StoryEditorOCM
4 kantunaDRAMATIČAN APEL ZADARSKIH GINEKOLOGA

25.000 žena u Zadarskoj županiji trenutno nema izabranog liječnika!

Piše Ana Vučetić Škrbić
9. siječnja 2020. - 22:50
dom_zdravlja3-290610

Zbog alarmantne i šokantne situacije u Zadarskoj županiji gdje je 13 tisuća žena, među kojima je 600 trudnica, s početkom nove godine ostalo bez liječnika, zadarski ginekolozi koji još uvijek rade u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, uputili su dramatičan apel u kojemu upozoravaju na nedopustivo i neodrživo stanje u tom sustavu.

U tom dopisu, poslanom HZZO-u, Ministarstvu zdravstva, Zadarskoj županiji, upravnom vijeću Domu zdravlja, Hrvatskoj liječničkoj komori i Hrvatskom liječničkom zboru te Sekciji ginekologa, liječnici koji sebe nazivaju “posljednjim mohikancima” tog nepravednog sustava primarne zdravstvene zaštite, ukazuju kako je preko 20 godina nerada i nebrige Dom zdravlja i drugih nadležnih institucija sada dovelo do raspada sistema.

“Nedavni događaji s odlaskom dvoje ginekologa iz sustava primarne zdravstvene zašite narušili su ionako tešku i neodrživu mrežu zdravstvene zaštite žena u gradu Zadru i Zadarskoj županiji gdje je bez primarne ginekološke skrbi ostalo još oko 13 tisuća žena, među kojima je 600 trudnica. Negativni trend i nerješavanja uočenih stručnih i organizacijskih problema traje već 20-ak godina. Posljednih godina, iako se znalo kada tko i kada ide u mirovinu, ne stvaraju se novi specijalisti. Posljednje dvije specijalizantice u Dom zdravlja došle su prije 6-7 godine no otišle su, jedna ubrzo nakon dolaska, a druga, evo, ovih dana- stoji u apelu zadarskih ginekologa koji su potpisali ovaj apel, jasno dajući do znanja u čemu je najveći problem.

- Neplansko i neodgovorno postupanje odgovornih osoba u Domu zdravlja (ravnateljice, upravnog vijeća, Zadarske županije) održava se u nepravilnostima raspisivanja novih specijalizacija, nedostatku komunakcije s nas još nekoliko posljednjih mohikanaca što ostajemo u ovom nepravednom sustavu. Ne odgovara nam se na potrebe za zamjenom opreme, imamo neispravne CTG aparate, sterilizatore, nameće nam se nova visoka cijena zakupnog prostora u kojemu gotovo sve popravke moramo raditi sami. A ne bavimo se tržišnom djelatnošću nego javnozdravstvenom zaštitom. Do sada su tijekom 23 godine, na ime zakupnine i koncesija, liječnici zakupci koncesionari po ordinaciji uplatili domovima zdravlja i županiji više od 350 tisuća kuna - upozoravaju zadarski ginekolozi dodajući kako od ranije poznati podaci HZZO-a, kao i statistički ljetopis Zadarske županije iz 2018. godine, govori kako 11 tisuća žena starijih od 12 godina nisu upisane kod svog ginekologa. Prirodaju li se tome pacijentice koje su sada, ni krive ni dužne, ostale bez liječnika, to znači da je čak 25 tisuća žena u ovoj županiji trenutno bez izabranog ginekologa!

Odgovora na pitanje kako će se riješiti ovaj gorući problem ni danas nema, kao ni reakcije onih kojima su ginekolozi uputili svoj apel. Štoviše, tek iz njihovih izjava vidi se koliko će teško biti popraviti godinama pravljenu štetu.

Prvi HZZO koji živi u raskoraku između birokratskih propisa i stvarnosti, pa problem rješava tako da svakih nekoliko godina podigne normativ upisanih žena po timu. Prvo je granica bila sedam tisuća, sad devet, a uskoro bi mogla biti i 12, iako ih ginekolozi upozoravaju da je brojka od 4200 pacijentica maksimum po kojemu bi svaka žena uspjela doći na red za pregled jednom godišnje. Zadarska županija, koja je osnivač doma zdravlja i imenuje upravno vijeće te ustanove, također se ne oglašava otkako se cijela situacija dogodila. Jučer smo komentar tražili od upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb, međutim, rečeno nam je da je pročelnik na godišnjem odmoru.

Na godišnjem odmoru je, u vrijeme kada je ginekologinja Ilva Marić otišla u privatnike, a njezinih devet tisuća pacijentica ostalo bez liječnika, bila i ravnateljica Doma zdravlja dr. Renata Bek koja je na čelu te ustanove već 16 godina, a lani je dobila povjerenje za još jedan mandat. Za nju, prema onome što je ranije izjavljivala, situacija nije dramatična jer je “HZZO rekao da u preostalim timovima ima dovoljno mjesta za upis novih žena”, isto kao što je nema problema s pedijatrija jer je “HZZO rekao da se djeca mogu upisati kod liječnika obiteljske medicine”.

A onaj koji je cijeli problem trebao dignuti na višu razinu, pa ga samim time prije i riješiti - govorimo o ministru zdravstva Milanu Kujundžiću - niti ne zna u čemu je problem. U svojoj izjavi datoj na ovu temu, gdje je obećao da će se “problem premostiti”, govorio je o ginekolozima u zadarskoj bolnici, umjesto u primarnoj zdravstenoj zaštiti. Riječ je, naime, o dva potpuno različita i odvojena sustava od kojih je ovaj primarni u Zadru doslovno pred krahom.

08. svibanj 2024 06:35