StoryEditorOCM
4 kantunaNAKON NEDOSTATKA PEDIJATARA, ISTI PROBLEM U ZADRU I S GINEKOLOZIMA

Tisuću žena s kartonom u rukama traži liječnika, za Dom zdravlja to nije "velika drama"

Piše AVŠ
9. siječnja 2020. - 12:40
UVZ

Nakon dramatične situacije s manjkom pedijatara u Zadru, zbog čega roditelji malenu djecu moraju upisivati kod liječnika opće prakse, isto se sada ponavlja sa tisućama pacijentica koje su sa zadnjim danom stare godine ostale bez ginekologa. No, za razliku od djece, njih nema tko primiti jer su u gradu ostala svega četiri ginekološka tima u mreži tako da je jedino rješenje odlazak u neku od privatnih ordinacija.

Da će do raspada sustava sigurno doći, upozoravalo se već godinu dana, otkako je peta liječnica koja je imala ambulantu pri domu zdravlja, dr. Ilva Marić, otišla u privatnike. U njezinoj je ordinaciji, kao zamjena, radila umirovljena ginekologinja Mirjana Đaković Jagušt iz Gospića. Stanje se tako održavalo do 30. studenog prošle godine kada je toj ordinaciji istekao ugovor s HZZO-om, a njezinih 9000 pacijentica, među kojima je i 500 trudnica, dobilo obavijest da izaberu novog ginekologa. Rješenje koje je na brzinu pronađeno, da dio pacijentica preuzme još jedan umorovljeni ginekolog, dr. Ivan Perović, bilo je kratkog daha jer je i taj liječnik, sa zadnjim danom stare godine, odlučio dati otkaz.

Nekoliko tisuća pacijentica tako je, baš kao i preko tisuću malih pacijenata iz zatvorene pedijatrijske ordinacije, ostalo na cesti s kartonom u rukama jer im sustav, točnije Dom zdravlja Zadaske županije, nije na vrijeme osigurao nove liječnike koji će ih preuzeti. Da će Ilva Marić otići u privatnike znalo se na vrijeme, isto i kao pedijatrica Kujundžić koja je svoj odlazak u mirovinu najavila početkom 2019. godine. Međutim, u prosincu, u vrijeme kada je došlo do zatvaranja tih ambulanti i panike među pacijentima dr. Renata Bek, ravnateljica Doma zdravlja, otišla je na godišnji odmor.

Situacija je trenutno kritična, a sustav primarne zdravstvene zaštite na rubu pucanja. Tisuće žena s kartonima u rukama traže upis u jedan od četiri preostala ginekološka tima u gradu, jer ih je tako uputio HZZO tvrdeći da u tim ambulantama ima mjesta. Ginekolozi, međutim, kažu kako su im ordinacije već sada prebukirane pacijenticama i da limit od devet tisuća žena, koliko HZZO dopušta, jednostavno nije održiv. Ni za liječnike ni za pacijente.

“Iako je i prije prestanka rada dr. Marić u našu ambulantu bilo upisano previše žena, više od 8600, HZZO nas prisiljava da upisujemo dalje jer nemamo maksimalni broj od 9000. Mi ginekolozi i dalje tvrdimo da se brojem većim od 4000 pacijentica ne može normalno raditi, a ništa se u tom pogledu ne popravlja. Ne raspisuje se dovoljno specijalizacija, ne prihvaćaju drugi modeli organizacije koje mi predlažemo...Ništa. U prethodnih nekoliko dana upisali smo 250 novih žena, svakodnevno nam je gužva, rad s naručenim ženama je otežan, i ne možemo više izdržati taj pritisak. Zato do daljnjega više nećemo upisivati- objašnjava dr. Suzana Perinčić kojoj je ovih dana pred vratima ambulante kaos.

Za to vrijeme, iz Doma zdravlja nema nikakvih reakcija osim da “nema drame” i da se rješenje traži. Kakvo, ne znamo, jer na dva raspisana natječaja za “gotove” ginekologe nitko se nije javio pa je pitanje koliko će treći, koji je nedavno objavljen, imati uspjeha. Ne može se računati ni na specijalizante jer od dva liječnika koji su trenutno na specijalizaciji, prvi se vraća tek za godinu i pol, a druga tek za tri i pol godine. Iako se u Domu zdravlja pravdaju kako specijalizacije predugo traju, čak pet i pol godina, činjenica je da nisu reagirali na vrijeme već kad je voda došla do grla. Ne mogu se pravdati ni neupućenošću ili nepoznavanjem situacije jer je ravnateljica Bek na tom radnom mjestu već odradila treći mandat. Svaki je trajao četiri godine.

- Ni specijalizacije ne jamče da ćete vi dobiti liječnika, situacija u zdravstvu danas je kao svugdje na tržištu, liječnici odlaze gdje im je bolje i gdje će biti više plaćeni. Iako su liječnici nakon specijalizacije dužni raditi u Domu zdravlja onoliko vremena koliko im je specijalizacija trajala, mi smo nedavno imali slučaj ginekologa koji je otplatio dug za svoju specijalizaciju, što je oko trećine uloženog, i otišao. Vi nikoga ne možete zadržati protiv njegove volje- tvrdi ravnateljica Bek.

Dom zdravlja je prošlog petka raspisao natječaj kojim traži specijaliste ginekologa i pedijatra. Hoće li se i tko na taj natječaj javiti, znat ćemo 17. siječnja kada bude zaključen.


 

MINISTAR: PROBLEM ĆEMO PREMOSTITI
Zadarski ginekolozi pomoć su tražili i od ministra zdravstva Milana Kujundžića, ali on je svojom izjavom pokazao da u problem nije upućen jer je govorio o bolničkim, umjesto o ginekolozima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Što su dvije različite stvari.
“Problem nedostatka ginekologa u Zadru ćemo premostiti, ali to se ne može riješiti „preko noći” već specijalistu treba čekati pet godina. Nije tako samo u zadarskoj bolnici. Mi u brojnim županijama, odnosno u brojnim rodilištima prije pet, deset ili dvadeset godina nismo dobro planirali specijalizacije, a negdje se ljudi nisu javljali”, rekao je ministar Kujundžić.


 
19. travanj 2024 02:28