StoryEditorOCM
4 kantuna75 TISUĆA KUNA POSUĐENO ZA SNIMANJE FILMA "SUMMER IN CROATIA"

Novac nije vraćen na vrijeme jer su Kinezi kasnili s isplatom

Piše I. Ivanac
10. siječnja 2020. - 21:20
press_cosic4-170215

Irena Ćosić (54), bivša direktorica Zračne luke Zadar, i Jasna Vukas (74), predsjednica udruge „Novi put svile”, ostale su šokirane kada su u petak iz medija saznale da je zadarska policija protiv njih podnijela kaznenu prijavu za niz kaznenih djela iz oblasti gospodarskog kriminala.

Irenu Ćosić se sumnjiči da je 2017. godine bez pravne osnove s računa ZLZ na račun udruge „Novi put svile” uplatila 75 tisuća kuna, dok se predsjednicu udruge sumnjiči da je kao odgovorna osoba taj novac koristila za osobne potrebe. Zadarska policija ih je prijavila za krivotvorenje službene isprave tako što su nakon isplate novca sastavile fiktivni ugovor na ime druge udruge koju je kontrolirala Jasna Vukas. 

- Ne osjećam se odgovornom! - bila je prva reakcija Irena Ćosić nakon što smo je nazvali. - Ovdje nije riječ o pronevjeri novca već o ugovoru o pozajmici koju sam sklopila s gospođom Vukas. Naime, ja sam tu ženu poznavala duže vrijeme, a ona je od ZLZ zatražila pozajmicu zbog projekta koji je radila s Kinezima. To nije prvi put da ZLZ daje pozajmice. Pravna služba pripremila je ugovor u svibnju 2017. godine, a pozajmica se trebala vratiti do kraja te godine. Ugovor sam potpisala jer nisam imala nikakve osnove sumnjati u gospođu Vukas s obzirom na to da smo i prije surađivale, govori bivša direktorica Ćosić koja je u studenom dala iskaz u PU zadarskoj u društvu odvjetnice.

- Ja sam čistog obraza radila i čistog obraza otišla iz ZLZ-a. Po dolasku novog direktora Josipa Klišmanića, Jasna je nastavila komunicirati s njim. Ja više nisam imala kontakt s njom, kazala nam je bivša direktorica Ćosić.
Kako doznajemo, novac posuđen udruzi „Novi put svile” bio je namijenjen financiranju snimanja filma “Summer in Croatia” koji bi se emitirao na kineskom tržištu, s ciljem privlačenja što većeg broja kineskih turista u Hrvatsku.

- Nisam dobila nikakvu obavijest o kaznenoj prijavi. U policiji sam jedanput bila na ispitivanju koje je bilo jalovo, a mi smo kompletno naše poslovanje i "spornih" 75 tisuća kuna potkrijepili dokumentima i ugovorima. Novce nisam vratila na vrijeme jer ih jednostavno nisam imala, a za to znaju svi u ZLZ-u jer postoji korespondencija mailovima. Novac im je vraćan tijekom godina, a do sredine veljače ove godine bit će im vraćen kompletan iznos, ističe Vukas dodajući kako je kasnila s uplatom jer od Kineza nije dobivala novac. Naime, financiranje filma Summer in Croatia financirali su Hrvati i Kinezi, a njihov dio novaca, ističe Vukas, dan danas kasni. Objasnila nam je i zašto se u kaznenoj prijavi spominje i njena druga udruga, „Putevima Marka Pola”, s kojom je navodno sklopila fiktivni ugovor sa ZLZ.

- Prije „Novog puta svile” imala sam i udrugu „Putevima Marka Pola” koja je prije dvije godine ugašena zbog zakonskih usklađenja. Tada je napravljen aneks ugovora sa žigom „Novog puta svile”, no pravna služba ZLZ-a na ostalim dokumentima nije promijenila ime već je ostavila ime stare udruge, a novac je doznačavan ZLZ-u s nove, tvrdi Vukas.

Komentar cijele situaciju tražili smo od novog direktora ZLZ Josipa Klišmanića, ali do zaključenja ovoga teksta odgovore nismo dobili. Zanimalo nas je li bio upoznat s istragom i podnesenim prijavama, odnosno je li sudjelovao u policijskoj istrazi, te koliko je novaca Vukas vratila ZLZ.

Irena Ćosić je prije dvije godine otišla s mjesta direktorice ZLZ nakon što se, kako je isticala u više navrata, našla u nemilosti novog direktora koji je tu imenovan nakon izmjene statuta društva, kao istaknuti član zadarskog HDZ-a. Prema neslužbenim informacijama, Ćosić trenutačno radi u međunarodnoj tvrtki u kineskom suvlasništvu koja ima namjeru sudjelovati u natječajima za koncesioniranje nekih zračnih luka u Hrvatskoj.

Protiv Irene Ćosić nadležnom državnom odvjetništvu podnesena je kaznena prijava zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i krivotvorenja službene isprave, dok je protiv Jasne Vukas podnesena kaznena prijava zbog pronevjere, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju (pomaganje) i krivotvorenja službene isprave.

 

19. travanj 2024 18:40