StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO: DO LJETA POPULARNO KUPALIŠTE U DIKLU U NOVOM RUHU:

Počeli radovi na izgradnji nove šetnice-sunčališta duge 225 metara. Pogledajte kako će izgledati...

Piše MG
15. siječnja 2020. - 18:05

Ovog su tjedna započeli radovi na uređenju nove šetnice i sunčališta u jednom od popularnijih zadarskih kvartova, Diklu. Dio koji je vapio za obnovom je upravo atraktivna Krešimirova obala na kojoj je predviđena izgradnja drvene šetnice/sunčališta duge čak 225 metara.

S obzirom da se radi o pomorskom dobru, arhitekt Bogdan Bobo Marov prilagodio je dizajn šetnice kako ne bi ugrozio autohtone životinjske i biljne vrste, a opet da utjecaj mora bude što manji. Po njegovom projektu ovo rješenje počinje od mula ispred hotela "Delfin", a završava zapadno, kod malog parka sa spomenikom dr. Franji Tuđmanu.

- Šetnica odnosno sunčalište bit će od plastike, a imitirat će drvo, tako da će atraktivno izgledati. Drveni podest šetnice gradit će se nad postojećim škrapama kako bi se autohtoni dio Dikla sačuvao. Vidjeli smo kako more lako izbaci veliko kamenje uslijed jakog vjetra, pa je za ovaj projekt bio potreban izdržljiv materijal – pojasnio nam je gradski pročelnik za graditeljstvo Darko Kasap.

Naglasio je također kako je projekt vrijedan 3 milijuna 100 tisuća kuna, a grad je dobio 400 tisuća kuna od Ministarstva turizma. Radove izvodi zadarska firma Sub Mission.

- Rok za završetak radova je šest mjeseci, no naravno sve će to ovisiti o vremenskim prilikama, odnosno neprilikama. Ovo je prva prva faza uređenja, a slijede još tri koje će se realizirati u idućih par godina. Iako je možda pomalo nelogično, prvo ćemo urediti ovu šetnicu, a zatim prelazimo na rekonstrukciju obližnje prometnice jer ona spada u aglomeraciju Diklo-Petrčane za koju će biti raspisan natječaj u roku dva do tri mjeseca – naglasio je Kasap te zaključio kako će šetnica imati stube za ulazak u more te noćnu rasvjetu koja će ovaj dio grada učiniti još ljepšim i atraktivnijim, kako Zadranima tako i mnogobrojnim turistima koji tamo ljetuju.

 

18. travanj 2024 23:18