StoryEditorOCM
4 kantunaTKO ČEKA, DOČEKA

U trećem tjednu Adventa u Zadru proradila i njegova mobilna aplikacija!

Piše MG
18. prosinca 2019. - 16:42
slika app

- Napravili smo posebnu web stranicu, ali i nešto što zasigurno nema ni jedan grad u zemlji, a to je specijalna mobilna aplikacija za Advent koja će se uskoro moći besplatno skinuti – pohvalio se tako jedan od glavnih organizatora Adventa, direktor Tržnice Zadar Tomislav Letinić, na press konferenciji održanoj 15. studenog, tjedan dana uoči početka petog po redu Adventa u Zadru. Danas je 18. prosinca, a tek se jučer, 27 dana nakon velikog otvorenja, mogla skinuti prva verzija aplikacije „Advent ZadAR”.

Kao i mnogi građani koji su je željno iščekivali, i mi smo se pitali, zašto tek sad?

Direktor Letinić odmah nas je uputio na jednog od tvoraca aplikacije, vlasnika Spring Medie, Iliju Bopsića. Aplikacija je nastala kao zajednički projekt Ilije Bopsića, Alenke Bopsić i Stipe Stagličića.

- Gledajte, u pripremu cijelog projekta i njegovu realizaciju ušli smo dosta kasno, sredinom studenog. Želja nam je bila da napravimo nešto lijepo za gradi i da Advent podignemo na jednu višu, moderniju razinu. S obzirom na to da se radi o najnovijoj tehnologiji, izrada mobilne aplikacije zahtjevala je određeno vrijeme – rekla je Alenka Bopsić istaknuvši kako su htjeli da aplikacija bude dostupna na što više mobilnih uređaja, no, upravo zbog svoje složenosti samo će oni s novijim uređajima uživati u virtualnoj stvarnosti.

- Aplikacija „Advent ZadAR” radi na suvremenim Android uređajima koji imaju podršku za AR. Na ostalim pametnim telefonima, koji nemaju te funkcije, nažalost ne može se instalirati. AR je kratica za Augmented Reality, proširenu, miješanu ili obogaćenu stvarnost koja kombinira informacije i sliku stvarnog svijeta sa slojem računalno generiranih sadržaja, a za uporabu aplikacije nisu potrebne naočale za virtualnu stvarnost, nego isključivo pametni telefon – pojasnila je Bopsić te dodala kako su aplikacije koje koriste proširenu stvarnost veliki hit, od popularne Pokemon Go igre do aplikacija Snapchat i Instagram koji ljudsko lice pretvaraju u različite smiješne likove.

- U aplikaciji Advent ZadAR sve male, ali one malo veće posjetitelje, očekuju omiljeni dječji likovi koji su dio predblagdanske čarolije i zimske idile. Tako možete na našoj aplikaciji zaplesati sa snjegovićima, veselim Djedom Božićnjakom i sobovima, pozirati uz Svetog Nikola i vidjeti, fotografirati ili snimiti Djeda Božićnjaka kako sa saonicama punim darova leti iznad grada. Također, možete se informirati o bogatim ponudama na svim adventskim kućicama i programu – rekla je Bopsić, potvrdivši kako će aplikaciju stalno nadograđivati jer ideja ne nedostaje.

Aplikacija Tržnicu Zadar zajedno sa održavanjem, ažuriranjem, nadopunom, košta 40 tisuća kuna na pet godina.

Eto, bar znamo da će aplikacija sljedeće godine biti spremna - na vrijeme.

26. travanj 2024 13:42