StoryEditorOCM
4 kantunaU SRIJEDU SE NA VIRU PROVODI OVRHA NAD NEKRETNINAMA BRAČNOG PARA IZ NJEMAČKE

Esad Sinanović. Mojoj supruzi otimaju dvije vikendice i zemljišta, neka Hrvatska i Njemačka znaju: ovakve mutljavine moguće su samo na sudu u Zadru!

Piše I. Nevešćanin
7. siječnja 2020. - 23:18
vir_legalizacija2-160413

- Kako se sve to dogodilo? Na to pitanje odgovor nije znala ni predsjednica Općinskog suda Ana Mišlov. I ona je nekoliko puta ostala zatečena brojnim propustima i pravnim nelogičnostima u našem slučaju, a ja vam želim reći da se ovakve stvari mogu dogoditi samo na sudu u Zadru – kaže nam ogorčeni Esad Sinanović nakon što je dobio obavijest da će zadarski Općinski sud u srijedu na adresi Stari put 177 na otoku Viru provesti ovrhu nad imovinom njegove supruge Ljubice.

Radi se o dvije vikendice od 40 odnosno 50 četvornih metara, na dvije parcele ukupne površine oko 700 kvadrata, koje je Ljubica Sinanović 2003. kupila za 45 tisuća eura od Borke Milaković iz Banja Luke.

Međutim, odmah nakon kupnje Sinanovići shvaćaju da je pravi vlasnik zemljišta Republika Hrvatska, ali se 2004. Ljubica ipak upisuje u zemljišne knjige temeljem pravomoćne presude dobivene u sporu s državom. Od tada sve do danas, punih šesnaest i pol godina, kaže Esad, Ljubica se vodila kao prvi i jedini zemljišno-knjižni vlasnik nekretnina, bez ikakve plombe odnosno zabilježbe o vođenju nekog drugog spora ili tereta.

U međuvremenu se u spor oko vlasništva opet uključila Republika Hrvatska, a kasnije i bivša vlasnica tvrdeći da ona nekretnine nikad nije prodala Ljubici Sinanović. Na koncu je Borka Milaković dobila pravomoćnu presudu temeljem koje bi Općinski sud u Zadru sada trebao provesti ovrhu.

- Gospođa Milaković je nekretnine kupila prije rata od nekih ljudi s Vira, ali i tada to nije bilo njihovo, nego u vlasništvu Republike Hrvatske. Oni su bili samo korisnici. Mi smo nekretnine upisali u vlasničke knjige, a kasnije i legalizirali gradnju na njima – tvrdi Sinanović koji sa suprugom više od 40 godina živi i radi u Njemačkoj. Pitali smo ga kako je Borka Milaković dokazala da do prodaje nekretnina nije došlo ako oni posjeduju kupoprodajne ugovore i pravomoćnu presudu protiv RH zahvaljujući kojoj su ishodili upis vlasništva u zemljišnim knjigama?

- Na to pitanje mi odgovor nije mogla dati ni predsjednica suda Mišlov. Ni njoj nije jasno kako je do toga došlo, a bojim se da to nije bila jedina mutljavina koja nas je do ovoga dovela. Mi smo protiv odluke Općinskog suda još 2016. podnijeli reviziju Vrhovnom sudu, ali naš zahtjev je dvije i pol godine ostao „čamiti” u ladicama Općinskog suda u Zadru i Benkovcu, tako da Vrhovni sud nije ni mogao o našem zahtjevu odlučivati – navodi Sinanović.

O slučaju svoje supruge, kaže, želi obavijestiti domaću i Njemačku javnost „jer ovakve se pravosudne stvari mogu događati samo u Hrvatskoj”.

Na zadarskom Općinskom sudu potvrdili su nam da je ovrha zakazana u srijedu u devet sati i da će najvjerojatnije biti provedena jer podnesenih zahtjeva za odgodom nema.

- Zahtjeve za odgodom smo podnosili, ali su odbijeni. Molim vas dođite sutra vidjeti kako nestaje naša ušteđevina, kako smo postali žrtve netransparentnog i sporog pravosuđa u kojem svi nešto mute i muljaju, od prodavatelja zemljišta do odvjetnika, a nekvalitetan rad sudova dovodi nas do ovakve otimačine – poručuje Esad Sinanović.

19. travanj 2024 11:45