StoryEditorOCM
4 kantunaZAŠTO JE KOLINDA IZGUBILA U GRADU ZADRU?

Joso Nekić: Krivi su svi u HDZ-u, od Kolinde i Plenkovića do mene! Da u nekim mjesnim odborima na listu SDP-a stavite moju pokojnu babu, oni bi glasali za nju!

6. siječnja 2020. - 23:55
gradsko_vijece4-021017

- Rezultat u Zadru oslikava rezultat u cijeloj Hrvatskoj, a u tom kontekstu Kolindin rezultat je bolji za HDZ nego u mnogim dijelovima Hrvatske. Želim naglasiti da sam kao građanin i Hrvat iznimno zadovoljan što su izbori prošli u demokratskom ozračju s nekoliko sitnih incidenata. Krivo mi je za našu kandidatkinju što je izgubila i čestitam pobjedniku koji je izbore dobio pošteno – kaže predsjednik GO HDZ-a Joso Nekić koji se slaže se s Gašijem da Zadar na predsjedničkim izborima nije potvrdio atribut utvrde HDZ-a.

OPET SE POTVRDILO - ZADAR NIJE UTVRDA HDZ-A! Erol Gaši: HDZ je pogriješio s negativnom kampanjom, narodu je dosta podjela i mržnje, a Zadar je tolerantan i otvoren grad!

- HDZ je nakon smrti predsjednika Tuđmana samo jednom dobio na predsjedničkim izborima, i to Kolinda u drugom krugu protiv Josipovića. Na svim drugim izborima pobjeđivali su kandidati drugih stranaka. To znači da je jako teško dobiti izbore, ne samo predsjedničke, nego i parlamentarne i lokalne, pa i one za mjesne odbore. Na nekim tim izborima HDZ je uglavnom uspješan, neke dobiva redovito, a neke najčešće – kaže Nekić koji predsjedničke izbore smatra visoko personaliziranim i u tome vidi podjelu biračkog tijela.

Zanimalo nas je kako komentira ponašanje gradskog pročelnika Marija Pešuta koji je novinarki Slobodne Dalmacije poslao sms poruku protiv Milanovića na dan izborne šutnje.

FOTO: SPORNI SMS-OVI Pročelnik u zadarskoj gradskoj upravi šalje poruke sa svog mobitela i krši izbornu šutnju: "Ajme nemojte me prijaviti molim vas, inače ću odgovarati"

- Koliko sam ja informiran, Pešut nije namjerno kršio izbornu šutnju. Poslao je poruke nekim svojim prijateljima i jedna je slučajno završila na mobitelu novinarke. Svi na takav način motiviraju svoje biračko tijelo i u tome ne vidim ništa neprilično.

Je li zadarski HDZ u drugom krugu koštala negativna kampanju prema Milanoviću?

- Na to pitanje nikad nećete dobiti pravi odgovor. Da smo pobijedili, rekli bi da je to bio dobar izbor. Svaka strana sama odlučuje o načinu na koji će privući pažnju javnosti i birača. Mislim da to nije bila negativna kampanja, sve što smo u njoj naveli su činjenice. Smatrali smo potrebnim na to podsjetiti birače, no očito su glasači bili skloniji Milanoviću - kaže Nekić.

- U Zadru imate nekih mjesnih odbora koji će glasati za SDP i da na njihovu listu stavite moju mrtvu babu ona bi pobijedila – govori Nekić, aludirajući na MO Višnjik gdje je gradska vlast uložila stotine milijuna kuna u izgradnju sportskih sadržaja.

Nekić je komentirao visok broj nevažećih listića, u Zadru čak 4,6 posto, (u županiji 4,13 posto), što je oko 10 posto izašlih na birališta, ili oko 1.600 glasača.

- Da su ti glasovi išli Kolindi bilo bi izjednačeno. Od početka kampanje tvrdim, prema onoj staroj poslovici, dok se dvoje svađaju, treći koristi priliku. To je glavni razlog zašto je Milanović pobijedio. Desno biračko tijelo se podijelilo što je homogeniziralo stranke na ljevici. Dobio je njihovu snagu i to je bilo presudno.

Je li za tu podjelu na desnici odgovoran Plenković kao predsjednik HDZ-a?

- Svi u HDZ-u, od Kolinde i Plenkovića do Jose Nekića i naših članova, svi snosimo odgovornost za ovaj izborni rezultat. Nije jedan čovjek svemogući, presudno je bilo puno sitnica – zaključio je predsjednik GO HDZ-a Joso Nekić.

26. travanj 2024 09:37