoje će redove, zbog povećanog obima posla, “podebljati” novim ljudima.

Već u četvrtak i petak, 19. i 20. prosinca Državnoodvjetničko vijeće će na sjednici u prostorijama u Zagrebu obaviti razgovore s kandidatima za tri mjesta zamjenika odvjetnika u Građansko-upravnom odjelu Općinskog državnog odvjetništva u Zadru. Prema informacijama iz DOV-a, za ta se mjesta javilo čak 14 kandidata. Na temelju broja bodova ostvarenog završnom ocjenom u Državnoj školi za pravosudne dužosnike tri prva mjesta u toj konkurenciji zauzimaju Antonia Miočić, Ivana Župan i Ivan Grubišić.

Kako navode u DOV-u, te će se dane na dnevnom redu utvrditi i redoslijed kandidata za zamjenike općinskih državnih odvjetnika u Kaznenom odjelu Općinskog državnog odvjetništva u Zadru. U tom se odjelu traži i državnoodvjetnički savjetnik, te administrativni referent, odnosno državnoodvjetnički zapisničar na određeno vrijeme do godinu dana. Osim povećanog obima posla, odvjetništvo koje od 2017. godine vodi Ivica Škara, u srpnju je ostalo bez dvije zamjenice koje su premještene u ODO u Zagrebu.

Na ponovljeni natječaj za mjesto glavnog Županijskog državnog odvjetnika u Zadru (ŽDO) koji je raspisan još 26. rujna 2018., dosad se, prema neslužbenim informacijama, javilo četvero kandidata.

Uz Emilia Kalabrića, koji je u Zadar došao s mjesta zamjenika županijske državne odvjetnice u Šibeniku, na natječaj su se, kao i ranije, javili i bivši šef Županijskog državnog odvjetništva u Zadru Goran Troskot, te voditelj Kaznenog odjela i njegov zamjenik Denis Sokol. 

Prije odluke o ponavljanju natječaja koju je DORH jednoglasno donio početkom studenog kada je na to mjesto zbog unutrašnjih trzavica postavljen Kalabrić kao vanjski kadar, ŽDO je vodio Goran Troskot.

Oko njegovog mogućeg reizbora već su se tada pojavile dvojbe jer po novom Zakonu o državnom odvjetništvu od 1. rujna 2018. godine županijski državni odvjetnik ne može biti imenovan više od dva mandata uzastopce u istom državnom odvjetništvu, a novim bi izborom Troskot ušao u drugi mandat. Kada će postupak imenovanja biti okončan još nije poznato s obzirom da u DORH-u navode kako nisu još zaprimili prijedlog Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske o kandidatu za glavnog Županijskog državnog odvjetnika u Zadru. Uz prethodno mišljenje Kolegija Državnog odvjetništva Republike Hrvatske, a na prijedlog Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske imenuje ga Državnoodvjetničko vijeće na vrijeme od četiri godine.

24. travanj 2024 13:23